Eu flag.cb3a8f9c64feeca803525511948c5ab0

De EU

  • Proces van Neurenberg

    Proces van Neurenberg
    In 1946, na de conferentie van Potsdam, werd besloten dat de nazi´s moesten worden berecht voor hun inhumane daden tijdens WOII. Van de 21 nazi kopstukken hebben 11 het doodvonnis gekregen. De Grote Vier: Frankrijk, VS, SU en VK waren de leiders van de processen. Op 16 oktober 1946 vonden de doodvonnissen plaats.
  • Trumandoctrine en Marshallplan

    Trumandoctrine en Marshallplan
    De Trumandoctrine is de hulp die president Truman (VS) aan Europa bood na de oorlog. Het politieke idee hier achter was dat zij streefden voor vrijheid voor alle democratische landen ter wereld. Natuurlijk was dit een tactiek om het groeiende communisme proberen te kiem in te smoren.
  • Duitse deling: de blokkade van Berlijn

    Duitse deling: de blokkade van Berlijn
    Na de oorlog werd Duitsland in vier bezettingszones verdeeld: Frankrijk, VS, SU en GB kregen allemaal de regie over een deel. VS, FR en GB begonnen steeds nauwer samen te werken. Dit werd ook duidelijk zichtbaar toen zij allemaal dezelfde munt invoerden: D-Mark. Stalin is niet gecharmeerd en blokkeert alle toegangswegen naar Berlijn. Voor een jaar lang worden er vliegtuigen naar Berlijn gestuurd voor voedsel en materiaal voor de mensen in West-Berlijn. 12 mei 1949 eindigt de blokkade.
  • Oprichting NAVO/NATO

    Oprichting NAVO/NATO
    Op 4 april 1949 werd in Washington D.C. de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie opgericht. Het bondgenootschap was er op gericht een Derde Wereldoorlog te voorkomen. De oprichting kwam voor Truman zijn doctrine goed uit, omdat het meehielp in het tegenhouden van het communisme in Europa. Vanwege het grote puin die WOII had aangericht zou het namelijk verleidelijk kunnen zijn voor veel landen om toch de kant van het communisme te kiezen.
  • Dood Stalin

    Dood Stalin
    Met de dood van Stalin in 1953 stond er de wereld een nieuwe fase te wachten in de Koude Oorlog. Uiteindelijk weet Chroestjov de macht te winnen. Hij begon met een proces van destalinisatie en wilde een vreedzame co-existentie tussen het kapitalisme en communisme. Ook gaf hij drie jaar later toe aan de fouten die Stalin had gemaakt. Ook de communistische staten in Oost-Europa kregen meer vrijheid. Hierdoor liepen de ontwikkelingen in Hongarije uiteindelijk uit de hand.
  • Oprichting Warschaupact

    Oprichting Warschaupact
    Als tegenbeweging tegen de NAVO werd door de Russen in 1955 het militair bondgenootschap het 'Warschaupact' opgericht. Landen uit de Oost-Europese invloedsfeer (Roemenië, Bulgarije, Polen, Tsjecho-Slowakije en Hongarije) en de DDR zaten er bij. Niet alleen waren er nu twee machtsblokken in de wereld, nu waren ze ook nog militair verbonden.
  • Imre Nagy, Hongaarse opstand

    Imre Nagy, Hongaarse opstand
    Na de destalinisatie in Rusland en steeds meer weerstand vanuit Hongarije, werd Imre Nagy (communist) als premier van Hongarije benoemd. Stalinisten moesten van hem het veld ruimen en ook was hij van plan om uit het Warschaupact te stappen. Sovjetleiders zagen dit met wanogen aan en stuurden tanks naar Boedapest. Duizenden stierven, waaronder ook Nagy… het Westen heeft uiteindelijk nooit ingegrepen vanwege de angst wat er zou gebeuren als zij zich zouden bemoeien met de invloedsferen.
  • Joseph Bech

    Joseph Bech
    Natuurlijk kan in deze tijdlijn niet de vader van de EEG ontbreken:
    Joseph Bech. Hij was een politicus uit Luxemburg en staat bekend als dé oprichter van de EU.
  • Alexander Dubcek, Praagse lente

    Alexander Dubcek, Praagse lente
    Januari 1968: in Tsjecho-Slowakije voert onder leiding van Dubcek, de nieuwe communistische partij een aantal nieuwe hervormingen door. Het politiek klimaat werd versoepeld, waarmee het Westen werd verrast. De SU en DDR waren iets minder blij, zij waren bang voor de val van het communisme in Oost-Europa. Weer trokken er troepen vanuit Rusland binnen en keek het Westen genadeloos toe. Ook Amerikaanse President Johnson was op de hoogte van de inval en heeft niks gedaan.
  • Verdragen van Helskini

    Verdragen van Helskini
    Een uitzonderlijk verdrag werd ondertekend in augustus 1975. Bijna alle Europese staten, VS, Canada en SU ondertekenden de verdragen van Helskini. Nadat Breznjev zijn zin had gekregen en de invloedssferen in Europe werden erkend moesten vervolgens alle staten de afgesproken mensenrechten accepteren. Er zou vanaf nu meer communicatie komen tussen de NAVO en het Warschaupact.
  • Val van de Berlijnse muur

    Val van de Berlijnse muur
    Door een verkeerde uitspraak van Günter Schabowski was het dan zover: de val van de Berlijnse muur. Hij beloofde dat de grenzen naar de DDR open zouden worden gemaakt, maar dat hiervoor wel een uitreisvisa nodig was. Door in alle paniek te zeggen dat dat vanaf dat moment in ging, besloot het Duitse volk massaal de grensovergangen te openen. Het einde van de Koude Oorlog was inzicht en het zou niet lang meer duren tot dat het IJzeren Gordijn ook werd ontmanteld.