Tijdbalk GS

  • 15,000 BCE

    Wandschildering Lascaux

    Wandschildering Lascaux
    De wandschilderingen waren 17 000 jaar geleden gemaakt en in 1970 gevonden in Lascaux ( Zuid-Frankrijk ). Door dat we de wandschilderingen vonden kunnen we meer te weten komen over vroeger bijvoorbeeld wat voor dieren er toen daar leefden.
  • 11,500 BCE

    De laatste ijstijd

    De laatste ijstijd
    In de laatste ijstijd zag Europa er heel anders uit. Het Noorden was overdekt met ijs, de Noordzee was drooggevallen en Nederland was een poolwoestijn.
  • 11,500 BCE

    1 e mensen na ijstijd (jager-verzamelaars)

    1 e mensen na ijstijd (jager-verzamelaars)
    De 1 e mensen na de ijstijd waren de jager-verzamelaars, die leefden van jagen, vissen en verzamelen. Ze woonden niet op 1 plek trokken rond net als nomaden.
  • 11,000 BCE

    Mensen hielden dieren

    Mensen hielden dieren
    Al voor 11 000 v. C temden mensen wolven en maakten er honden van. Vanaf de landbouwrevolutie gingen ook mensen in het Midden-Oosten dieren fokken zoals schapen, geiten en varkens.
  • 10,000 BCE

    Ontstaan landbouw

    De landbouw ontstond 10 000 v. C in het Midden-Oosten. Eerst verzamelden jager-verzamelaars daar graankorrels in het wild maar op een bepaald moment ontdekten ze dat ze het ook zelf kunnen groeien. Daarmee begon de akkerbouw.
  • 10,000 BCE

    Begin veeteelt

    Begin veeteelt
    De veeteelt ontstond na de akkerbouw toen mensen begonnen met het vasthouden, tam maken en fokken van dieren. Zo hadden ze altijd vlees. Later gebruikten ze ook melk, wol en trekkracht.
  • 5000 BCE

    Eerste boeren in Nederland

    Eerste boeren in Nederland
    Rond 5000 v. C stichtten de eerste boeren in Nederland hun dorpen in Zuid-Limburg. Daarna verspreidde landbouw heel langzaam in. Pas na 2000 jaar was in heel Nederland landbouwsamenleving
  • 4000 BCE

    De hoofdman van Swifterbant

    In het dorp van Swifterbant had een van de begravende meer sieraden de anderen. Hij was misschien de hoofdman van Swifterbant daarom had hij meer sieraden meegekregen.
  • 3400 BCE

    Hunebedbouwers

    Hunebedbouwers
    De hunebedbouwers waren boeren die hunebedden hadden gemaakt. De hunebedden werden gebruikt als grafkamers. de doden kregen potten met eten en drinken, werktuigen en sieraden mee voor in het hiernamaals.
  • 3000 BCE

    Egypte word een eenheid

    Egypte word een eenheid
    Rond 3000 v. C veroverde Narmer, de heerser van boven-Egypte en beneden-Egypte. Egypte werd hierdoor 1 land onder 1 koning. Dit was daarmee de eerste grote staat in de wereld met een centraal bestuur.
  • 3000 BCE

    Ontstaan van steden

    Ontstaan van steden
    Egypte had een goede economie waarin steeds meer mensen leefden van ambachten en handel. Door de welvaart nam de bevolking toe en groeiden dorpen uit tot steden.
  • 3000 BCE

    Hiërogliefen schrift uitgevonden

    Hiërogliefen schrift uitgevonden
    Rond 3000 v. C werd het hiërogliefenschrift uitgevonden. Dit schrift bestond uit honderden kleine tekeningen. De hiërogliefen werden vooral gebruikt voor teksten die in graven en wanden in tempels werden gekerfd.
  • 2650 BCE

    Eerste piramide

    Eerste piramide
    De piramide van Cheops is niet de eerste piramide. in 2650 v. C gaf Farao Djoser de opdracht om de eerste piramide in Sakkara te bouwen.
  • 2545 BCE

    Piramide van Cheops

    Piramide van Cheops
    De piramide van Cheops ligt bij van Gizeh vlak bij Cairo. De piramide staat op de lijst van de 7 mooiste, hoogste en grootste bouwwerken.De piramide werd gemaakt toen farao Cheops regeerde. De piramide is 230 meter breed en 146,5 meter hoog..
  • 2500 BCE

    Schrijver met papyrusrol

    Schrijver met papyrusrol
    In een Egyptische tekst staan nadelen van allerlei beroepen. Volgens die tekst was er maar een beroep dat geluk gaf: De schrijver. Hij schreef op bladen van een papyrusrol.
  • 1500 BCE

    Farao Toetmozes

    Farao Toetmozes
    Rond 1500 v. C kwam Farao Toetmozes I aan de macht. Hij begon aan de uitbreiding van Egypte. Met een goed leger veroverde hij Syrië. Ook veroverde hij Nubiërs, die ten zuiden van Egypte woonden.
  • 1353 BCE

    Achnaton

    Achnaton
    In 1353 v. C werd Amenhotep IV farao. Van hem mochten de Egyptenaren nog maar een god aanbidden: Aton, de zonneschijf. Hij veranderde zijn naam in Achnaton. Na de dood van Achnaton werd zijn naam veranderd in Toetanchamon.
  • 1350 BCE

    Toetanchamon

    Toetanchamon
    Toetanchamon werd op 9 jarige leeftijd uitgeroepen tot farao, hij volgde waarschijnlijk zijn vader Echnaton op. Hij regeerde 9-10 jaar lang en werd vermoord op 19 jarige leeftijd door zijn opa.
  • 960 BCE

    Salomo bouwt tempel

    Salomo bouwt tempel
    Salomo liet rond 960 v. C een tempel bouwen in de hoofdstad Jeruzalem. Na zijn regering viel het koninkrijk uiteen in meerdere koninkrijken.
  • 450 BCE

    Herodotus

    Herodotus
    Rond 450 v. C reisde de Griek Herodotus naar Egypte. Hij wilde zelf zien hoe het er uitzag en hoe ze daar leefden. Hij wilde hen ook ondervragen over hun verleden, dat was nieuw. Daarom kreeg hij de eretitel 'vader van de geschiedschrijving'.
  • belangrijk gebeurtenis van de tijdbalk

    belangrijk gebeurtenis van de tijdbalk
    1. Het ontstaan van landbouw omdat daardoor mensen zelf eten konden oogsten en op een plek gingen leven en daardoor er steden ontstonden.
  • Belangrijke gebeurtenis tijdbalk

    Belangrijke gebeurtenis tijdbalk
    1. Egypte word een eenheid omdat dat de grootste en eerste staat was en Egypte toen onder 1 land werd onder 1 koning.
  • Belangrijke gebeurtenis tijdbalk

    Belangrijke gebeurtenis tijdbalk
    1. De schrijver omdat je daardoor hogerop kon komen door schrijver te worden, En het belangrijk was voor de organisatie van de staat en de landbouw.