politieke geschiedenis van belgië

  • Belgische Opstand (1830)

    Belgische Opstand (1830)
    Op 25 augustus 1830 verzamelt zich een groepje relschoppers rond de Muntschouwburg in Brussel. Ter gelegenheid van de verjaardag van Koning Willem I, wordt daar de opera La Muette de Portica (de stomme van Portica) gespeeld. Een stuk over een opstand tegen de Napolitaanse koninklijke garde. Bij de aria Amour sacré de la patrie (De heilige liefde voor het vaderland) breekt de pleuris uit.Tientallen bezoekers rennen naar buiten en samen met het groepje relschoppers slaan ze ruiten in,
  • Period: to

    geschidenis van belgië

  • Leopold II

    Leopold II
    Koning der Belgen,prins van België,hertog van Saksen,
    prins van Saksen-Coburg en Gotha
    hij is oveleden op 17 december 1909 ( 44 jaar )
  • concessie verleend

    Op 26 november 1906 wordt een concessie verleend voor een gebied dat 4950 hectare groot is (Beeringen-Coursel).
  • Albert I

    Albert I
    Koning der Belgen,prins van België,hertog van Saksen,
    prins van Saksen-Coburg en Gotha
    Hij overleed op 17 februari 1934

    hij werd 24 jaar en 56 dagen
  • Watenstilstand

    Watenstilstand
    Op 11november1918 om 5uur ’s nachts werd de Duitse capitulatie in een treinwagon op het westelijk front in Rethonds getekend door Foch en de Duitse delegatie, maar de wapenstilstand ging pas in om 11 uur. Tijdens deze laatste 6 uur vielen aan beide kanten nog vele slachtoffers, terwijl de overgave al ondertekend was.
  • leopold I

    leopold  I
    Koning der Belgen,hertog van Saksen,prins van Saksen-Coburg en Gotha
    Hij overleed op 10 december 1865 hij werd 34 jaar ene 142 dagen
  • leopold III

    leopold III
    Koning der Belgen,prins van België
    verkreeg de titel Koning van België
    (17 jaar en 143 dagen)
    overleed op 16 julli 1951
  • Wereldoorlog 2

    Wereldoorlog 2
    Op 1 september 1939 viel Nazi-Duitsland Polen aan volgens het plan Fall Weiss. deze aanva , ook wel Poolse campagne genoemd, zou vier weken duren. het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk verklaarde dit op 3 september 1939 de oorlog aan Duitsland. Het is waarschijnlijk dat Hitler deze oorlogsverklaring van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk niet had voorzien, en dus eigenlijk niet uit was op een algehele Europese oorlog.
  • bouwdewijn

    bouwdewijn
    Koning der Belgen,
    prins van België 7 september 1930 17 juli 1951
    31 juli 1993 overlijden (42 jaar en 13 dagen)
  • Koning Albert II

    Koning Albert II
    Na het overlijden van zijn broer Boudewijn werd prins Albert de zesde Koning der Belgen. Bij de eedaflegging op 9 augustus 1993 veroorzaakte volksvertegenwoordiger Jean-Pierre Van Rossem een kort incident toen hij riep : “Viva la république d'Europe! Vive lahout!”. Onmiddellijk werd de koning verdedigd en werd geroepen: Vive le roi!
  • 2001-2003: De vijfde staatshervorming (Lambermont- en Lombard-akkoorden)

    2001-2003: De vijfde staatshervorming (Lambermont- en Lombard-akkoorden)
    De gewesten krijgen bijkomende bevoegdheden (buitenlandse handel, landbouw en administratief toezicht op ondergeschikte besturen). Daarnaast wordt een aantal beschermingsmechanismen in de Brusselse instellingen afgebouwd, voornamelijk uit vrees dat de instellingen geblokkeerd zouden worden wanneer het Vlaams Blok (nu Vlaams Belang) een meerderheid zou halen in de Nederlandse taalgroep. In Brussel stemt een relatief groot aantal Franstaligen op deze partij.
  • De zesde staatshervorming (Vlinderakkoord)

    De zesde staatshervorming (Vlinderakkoord)
    Na 459 dagen onderhandelingen werd half september 2011 tussen de acht deelnemende partijen een akkoord bereikt over een zesde staatshervorming onder leiding van Elio Di Rupo (PS). De groenen (Groen! en Ecolo), die daarna voor verdere deelname aan de regeringsonderhandelingen werden uitgesloten, zouden de uitvoering van de bereikte akkoorden door een nieuwe regering vanuit de oppositie steunen. De door de daaropvolgende regering uit te voeren akkoorden waren
  • filp

    filp
    Koning der Belgen,
    prins van België