Κωνσταντίνος Ά

Timeline created by Νίκος Γ.
In History
 • 272

  Γέννηση και καταγωγή του Κωνσταντίνου Ά

  Γεννήθηκε στη Ναϊσσό στις 27 Φεβρουαρίου του 272. Γονείς του Κωνσταντίνου ήταν ο Ρωμαίος Καίσαρας Κωνστάντιος Α΄ Χλωρός (Aurelius Valerius Constantius), που ανήκε πιθανόν σε οικογένεια Ιλλυριών, και η Ελένη (μετέπειτα Αγία Ελένη, η Ισαπόστολος), κόρη ξενοδόχου. Ο Κωνστάντιος ήταν μάλλον ταπεινής καταγωγής, παρά τους ισχυρισμούς του γιου του ότι καταγόταν από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β΄ και η Ελένη κόρη κάποιου πανδοχέα από το Δρέπανο της Βιθυνίας.
 • 313

  Το διάταγμα των Μεδιολάνων

  Το διάταγμα των Μεδιολάνων
  Κωνσταντίνος Ά υπέγραψε το διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ. με το οποίο θεσπιζόταν η αρχή ανεξιθρησκίας. Έτσι, για πρώτη φορά ο Χριστιανισμός βρισκόταν υπό την προστασία του αυτοκράτορος (σημ. Ο Μ. Κωνσταντίνος δεν ανακήρυξε το Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας, όπως λανθασμένα αναφέρεται κάποιες φορές. Αυτό το έπραξε αρκετά χρόνια αργότερα ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος).
 • 325

  Οικουμενική σύνοδος στη Νίκαια της Βιθυνίας

  Οικουμενική σύνοδος στη Νίκαια της Βιθυνίας
  Το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α΄ συγκάλεσε την Πρώτη Σύνοδο της Νίκαιας ή Α΄ Οικουμενική Σύνοδο με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης στα εκκλησιαστικά ζητήματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
 • 330

  Τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης

  Τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης
  Με το όνομα Γενέθλιον της Κωνσταντινούπολης εορτάζεται κατ΄ έτος από τους Χριστιανούς στις 11 Μαΐου η ανάμνηση των εγκαινίων "της θεοφυλάκτου και θεομεγαλύντου Κωνσταντινουπόλεως, εξαιρέτως ανακειμένης την προστασία της Παναχράντου και Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας και παρ΄ Αυτής διασωζομένης".
 • 337

  Θάνατος του Κωσταντίνου του Ά

  Πέθανε στις 22 Μαΐου 337, στη Νικομήδεια ( στο σημερινό Ιζμίτ της Τουρκίας και τάφηκε στην Κωνσταντινούπολη στον Ναό των Αγίων Αποστόλων.
 • Period:
  324
  to
  330

  Η οικοδόμηση της Κωνσταντινούπολης

  «Ο Κωνσταντίνος έχτισε μεγάλα ανάκτορα και έναν θαυμάσιο ιππόδρομο και έστησε δύο στοές,δηλαδή σκεπαστούς δρόμους,για το εμπόριο.`Επειτα έφτιαξε τις ένδοξες εκκλησίες: Τη Μεγάλη Σοφία,τους Αγίους Αποστόλους και την Αγία
  Ειρήνη,τον άγιο Μώκιο και τον αρχάγγελο Μιχαήλ.
  `Εστησε και μια θαυμαστή πορφυρή εικόνα.Τρία χρόνια έκαναν τα πλοία να τη φέρουν από τη Ρώμη στη Βασιλεύουσα,γιατί ήταν πολύ μεγάλη και βαριά,και έναν ολόκληρο χρόνο έκαναν να την πάνε από την θάλασσα ως την πλατεία>>