Sovjet unie

Sovjet-Unie 1945-2000

  • Period: to

    Leonid Brezjnev

    Leonid Brezjnev werd geboren op 19 december 1906 in Oekraïne. Hij was de opvolger van Chroesjtsjov in 1964. Brezjnev prioriteiten, als leider van de Sovjet-Unie, lagen bij het Rode Leger, de wapenwedloop met de Verenigde Staten en de ontwikkeling van de ruimtevaart. Hierdoor ging het economisch steeds slechter met de Sovjet-Unie. Brezjnev viel in 1979 Afghanistan binnen maar dit verliep niet goed. In 1989 trok de Sovjet-Unie zich terug. Brezjnev stierf op 10 november 1982.
  • Period: to

    Michael Gorbatsjov

    Michael Gorbatsjov werd geboren op 2 maart 1931 in Rusland. In september 1953 trouwden Michail en Raisa. In 1985 komt Michael Gorbatsjov aan de macht, hij voert perestroika en glasnost door. Hierdoor komen er politieke en economische hervormingen om de Sovjet-Unie te redden.
    Gorbatsjov treedt op 26 december af als leider van de Sovjet-Unie. In 1999 kreeg Raisa leukemie en ze overleed op 20 september 1999. Gorbatsjov werd hierdoor depressief.
  • Period: to

    Conferentie van Jalta

    Van 4 februari tot 11 februari 1945 was de conferentie van Jalta. De drie grote wereldleiders, Stalin, Churchill en Roosevelt, kwam hier bijeen in Oekraïne. In deze conferentie werd er overlegd wat er met Duitsland moest gebeuren na de Tweede Wereldoorlog. De conferentie werd erg belangrijk omdat hier de invloedssfeer binnen Europa werden verdeeld. Deze conferentie was een vervolg van de conferentie van Teheran.
  • De Eerste Bliksem

    De Eerste Bliksem
    Op 29 augustus 1949 testte de Sovjet Unie zijn eerste atoombom. De bom had de naam 'De Eerste Bliksem'. Igor Koertsjatov had de leiding over dit project. Sovjet Unie liet de bom ontploffen vanaf een toren in Kazachstan. De ontploffing werd opgemerkt door Amerika en Europa. Hierdoor wist Amerika dat zij niet meer de enige wereldmacht waren die een atoombom had.
  • Stalin dood

    Stalin dood
    Op 1 maart 1953 kreeg Jozef Stalin een fatale beroerte en vier dagen later overleed hij. Stalin was de opvolger van Lenin en regeerde van 1922 tot 1953 over de Sovjet-Unie. Hij regeerde met een ijzeren vuist, terwijl hij propaganda gebruikte om over te komen als ‘vadertje Stalin’
    Er bestaat veel onduidelijkheid over zijn dood en veel mensen geloven niet dat dat hij vredig is gestorven. In 1953 werd Lavrentiy Beria opgepakt, hij was hoofdverdachte en hij werd geëxecuteerd.
  • Oprichting KGB

    Oprichting KGB
    De KGB was de veiligheidsdienst van de Sovjet Unie van 13 maart 1954 tot 3 december 1991. De KGB had verschillende rollen, het de geheime politite maar ook een inlichtingendienst. Daarnaast moest de KGB ook voor veiligheid zorgen bij binnenlandse en buitenlandse bedreigingen. Het hoofdkantoor stond in Moskou. Maar in elk ‘land’ in de Sovjet Unie en de landen waar de communistische invloedssfeer was, bestond een gelijk soort veiligheidsdienst.
  • Stichting Warschaupact

    Stichting Warschaupact
    Het Warschaupact werd opgericht op 14 mei 1955. Het was een militair bondgenootschap tussen alle communistische landen als tegenstander van de NAVO. De oprichter van het Warschaupact was de Sovjetleider Chroesjtsjov. De landen die meededen aan het Warschaupact waren; de Sovjet-Unie, Albanië, Bulgarije, Roemenië, Oost-Duitsland, Hongarije, Polen en Tsjechoslowakije. Het Warschaupact hield tot 1 juli 1991 stand.
  • Destalinisatie

    Destalinisatie
    De opvolger van Stalin werd Nikita Chroesjtsjov. Op 25 februari 1956 hield Chroesjtsjov, tijdens een partijcongres, de ‘geheime’ destalinisatierede. De titel van deze rede was ‘Over persoonsverheerlijking en de gevolgen ervan’. Chroesjtsjov begon hiermee de destalinisatie en er kwam hierdoor ruimte om kritiek te leveren op Stalin. In de rede van Chroesjtsjov liet hij zien dat het beeld van Stalin niet klopte.
  • De Hongaarse Opstand

    De Hongaarse Opstand
    Op 23 oktober 1956 breekt de Hongaarse Opstand uit. Studenten beginnen de opstand maar worden al snel gevolgd door veel Hongaren. Deze protesten zorgen ervoor dat op 25 oktober de premier Ernő Gerő vervangen wordt door Imre Nagy.
    De Hongaren noemen deze protesten zelf; ’de revolutie en de vrijheidsstrijd van 1956’. (vertaald naar het Nederlands).
  • Joeri Gagarin

    Joeri Gagarin
    Joeri Aleksejevitsj Gagarin maakte op 12 april 1961 geschiedenis. Hij is namelijk de eerste man die ooit in de ruimte kwam. Joeri Gagarin was een Rus en werd geselecteerd voor deze vlucht toen hun ruimtevaartprogramma begon in 1960. Zijn ruimteschip waarmee hij naar de ruimte ging heette de Vostok 3KA-3. Hij maakte ook voor het eerst een reis rond de aarde. Deze vlucht duurde exact 1 uur en 48 minuten.
  • Valentina Vladimirovna Teresjkova

    Valentina Vladimirovna Teresjkova
    Valentina Tereshkova werd geboren op 6 maart 1937 in Rusland. In haar vrije tijd leerde ze parachute springen. Door haar parachute ervaringen werd ze gekozen om te trainen tot astronaut in de USSR’s ruimte programma. Op 13 juni 1963 vertrok ze naar de ruimte in haar ruimteschip genaamd Vostok 6. Ze vloog, in drie dagen, 48 keer om de aarde heen. Hierdoor werd ze de eerste vrouw ooit die in de ruimte was geweest. Na haar ruimtevlucht werd ze actief bij de communistische partij.
  • Staatsgreep

    Staatsgreep
    Nikita Chroesjtsjov werd leider van de Sovjet-Unie in 1955. Chroesjtsjov staat bekend om zijn ‘geheime’ rede over Stalin dat het begin maakt aan de destalinisatie. Ook stond Chroesjtsjov bekend als iemand die zijn collega’s veranderende en vaak driftig werd.
    In oktober 1964 werd Chroesjtsjov beschuldigd van catastrofale fouten in zijn economische, agrarische en buitenlandse politiek.
    Zijn opvolger werd Brezjnev.
  • Period: to

    Praagse lente

    In januari 1968 klonk er voor het eerst kritiek uit de communistische partijleiding zelf. Alexander Dubcek wou meer democratie in de partij. Er kwamen politieke hervormingen en vrijheid van meningsuiting was weer toegestaan. Deze nieuwe koers duurde uiteindelijk acht maanden. Toen kwamen er tanks uit Moskou naar Praag. Tsjechoslowakije raakte opnieuw binnen de machtssfeer van het Kremlin. Ook kwam er een nieuwe partijleider.
  • Period: to

    Afghaanse Oorlog

    Sovjet-Unie hielp in 1973 mee om de koning van Afghanistan, Zahir Sjah, die al 40 jaar koning was af te zetten. De nieuwe leider, Mohammad Daoed, bedankte de Sovjet-Unie voor hun hulp door hun macht in te perken. In 1978 werd de nieuwe leider gedood en kwam er een islamitische revolutie. Sovjet-Unie voelde zich hierdoor erg bedreigd en viel op 25 december 1979 Afghanistan binnen. Uiteindelijk moest Sovjet-Unie stoppen met de oorlog in 1989 doordat de Verenigde Staten de moedjahedien steunden.
  • Tsjernobyl ramp

    Tsjernobyl ramp
    Op 26 april 1986 ontploft de vierde kernreactor in Tsjernobyl door een menselijke fout. Het is de ergste kernramp van de wereld. Door de ontploffing kwam er veel straling vrij, maar vooral omhoog. Hierdoor valt het aantal (directe) slachtoffers mee, maar 31 mensen.

    Pas om 29 april 1986, drie dagen na de ramp, licht de Sovjet-Unie iedereen in. “Tsjernobyl is humanity’s final warning”
  • Intermediate-range Nuclear Forces Treaty

    Intermediate-range Nuclear Forces Treaty
    Het Intermediate-range Nuclear Forces Treaty was een overeenkomst tussen de Sovjet-Unie en Amerika. Deze werd ondertekend op 8 december 1987 door president Reagan en Gorbatsjov. De overeenkomst ging van kracht op 1 juni 1988.
    Het verdrag hield in dat er geen gestationeerde raketten meer gebouwd mochten worden die een bereik hadden tussen de 500 en 5500 kilometer. Ook stond erin dat bestaande raketinstallaties werden vernietigd en dat beide landen inspecties mochten uitvoeren.
  • Sovjet-Unie valt uiteen

    Sovjet-Unie valt uiteen
    De economie van de Sovjet-Unie is erg slecht en de bevolking is erg ontevreden. Gorbatsjov probeert nog hervormingen door te voeren maar die komen te laat. Tussen 1989 en 1991 worden veel voormalige Sovjetrepublieken zelfstandig. Ook in Rusland komen er democratische verkiezingen en Boris Jeltsin wordt president. In december 1991 wordt de Sovjet-Unie officieel opgeheven.