4A Ghofran Boudhen B9 SPCAT XIX/XX

  • La Guerra del Francès i les Corts de Cadis

    La Guerra del Francès i les Corts de Cadis
    Guerra entre Espanya i França. Espanya anava perdent i tenia problemes en la familia reial. Napoleó aprofita aquest fet, i li dona la corona al seu germà. 2 de maig de 1808 esclata la guerra del francès. Guerra d'alliberament nacional, guerra de la Independència. S'acaba firmant un tractat al 1813. Les corts de Cadis, elaboren una constitució, la primera constitució d'Espanya al 1812 (liberalisme polític, sobirania nacional, divisió de poders i declaració de drets, també va aprovar moltes lleis)
  • La reacció absolutista i la revolució liberal (Regnat de Ferran VII)

    La reacció absolutista i la revolució liberal (Regnat de Ferran VII)
    1820 triomfa un pronunciament liberal dirigit pel coronel Rafael del Riego, que proclamar la Constitució de 1812 a Las Cabezas de San Juan, va convocar eleccions per reunir les Corts. La tornada de Ferran va coincidir amb una greu crisi. Una guerra entre dues ideologies, liberals i carlins (van tenir molta força). Va acabar amb la derrota carlina, el conveni va posar fi a la guerra, encara que el conflicte es va reproduir diverses vegades al llarg del segle XIX.
  • Espanya isabelina i el final del regnat d'Isabel

    Espanya isabelina i el final del regnat d'Isabel
    Deu primers anys regnat d'Isabel, moderats van governar. El seu moment va acabar amb un cop d'estat dirigit pel general O'Donnell, suport dels progressistes i d'alguns modreats disconformes. Bienni Progressista, període castigar per la crisi econòmica i les protestes dels obrers i camperols. El creixement econòmic es va alterar amb les crisis periòdiques. A partir de 1866, el règim isabelí va entrar en una fase de descomposició política.
  • El Sexenni Democràtic

    El Sexenni Democràtic
    Crisi final regnat Isabel II.
    Últims anys es va viure una cirisi profunda. Revoltes al camp i a les ciutats, conseqüències de la fam i problemes econòmics. Sectors es van distanciar del règim. La monarquia patia un fort descrèdit. 1866, progressistes i demòcrates firmen el pacte d'Oostende, expulsió del Borbó. Unió Liberal s'hi afegeix més tard.
  • El Sexenni Democràtic II

    El Sexenni Democràtic II
    Revolució de 1868 i la monarquia d'Amadeu I
    Serrano i Prim anaven contra Isabel II.Reina no tenia més remei que abandonar el país. Serrano convoca Corts Constituents. Prim és assassinat quan Amadeu arribava a la Península. Amadeu anava contra els monàrquics, no disposava del suport dels republicans i una part de la població no el volia perquè era estranger. Durant el seu regnat el país va haver de fer front a dos guerres, insurrecció a Cuba i nova guerra Carlina, Amadeu decideix abdicar.
  • El Sexenni Democràtic III

    El Sexenni Democràtic III
    La primera República (1873)
    Corts proclamen la primera república després de l'abdicació d'Amadeu i el fracàs de la monarquia democràtica. Neixen greus problemes. Tenia que enfrontar-se amb la continuació de la tercera guerra carlina i amb la guerra de Cuba. Després del cop d'estat,Serrano va presidir durant gairebé un any, va mantenir la república. Desembre 1874, nou cop d'estat, Martínez Campos, va posar fi a la república i va restaurar la monarquia i la dinastia dels Borbó.
  • Regnat d'Alfons XII (IV) (oposició al sistema)

    Regnat d'Alfons XII (IV) (oposició al sistema)
    Sistema canovista restringia la participació política d'altres forces. Republicans i carlins, únics que tenien una representació simbòlica. Anarquistes, sorgeixen després de la revolució, tenien una presència important a Catalunya i Andalusia. Socialistes, liderats per Pablo Iglesias, funa PSOE, es crea UGT a Barcelona. Després sorgeixen els regionalistes, que tenien una rellevància especial a Catalunya, i van estar en contra del model d'estat uniformitzador i centralista.
  • Regnat d'Alfons XII (I)

    Regnat d'Alfons XII (I)
    Sistema Nou
    Martínez campos va proclamar rei a Alfons XII. Començava el règim de la Restauració. El rei va proclamar president del govern a Cánovas del Castillo, on aquest va acabar amb el conflicte carlí i la guerra cubana, i va posar les bases del nou sistema polític. Per organitzar-lo va impulsar la redacció d'una nova Constitució i dissenyà una alternança pacífica en el poder dels dos partits que donaven suport a la dinastia.
  • Regnat d'Alfons XII (II)

    Regnat d'Alfons XII (II)
    Constitució de 1876
    Tenia caràcter integrador, incorporava principis moderats i progressistes, encara que es tracatava, bàsicament en els conservadors.Sobirania compartida entre les Corts i el rei.
  • Regnat d'Alfons XII (III)

    Regnat d'Alfons XII (III)
    Torn Pacífic
    El poder va quedar restringit en dos partits. El conservador, liderat per Cánovas, defensor de l'Església i l'ordre social. El liberal, liderat per Sagasta, que desenvolupà reformes socials importants i va aprovar el sufragi universal masculí 1890. Corrupció electoral, rei decidia quin partit formaria govern, feien eleccions, que es falsejaven perquè guanyés el partit escollit. Cacics,ajudaven a guanyar les eleccions amb compra de vots i la Topinada que manipulaven els resultats.
  • Orígens i desenvolupament del catalanisme

    Orígens i desenvolupament del catalanisme
    La recuperació del passat històric
    La defensa del patrimoni documental català i la recuperació dels fets i noms propis de la història de Catalunya, es va convertir durant el segle XIX en elements cabdals de la Renaixença. Molts llibres van permetre recuperar la història de l'antiga Corona d'Aragó i explicar des del punt de vista de la història de Catalunya les relacions del Principat amb la monarquia hispànica.
  • Orígens i desenvolupament del catalanisme

    Orígens i desenvolupament del catalanisme
    Renaixença
    Nom d'un moviment cultural, impulsà la recuperació del català com a llengua de cultura. A partir de la celebració del primer certamen poètic dels Jocs Florals. A partir de llavors, el nombre d'autors i de publicacions escrites en llengua catalana va anar augmentant progressivament.
  • Orígens i desenvolupament del catalanisme

    Orígens i desenvolupament del catalanisme
    El proteccionisme econòmic
    La defensa de la indústria catalana mitjançant la demanda d'una vigilància eficaç de les fronteres, amb l'objectiu de frenar el contraban, va ser un altre dels trets que va identificar Catalunya i que va servir per bastir el catalanisme.
  • Orígens i desenvolupament del catalanisme

    Orígens i desenvolupament del catalanisme
    Les plataformes del catalanisme
    Obstacles que van impedir utilitzar la llengua catalana, intents de l'Estat espanyol de suprimir el dret civil català, són circumstàncies que van afavorir al llarg del s. XIX iniciatives culturals i polítiques calatanes. Entre les iniciatives més destacades de caràcter polític del segle XIX, cal esmentar la fundació de la Unió Catalanista i l'elaboració de les Bases de Manresa, es proposava una organització descentralitzada de l'Estat espanyol.
  • Regnat d'Alfons XIII i la Dictadura de Primo de Rivera

    Regnat d'Alfons XIII i la Dictadura de Primo de Rivera
    Intents de regeneració política
    A la primavera de 1902, va pujar al tron el nou monarca Alfons XIII, tot just quan acabava de complir setxe anys, posant fi a la regència de Maria Cristina. Aquesta era una nova generació de polític, influïda pel regeneracionisme, que va intentar impulsar els projectes de reforma més importants des de l'interior del sistema, es va fer impossible la democratització real de la política espanyola.
  • Regnat d'Alfons XIII i la Dictadura de Primo de Rivera

    Regnat d'Alfons XIII i la Dictadura de Primo de Rivera
    La Setmana Tràgica
    26 de juliol de 1909, s'inicià a Barcelona una vaga general de protesta contra la guerra del Marroc. S'estengué a altres localitats de Catalunya, va ser coneguda amb el nom de Setmana Tràgica. El detonant de la guerra van ser els soldats reservistes a la guerra. Va provocar protestes antimilitaristes i en un desfermat esclat de violència anticlerical que derivà en la crema d'església, convents i escoles religioses.
  • Regnat d'Alfons XIII i la Dictadura de Primo de Rivera

    Regnat d'Alfons XIII i la Dictadura de Primo de Rivera
    La crisi de 1917
    L'any 1917 el sistema de la Restauració va estar a punt d'esfondrar-se com a conseqüència d'una crisi que va tenir tres focus diferents. La protesta militar(caràcter professional i corporatiu, protestaven per la forma en què es produïen els ascensos) El malestar polític(govern considera sediciosa una assamblea de parlamentaris a barcelona, la gent reclamava i les autoritats la van prohibir) Vaga general(sindicats convoquen una vaga general, el moviment tingué dimensions grans)
  • Regnat d'Alfons XIII i la Dictadura de Primo de Rivera

    Regnat d'Alfons XIII i la Dictadura de Primo de Rivera
    Mancomunitat de Catalunya
    En general, la Mancomunitat de Catalunya va dur a terme una important tasca de creació d'infraestructures de camins i ports, obres hidràuliques, ferrocarrils...cultura i sanitat. També va emprendre iniciatives per augmentar els rendiments agrícoles i forestals introduint millores tecnològiques, de serveis i educatives i va potenciar els ensenyaments tecnològics necessaris per a la indústria catalana. Representava el primer reconeixement per part de l'Estat espanyol.
  • Dictadura de Primo de Rivera

    Dictadura de Primo de Rivera
    El cop d'estat
    S'han de tenir en compte l'elevat nombre de víctimes de la violència social, en aquest contexxt, el setembre de 1923, el general Primo de Rivera que menyspreava la classe política, va fer un cop d'estat que el rei va assumir ràpidament. Va suspendre la Constitució, va dissoldre les Corts i va prohibir partits i sindicats. Objectiu, era formar un govern fort i posar fi a la inestabilitat.
  • Dictadura de Primo de Rivera

    Dictadura de Primo de Rivera
    El directori militar
    Es va formar un govern integrat exclusivament per militars. Un dels primers objectius va ser la solució de la qüestió marroquina. Així, el 1925, amb la col·laboració dels francesos, van organitzar el desembarcament d'Alhucemas, que va significar el principi de la derrota d'Adb el-Karim i a la fi del conflicte. Primo de Rivera es va consolidar en el poder i es va crear un partit, la Unió Patriòtica, amb l'objectiu de donar-li suport.
  • Dictadura de Primo de Rivera

    Dictadura de Primo de Rivera
    Directori civil
    Desembre 1925, Primo de Rivera va formar un govern de civils amb polítics conservadors i tècnincs. A partir de 1927, el règim va començar a ser criticat per intel·lectuals, estudiants, col·lectius obrers i grups nacionalistes
  • Dictadura de Primo de Rivera

    Dictadura de Primo de Rivera
    Dictadura a Catalunya
    Molta gent va intentar acabar amb la dictadura de Primo de Rivera però va fracassar, 1926 Francesc Macià va organitzar un intent d'invasió armada des de Prats de Molló (França) amb l'objectiu de posar fi a la Dictadura, però va fracassar.
  • Dictadura de Primo de Rivera

    Dictadura de Primo de Rivera
    La fi de la dictadura
    El rei va retirar el suport a Primo de Rivera, que va dimitir el gener de 1930. Alfons XIII va manar formar un nou govern que convoqués eleccions una altra vegada i restaurés la Constitució. Però l'oposició al rei era mot forta, ja que se'l considerava còmplice a la dictadura. L'agost de 1930, es va signar el pacte de Sant Sebastià, amb l'objectiu d'anar junts a les eleccions per derrocar la monarquia i instaurar la república.
  • La Segona República Espanyola

    La Segona República Espanyola
    És senzill, durant el govern provisional, redacció de la Constitució de 1931 i la base jurídica del nou règim.
  • Period: to

    La Segona República Espanyola

    14 d'abril de 1931,es proclamava la II república espanyola. Alfons abandona el país. La república no va poder resoldre molt problemes. La república està dividida en quatre parts, govern provisional, Bienni reformador, Bienni radical i el Front Popular.
  • La Segona República Espanyola

    La Segona República Espanyola
    Durant el Bienni Reformador, govern d'esquerres amb una clara voluntat transformadora, que es plasmà en diverses reformes a nivell polític, militar, econòmic, social, cultural, etc..
  • La Segona República Espanyola

    La Segona República Espanyola
    Durant el Bienni Radical, amb govern de dretes, reacció conservadora, amb la paral·lització de les reformes.
  • La Segona República Espanyola

    La Segona República Espanyola
    Amb el govern del Front Pupolar, les esquerres recuperen el poder i reinicïen el procés reformista endegat el 1931.
  • Period: to

    La Guerra Civil

    Aquesta conspiració i la revolta subsegüent foren una rèplica a la revolució d’octubre del 1934 i una prova més del fracàs de la convivència entre dretes i esquerres durant la Segona República.El triomf electoral del Front Popular estimulà i refermà els propòsits de les dretes.La insurrecció fou iniciada, amb èxit, per les guarnicions del protectorat Marroquí al 1936, s’hi afegiren les guarnicions i bases metropolitanes.Com era previsible, lAlemanya, Itàlia i URSS hi van intervenir.
  • El Franquisme

    El Franquisme
    Característiques
    Dictadura franquista sorgeix durant la guerra Civil, i va durar gairebé quaranta anys (1939-1975). va tenir un caràcter dictatorial per la concentració de poders en un sola persona o institució i per la repressió sistemàtica a l'oposició.Franco va ser proclamat Caudillo de España i Generalísmo de los Ejércitos. Va ser el líder absolut, com els dictadors feixistes d'Itàlia i Alemanya. Va ser a l'hora cap de l'estat i del Govern, i va fisclaitzar el poder judicial i legislatiu.
  • El Franquisme

    El Franquisme
    Autarquia
    Al finalitzar la guerra civil, el país estava enfonsat. El context internacional era desfavorable perquè el setembre de 1939 havia començat la Segona Guerra Mundial. El règim va doptar el model econòmic feixista, l'autorquia, aspiració a la'utosuficiència. Servicio Nacional del Trigo, obligava els pagesos a lliurar la collita a l'estat al preu que aquest fixava. INI, es va fer un projecte que va fracassar. Retrocés de l'economia va fer que manquessin aliments, combustible, béns...
  • El Franquisme (crisi final)

    El Franquisme (crisi final)
    Al 1969 Franco va nomenar successor com a cap de l'Estat, el príncep Joan Carles de Borbó, amb l'oposició silenciosa d'una part del franquisme. El 20 de novmebre de 1975 el dictador va morir. El nou rei dos dies més tard fou Joan Carles I, jurava el càrrec davant de les corts franquistes, en un situació d'incertesa sobre el futur del règim.
  • El Franquisme (crisi final)

    El Franquisme (crisi final)
    La crisi econòmica
    Els anys seixanta, van ser moments de canvis econòmics i socials. 1973 va esclatar la crisi del petroli, Espanya es va trobar que no tenia fonts d'energia pròpies i havia de pagar molt més car el petroli. L'atur va començara créixer, l'agitació social es van incrementar i es va obrir un panorama d'incertesa econòmica
  • El Franquisme (crisi final)

    El Franquisme (crisi final)
    La formació d'una nova oposició
    Més tard, els anys setanta, el Partit Comunista i el Partit Socialista van impulsar la Junta Democràtica i la Plataforma de Convergència Democràtica, per fer diversos grups. Alguns grups com ETA, van utilitzar la violència contra el règim. Els anys setanta van aparèixer altres grups terroristes.