Andra världskriget av Kalle

  • Börskrashen på Wallstreet

    Börskrashen på Wallstreet
    Händelsen var orsak till den stora ekonomiska deppresionen i världen på 30-talet.
  • Hitler blir rikskansler

    Hitler blir rikskansler
  • Tyska trupper i Rhenlandet

    Den 7 mars 1936 gick Hitler med tyska trupper in i Rhenlandet. Detta var inte tillåtet enligt Versailles - avtalet. Hitler gjorde en omröstning för denna händelse.
    98,8 procent av det tyska folket stödde handlingen.
    Storbritannien och Frankrike protesterade mot detta men kunde inte stoppa Hitler då det hade ''varit som att stoppa honom från att gå in i sin egna trädgård'' som en av Londons tidningar, The Times skrev. Frankrike kunde ha gått in med franska trupper men ingen vågade starta något
  • Rhenlandsockupationen

    Rhenlandet skulle som demilitariserad zon bilda en buffert mot Frankrike, men Adolf Hitler ansåg att detta utgjorde en inskränkning av Tysklands suveränitet och planerade därför Soldater i området.
  • Ansluss

    Tyskland tvingar Österrike att ansluta sig till Tyskland.
    DeN 10 april röstade det nya storryska riket om Anschluss och 99,73 procen av hela befolkningen (Tysklands och Österikerrikes) röstade ja.
  • Kristallnatten

    Kristallnatten
    Kristallnatten kallas attackerna mot tyska och österrikiska judar som nazisterna ordnade mellan 9 och 10 november 1938. De tyska namnet är " Reichskristallnacht". Under natten attackerade nazisterna judarnas affärer, hus och deras synagogor. Nazisterna fick orderna av propagandaministern Goebbels. Det dödades 400 judar, 1500 blev offer. Efter kristallnatten greps ca 30 000 judar som skickades till koncentrationsläger. Namnet kristallnatten syftar på de sönder
  • Invasionen av Polen

    Tyskland invaderar Polen med förevändningen att Polska trupper hade varit inne på Tysk mark.
    Detta brukar räknas som startpunkten för andra världskriget
  • Frankrike och Storbritannien förklarar krig mot Tyskland

    Efter att Tyskland anfallit Polen känner sig de allierade tvungna att agera.
  • Blitzen – bombningen av London

    Blitzen – bombningen av London
    Den 7 september 1940, en lördag, bombades London av luftwaffe, Tysklands luftstyrka. Attacken skulle träffa RAF:s jaktkommando, men kom ur kurs och förstörde istället många civila hem, Churchill svarade med att bomba Berlin. Bombningen var ett misslyckat försök från Tysklands sida att försvaga Storbritannien och få dem att ge upp och dra sig ur kriget, då många fabriker som gjorde material till kriget bombades hårt. Många London-bor gömde sig i tunnelbanor och skyddsrum för att undkomma bomberna
  • Operation Barbarossa

    Operation Barbarossa
    Tyskland bryter pakten med Sovjetunionen och anfaller. Målet är att inta Moskva innan vintern kommer.
  • USA Går Med I Kriget

    När Japan som var allierade med Tyskland, attackerade Pearl Harbor som var en amerikansk flottbas så dras USA in i kriget. USA gick med i kriget mot Tyskland på de allierades sida. Japan skulle aldrig kunna klara att hålla USA borta eftersom USA var en så stor krigsmakt.
  • Pearl harbour

    Det var den 7 december 1914 som ett vilt anfall mot amerikanska flottan ägde rum. Det var japanerna som skickade ett massivt flyganfall mot Pearl Harbour. Målet med attacken var att sabotera för USA så att man kunde få ett övertag i striden. Japan hade så som många andra land stora planer för framtiden. Och när man nu väntade det som de trodde var en klar seger mot Ryssland tänkte de att det var lika bra att satsa på att slå ut Amerikas flotta. Det hade varit spänt mellan japan och USA ett bra t
  • Slaget vid stalingrad

    Slaget vid stalingrad
    Tyskland anfaller den symboliskt viktiga staden Stalingrad, som bär Ledaren Stalins namn? Slaget pågår i ungefär ett halvår.
  • Slaget vid el-Alamein

    Slaget vid el-Alamein, eller mer korrekt andra slaget vid el-Alamein, utkämpat mellan den 23 oktober och den 3 november 1942, var en viktig vändpunkt i Ökenkriget under andra världskriget.
    Sedan första slaget vid el-Alamein hade stoppat den tyska framryckningen mot Suezkanalen tog general Bernard Montgomery över befälet från Claude Auchinleck över det brittiska samväldets åttonde armé. Den allierade segern innebar att krigslyckan i det nordafrikanska ökenkriget vände.
  • Slaget vid el-Alamein

    Slaget vid el-Alamein
    eller mer korrekt andra slaget vid el-Alamein, utkämpat mellan den 23 oktober och den 3 november 1942, var en viktig vändpunkt i Ökenkriget under andra världskriget. Sedan första slaget vid el-Alamein hade stoppat den tyska framryckningen mot Suezkanalen tog general Bernard Montgomery över befälet från Claude Auchinleck över det brittiska samväldets åttonde armé. Den allierade segern innebar att krigslyckan i det nordafrikanska ökenkriget vände.
  • D-day

    D-day
    Den 6 Juni 1944 var dagen då dom allierade (amerikanska, brittiska, franska, och kanadensiska) steg i land i Normandie, i Frankrike.
    Denna dag har senare blivit kallad som ''D-Dagen'', ''The D-Day''.
    Detta var den den absolut största invasionen av den här typen i krigshistorien.
    Landstigningen i Normandie, hade kodnamnet ''Operation Neptune''. Över fyra tusen fartyg skeppade över soldater till Frankrike.
    Tusen flygplan flög över med fallskärmstrupper och bogserade glidflygplan.
    Och bara inom et
  • Landstigning i Omahabeach

    Den 6 juni 1944 landsteg amerikanarna på Omaha beach där de möte ett starkt tyskt försvar. Många soldater hade det väldigt svårt att ta sig upp för stranden som lutade något uppåt, med deras blöta, sandiga kläder och vapen. Tyskarna hade en väldigt bra sikt utöver stranden, de hade placerat ut sina stora, tunga vapen på topparna av kullarna. Amerikanerna hade även tänkt att släppa stridsvagnar men släppte de förtidigt och dom hamnade mer mot inlandet och kunde inte nå stranden. Tyskarna hade vän
  • Jaltakonferensen

    Den 4-11 februari 1945 var det politiskt toppmötet mellan de allierade under andra världskriget.
    Mötet hölls i Jalta på halvön Krim i dåvarande Sovjetunionen. Mötet fattade ett beslut om att demokratiska val skulle hållas i Tyskland. De befriade länderna i Centraleuropa efter kriget.
    USA, Storbritannien och Sovjetunionen representerades av Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill och Josef Stalin.
  • Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki

    Hiroshima är den första staden man sprängde en atombomb över.
    Det var den nya amerikanska presidenten Harry Truman som tog beslutet om att bomben skulle användas.
    Man använde bomben för att spara på amerikanska soldaters liv och för att visa USA:s styrka.
    USA hotade med att om inte Japan kapitulerade villkor så skulle man bomba sönder hela Japan.
    Men Japan gav inte upp och bara tre dagar senare så släpptes en till bomb över Nagasaki. En atombomb lämnar inget kvar och jämnar staden den släpptes.