Vs

Vs 1945-2001

By Marrit
  • Period: to

    Koude oorlog

    De Koude Oorlog was een periode van gewapende vrede tussen de communistische en de kapitalistische wereld in de tweede helft van de 20e eeuw. Het kapitalistische westerse blok werd geleid door de Verenigde Staten (VS). De communisten stonden voornamelijk onder leiding van de Sovjet-Unie (USSR), of waren verbonden met communistisch China.
  • Period: to

    Truman president

    Harry S. Truman was van 1945 tot 1953 de 33ste president van de Verenigde Staten. Hij was president tijdens het einde van de Tweede Wereldoorlog, het begin van de Koude Oorlog, de oprichting van de Verenigde Naties en het merendeel van de Koreaanse Oorlog.
  • Atoombom Hiroshima

    Atoombom Hiroshima
    De atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki zijn twee luchtaanvallen met atoombommen die in 1945 door de Amerikaanse luchtmacht zijn uitgevoerd. Op 6 augustus werd de Japanse havenstad Hiroshima gebombardeerd en op 9 augustus de stad Nagasaki. Kort daarna capituleerde het Japans Keizerrijk onvoorwaardelijk. Hiermee kwam een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Tevens leidden de capitulatie van Japan tot de onafhankelijkheid van de Aziatische landen die Japan tijdens de oorlog had veroverd.
  • Trumandoctrine

    Kort na de oorlog, in 1947, lanceerde Tuman zijn buitenlandse politieke strategie, die ook wel de Trumandoctrine werd genoemd. Deze doctrine hield in dat de Verenigde Staten militaire steun aanboden aan Europese landen die ‘bedreigd werden’ door het communisme. De Trumandoctrine leidde tot de containmentpolitiek, wat onderdeel uitmaakte van de doctrine en de basis werd van de Amerikaanse politiek tijdens het presidentschap van Truman.
  • Joseph McCarty

    Joseph McCarty
    Hij was van 1947 tot zijn dood in 1957 Senator voor Wisconsin.
    McCarthy werd vooral bekend door zijn felle retoriek in de campagne tegen Amerikaanse communisten in het midden van de jaren vijftig. De door hem gebruikte tactiek om mensen te beschuldigen op basis van zwak, of zelfs onbestaand bewijs, is naar hem vernoemd: het mccarthyisme.
  • Marshallplan

    Door het Marshallplan uit te voeren brak Amerika definitief met de isolationistische traditie.Het Marshallplan was een omvangrijk materieel hulpplan, dat was gericht op de economische wederopbouw van de door de oorlog getroffen landen in Europa. Een belangrijke drijfveer van deze hulp was het vormen van een sterke buffer tegen de expansie van het communisme vanuit de Sovjet-Unie van Stalin.
  • Period: to

    Korea oorlog

    De Koreaanse Oorlog of Koreaoorlog is een in het Westen gebruikte naam voor een tussen 1950 en 1953 uitgevochten oorlog tussen het communistische Noord-Korea en het prowesterse Zuid-Korea. Noord-Korea werd in de oorlog militair ondersteund door de Volksrepubliek China en de Sovjet-Unie. Zuid-Korea werd gesteund door de Verenigde Naties en ontving militaire bijstand van diverse VN-landen, onder leiding van de Verenigde Staten.
  • Martin Luther King

    Martin Luther King
    Onder leiding van Martin Luther King verzette de zwarte gemeenschap in Montgomery zich tegen de arrestatie van een donkere dame die gearresteerd was omdat ze niet op wilde staan in de bus, voor een blanke vrouw. Martin Luther King Jr. nam de zaak voor de NAACP in handen en organiseerde een boycot van het bussysteem. Gedurende 381 dagen weigerden alle zwarten in het gebied om de bus te nemen, waardoor men grote verliezen leed. Hij wordt later vermoord in 1968.
  • Varkensbaai-incident

    Mislukte aanval van een groep, door de Amerikaanse CIA ondersteunde, Cubaanse ballingen op het communistische bestuur van Fidel Castro. Plannen voor de militaire landing in de Cubaanse Varkensbaai lekten uit en de inval werd in korte tijd afgeslagen.
  • Cubacrisis

    De Varkensbaai-invasie mislukte en dreef Cuba verder richting het communisme. Dat bleek wel in oktober 1962 tijdens de Cubacrisis. De Sovjet-Unie had kernraketten op Cuba laten plaatsen die een rechtstreekse bedreiging vormden voor Amerika. Op zaterdag 27 oktober 1962 brak bijna een kernoorlog uit, toen Russische schepen richting Cuba voeren met kernwapens aan boord. Een dag later maakte Radio Moskou bekend dat de schepen zouden terugkeren, waardoor een militair ingrijpen uitbleef.
  • Moord op kennedy

    Moord op kennedy
    De moord op president John F. Kennedy, de vijfendertigste president van de Verenigde Staten, vond op 22 november 1963 plaats te Dallas in de Amerikaanse staat Texas om 12:30 CST. Kennedy raakte dodelijk gewond door geweerschoten toen hij in een open limousine over Dealey Plaza gereden werd. Na aankomst in het Parkland ziekenhuis (acht minuten later) probeerden artsen hem tevergeefs te redden.
  • Civil Rights Act

    was een mijlpaal in de wetgeving van de Verenigde Staten die de belangrijkste vormen van discriminatie van Afro-Amerikanen en vrouwen verbood, met inbegrip van rassensegregatie. De wet maakte een einde aan de ongelijke eisen voor kiezersregistratie en aan rassenscheiding op scholen, op het werk en door publieke diensten.
  • Period: to

    Detante

    Dit was een periode van relatieve ontspanning en rust tijdens de Koude Oorlog. In 1970 trad er een Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens in werking. Deze overeenkomst stelt de vijf landen met kernwapens (Verenigde Staten, Russische Federatie, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en China) in staat de apparaten te onderhouden, maar ze niet te verhandelen aan niet-nucleaire staten.
  • Neil Armstrong 1e mens op de maan.

    Neil Armstrong 1e mens op de maan.
    De eer van het plaatsen van de eerste mens op de maan ging echter naar de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong (1930-2012), die op 20 juli 1969 op de maan landde.
  • Period: to

    Neergang en ondergang communisme

    Het aantreden van de hervormingsgezinde Russische president Michael Gorbatsjov in 1985 betekende een finale ommekeer in de Koude Oorlog. Gorbatsjov voerde glasnost (openheid) in en zorgde voor perestrojka (economische hervormingen). Hij maakte ook een einde aan de wapenwedloop en sloot vanaf 1987 verdragen met Reagan om de kernwapenwedloop te beëindigen. Hiermee kwam een einde aan de spanning met de Vs (Ronald Reagan)
  • Period: to

    Golfoorlog en einde koude oorlog

    was een conflict van augustus 1990 tot en met februari 1991, waarbij Irak aanvankelijk zijn buurland Koeweit binnentrok en bezette. Later werden de Iraakse troepen door een internationale coalitie, geleid door de Verenigde Staten én met een mandaat van de Verenigde Naties, door middel van een korte oorlog weer uit Koeweit verdreven.
  • Terrorische aanslagen in new york en Whasington

    Terrorische aanslagen in new york en Whasington
    p deze datum boorden zich twee vliegtuigen in de Twin Towers van het World Trade Center, gelegen op de zuidelijke punt van Manhattan in New York en een ander vliegtuig in het Pentagon, in de buurt van Washington D.C. Een vierde vliegtuig stortte neer in de buurt van Shanksville (Pennsylvania).
    De aanslagen werden volgens officiële rapporten uitgevoerd door negentien uit het Midden-Oosten (vooral uit Saoedi-Arabië) afkomstige leden van Al Qaida.