קורצק מלא

יאנוש קורצ'ק

By talig
  • Period: to

    קורות חיים

  • שנת לידתו של קורצ'ק

    קורצ'אק נולד בוורשה במשפחה יהודית מתבוללת בתרבות הפולנית
  • לימודים אקדמיים

    בשנת 1898 בהיותו בן20 החל ללמוד את לימודי הרפואה בוורשה
  • Period: to

    פעילות חברתית

    דצמבר 1899 נעצר קורצ'אק לזמן קצר, בשל פעילותו בחדרי הקריאה לציבור הרחב שהפעילה העמותה הוורשאית לגמילות חסדים.
    בשנת 1916 היה בין 16 החברים שהקימו בווינה את "השומר הצעיר".
    היה חבר ב"עמותה הוורשאית להיגיינה" ו"העמותה למחנות הקיץ לילדים". בשנים 1904, 1907 ו-1908 יצא למחנות קיץ לילדים פולנים-יהודים שאורגנו על ידי העמותה. בשנת 1909 הצטרף לעמותת "עזרה ליתומים", עמותת גמילות חסדים יהודית, שמאוחר יותר בנתה את "בית היתומים" שקורצ'אק התמנה למנהלו.
  • Period: to

    בית היתומים של יאנוש קורצ'ק

    בית היתומים היהודי בהנהלת יאנוש קורצ'אק פעל בוורשה משנת 1912 ועד אוגוסט 1942. שותפתו העיקרית של קורצ'אק בניהול המקום הייתה סטפניה וילצ'ינסקה (1899 - 16 באוגוסט 1942). בית היתומים עבר בין בניינים שונים מספר פעמים, עד לסגירתו, כאשר נלקחו הילדים וסגל העובדים למחנה ההשמדה טרבלינקה. בית היתומים היווה ניסיון ראשוני, מוצלח וממושך בחינוך דמוקרטי בעולם.
  • הקמת בית היתומים הראשון

    הקמת בית היתומים הראשון
  • הקמת בית יתומים "ביתנו" שני במספר

    הקמת בית יתומים "ביתנו" שני במספר
    שנת 1919 ייסד יחד עם מריה פאלסקה מוסד חינוכי נוסף, בית יתומים לילדים פולניים בשם "ביתנו" (1919-1936)
    ראשונה משמאל יושבת מרינה פאלסקה. עומדת מימין: סטפניה וילצ'ינסקה. רביעי מימין עומד יאנוש קורצ'אק
  • Period: to

    תרומתו החינוכית

    קורצ'אק ייסד בית ספר דמוקרטי בשנת 1919. בית ספר זה פעל בהצלחה עד 1942. זה היה אחד הנסיונות הראשונים, הממושכים והמוצלחים בתחום החינוך הדמוקרטי והחינוך האלטרנטיבי בכלל, בעולם. אולם, למרות הצלחה בלתי מעורערת זו, זרם החינוך הדמוקרטי העולמי קיבל השראה בעיקר מנסיונות שנעשו באנגליה ובארצות הברית, הסיבה לזה היא עליית הנאצים לשלטון בגרמניה והשתלטותם על אירופה. טרם הירצחו על ידי הנאצים, קורצ'אק הספיק להתפרסם בפולין וביישוב העברי שבארץ ישראל בלבד.
  • Period: to

    בשואה

    כאשר הגרמנים הקימו את גטו ורשה, בשנת 1940, אולץ בית היתומים היהודי לעבור אל הגטו, ובית היתומים לילדים שאינם יהודים הופקע מידי קורצ'אק. קורצ'אק עבר לגטו יחד עם חניכיו היהודים.
    ב־5 באוגוסט 1942 הגרמנים לקחו את היתומים וחלק מסגל העובדים לטרבלינקה. למרות שלקורצ'אק היו חברים פולנים שיכלו להצילו, הוא סרב להציל את חייו ונשאר עם חניכיו ברגעיהם האחרונים. קורצ'אק הרגיע את היתומים וסיפר להם שהם ביחד יוצאים לטיול והלך עם היתומים אל המוות בידי הנאצים.
  • המסע האחרון

    המסע האחרון
    שטחו של הגטו הקטן הוקף על ידי פלוגות אס-אס ושוטרים אוקראינים ולטביים. בזמן קיומה של האקציה הגדולה, כלומר השלב העיקרי של השמדת אוכלוסיית גטו ורשה, קורצ'אק דחה שוב הצעות להצלה, כי לא היה מוכן לנטוש את ילדיו ועובדיו בבית היתומים. ביום הגירוש הוביל קורצ'אק את מסע חניכיו לאומשלאגפלץ, משם יצאו טרנספורטים למחנות ההשמדה. קורצ'אק צעד בראש, בראש גלוי, בנעליים צבאיות גבוהות אוחז בידיהם של שני ילדים במסע השתתפו כ-200 ילדים וכעשרה מטפלים, ביניהם סטפניה וילצ'ינסקה. המסע שלהם הפך למיתוס של המלחמה