ירושלים נוף

תקופות בחיי ירושלים

  • 3500 BCE

    התקופה הכנענית. תקופת האבות.

    התקופה הכנענית. תקופת האבות.
    תקופת האבות" הוא כינוי לתקופה הכנענית כי הארץ נקראה ארץ כנען והעמים שחיו בה נקראו כנענים.
    לתקופה זו משויכים האירועים המתוארים בתורה ובספר שופטים.
    בתחילתה של תקופה זו התקיים באזור ירושלים כפר קטן של איכרים, רועי צאן וסוחרים. בהמשך הפך הכפר לעיר מוקפת חומה, שנקראה בשם יְבוּס ותושביה בשם יבוסים. בסוף התקופה (בתקופת הברונזה המאוחרת) הייתה ארץ כנען חלק מהאימפריה המצרית ששלטה בכל האזור.
  • Period: 3500 BCE to 1000 BCE

    התקופה הכנענית. תקופת האבות.

  • 1000 BCE

    תקופת בית המקדש הראשון

    תקופת בית המקדש הראשון
    בתקופה זו קמה ממלכת יהודה שירושלים הייתה בירתה (ולאחר מכן ממלכת ישראל שבירתה הייתה שומרון). ירושלים גדלה והתפתחה והפכה למרכז דתי ומדיני חשוב.
    שלמה בנה את בית המקדש על הר הבית. בית המקדש וארמון המלך משכו לירושלים אנשים מכל קצות הארץ והעיר גדלה. לאחר מות שלמה התפצל העם בין ממלכת יהודה לממלכת ישראל, אך ירושלים המשיכה לגדול ולהתרחב. העיר עמדה באזור הנקרא כיום עיר דוד.
    עם כיבוש העיר הוגלו רוב תושביה לבבל (עיראק של היום).
  • 538 BCE

    תקופת בית המקדש השני

    תקופת בית המקדש השני
    תקופת בית שני (538 לפני הספירה – 70 לספירה) מתחילה עם שיבת ציון, החזרה לארץ בתום גלות בבל, ומסתיימת במרד בר כוכבא. במהלך תקופה זו נבנה בית המקדש מחדש ובסיומה נחרב. המלך כורש הפך את פרס לאימפריה אזורית וכבש את אשור ובבל. כורש נהג מדיניות סובלננית ואיפשר ליהודים לחזור לארצם ולהקים מחדש את בית המקדש.
  • 130

    התקופה הרומית

    התקופה הרומית
    הרומאים כבשו את הארץ במהלך תקופת בית שני. לאחר חורבן ירושלים בנו הרומאים על חורבותיה עיר רומאית חדשה. על יהודים נאסר לגור בעיר. בעיר הוקמו מבנים אופיינים לתרבות הרומית כגון תיאטרון, בתי מרחץ ציבוריים, מקדשים, אמות מים ורחובות מרוצפים. הרומאים סללו דרכים רבות בארץ.
    בתחילת שלטונם של הרומאים, כשבית המקדש עוד היה קיים, הגיע לירושלים ישוע (ישו) מנצרת. הוא אומנם הוצא להורג אך תלמידיו יצרו והפיצו את הדת הנוצרית. מאז העיר ירושלים קדושה גם לנוצרים.
  • 324

    התקופה הביזנטית

    התקופה הביזנטית
    התקופה הביזנטית החלה כשהקיסר קונסטנטינוס השליט את הדת הנוצרית על האימפריה הרומית. ירושלים, הפכה למרכז דתי חשוב והוקמו בה כנסיות רבות, ובראשן "כנסיית הקבר" – אחד המבנים החשובים ביותר לנצרות עד היום, הנמצא על פי המסורת במקום שבו נצלב ונקבר ישו. עולי הרגל הרבים תרמו לשגשוגה של העיר ולבניית אכסניות ומבנים אחרים. המסחר בעיר פרח והעיר התרחבה וגדלה.
    הר הבית עמד בתקופה זו בשממונו ולא נבנו עליו מבנים חדשים.
  • 638

    התקופה המוסלמית

    התקופה המוסלמית
    התקופה המוסלמית הקדומה החלה עם כיבוש העיר על ידי הח'ליף עוּמָאר. השלטון המוסלמי היה סובלני כלפי היהודים והם הורשו לחזור לירושלים.
    המוסלמים בנו על הר הבית את כיפת הסלע, את מסגד אל-אקצא ומבנים נוספים. על פי המסורת המוסלמית עלה הנביא מוחמד לשמיים מן האבן שבבסיס כיפת הסלע. ירושלים נחשבת עד היום למקום הקדוש השלישי בחשיבותו בעולם למוסלמים. כך הפכה ירושלים לעיר היחידה בעולם שקדושה לשלוש דתות שונות.
  • 1099

    התקופה הצלבנית

    התקופה הצלבנית
    ירושלים נכבשה על ידי הצלבנים – נוצרים אירופים שיצאו לכבוש את המקומות הקדושים לנצרות מידי המוסלמים. מסעותיהם נקראו "מסעי הצלב".
    כשהגיע מסע הצלב הראשון לירושלים הטילו הצלבנים מצור על העיר וכבשו אותה. הם טבחו במוסלמים וביהודים והפכו לכנסיות את המסגדים ובתי הכנסת, כולל כיפת הסלע ומסגד אל-אקצא. הם בנו מחדש את כנסיית הקבר והקימו כנסיות רבות נוספות. העיר הפכה שוב מוקד לעלייה לרגל
    הצלבנים הקימו מדינה עצמאית שנקראה ממלכת ירושלים. תקופת שלטונם של הצלבנים התאפיינה במלחמות ובכיבושים, .
  • 1201

    התקופה העות'מאנית

    התקופה העות'מאנית
    ב-1516 כבשו את ירושלים הטורקים העות'מאנים, ששלטו בעיר 400 שנה עד מלחמת העולם הראשונה. בין 1566-1520 שלט באימפריה העות'מאנית הסולטן סולימאן, המכונה "המפואר". תקופתו הייתה תקופה של פריחה. סולימאן בנה את חומת ירושלים, המקיפה עד היום את העיר העתיקה, וקבע את שעריה. הוא ציפה את בניין כיפת הסלע באריחים, בנה את המצודה ("מגדל דוד") ושיפץ את מערכות המים (על שמו נקראת "בריכת הסולטאן" ליד שער יפו).
  • תקופת המנדט הבריטי

    תקופת המנדט הבריטי
    הצבא הבריטי כבש את ארץ ישראל במלחמת העולם הראשונה. חבר הלאומים העניק לבריטים מנדט לשלוט בארץ עד שתושביה יהיו מסוגלים לקבל עצמאות. תקופת המנדט הסתיימה עם הקמת מדינת ישראל.
    הבריטים שיקמו את ירושלים, בנו בניינים והניחו תשתיות מסודרות של כבישים, מים, ביוב ושירות לתושבים. הם הנהיגו משטר מודרני מסודר ויעיל. מערכות תברואה וחיי תרבות. לפני עזיבת הבריטים, פרצה מלחמת השחרור שנמשכה עד 1949. על ירושלים הוטל מצור ארוך ותושבי העיר סבלו ממחסור במים ובמזון.
  • העיר החצויה

    העיר החצויה
    במשך 19 שנים, הייתה ירושלים חצויה: העיר העתיקה והאזורים שמצפון לה (פרט להר הצופים) היו בשליטת ממלכת ירדן, והעיר החדשה הייתה שייכת למדינת ישראל.
    העולים הרבים שעלו לארץ בשנות החמישים מילאו את ירושלים, לרבות השכונות הערביות-לשעבר שהפכו משכונות פאר לשיכוני עולים. ממשלת ישראל הצעירה בנתה שכונות רבות כדי לשכן בהן את העולים שגרו בינתיים במעברות.
    ירושלים נקבעה כבירת ישראל. ב-1949 הועברו לירושלים כל מוסדות השלטון: הכנסת, הממשלה, בנק ישראל, בית המשפט העליון וקמפוס האוניברסיטה העברית .
  • ירושלים בימינו

    ירושלים בימינו
    במלחמת ששת הימים כבשה ישראל את כל חלקי העיר ואיחדה אותם. אוכלוסייתה יהודית ברובה אך חיים בה ערבים רבים, מוסלמים ונוצרים.
    ירושלים היא בירת ישראל וכל רשויות השלטון נמצאות בה. נמצאים בה גם אתר "יד ושם" והר הרצל, בו קבורים גדולי האומה. הר הבית נשמר כפי שהיה, וניצבים עליו כיפת הסלע ומסגד אל-אקצא הנמצאים באחריות ההקדש המוסלמי. לפני הכותל המערבי פונתה רחבה גדולה, המשמשת לתפילה ולטקסים. העיר מתפתחת ומתחדשת, אך מכילה בתוכה אתרים ומבנים עתיקים המשמרים את זכר התקופות הקודמות שעברו על העיר.
  • Period: to

    ירושלים בימינו