Landkaart amerika

Amerika

By Brebo
  • De Verenigde Naties (1945)

    De Verenigde Naties (1945)
    De Verenigde Naties ontstaan bij de Jalta conferentie. De vijf landen die wereldvrede moesten bewaren waren Amerika, Engeland, Frankrijk, Rusland en China. Dit waren de ‘vijf politiemannen’. Andere landen mochten ook lid worden. (Permanent members – rotating members). Leden van de UN kregen het vetorecht, omdat in de Volkenbond dit niet kon en landen toen klaagden dat ze andere landen niet konden stoppen om oorlog te voeren.
  • De Verenigde Naties (1945) Verantwoording

    De VN is een belangrijke organistatie opgericht, dat is de VN. Hierin heeft Amerika veel macht. Maar niet alleen Amerika had hier veel macht ook Rusland. Beide landen hadden dan ook vetorecht. Ook was het vetorecht belangrijk voor Amerika en Rusland, zodat ze tegen elkaar ideeën konden stemmen.
  • De Trumandoctrine (1947)

    De Trumandoctrine (1947)
    Deze oorlogen waren niks anders dan propaganda van beide landen. Voor het Westen was het een mooie afleiding van de pro-Westerse regeringen die ze stationeerden, ze deden het onder het motto anticommunistisch en pro-democratisch. Het was alleen niet erg democratisch, de VS was gewoon goed in het verdedigen van hun eigen belangen.
    De VS nam de rol van Engeland in Griekenland, Turkije en Iran over en Truman vroeg hiervoor geld van het congres onder het motto democratie.
  • De Trumandoctrine (1947) Verantwoording

    Zo kwam hij met de Truman Doctrine en het Marshallplan. In de Truman Doctrine houdt hij een reden tegen de communistische expansie en belooft hij alle pro Westerse landen te helpen die zich bedreigd voelen door het communisme. Dit wordt ook wel gezien als het ware begin van de Koude Oorlog. De VS zal hiermee alle 'vrije landen' economisch, politiek en militair helpen zich te verdedigen tegen het internationaal communisme. Hij bepleitte containment, de indamming van de SU invloedssfeer.
  • De moord op Kennedy (1963)

    De moord op Kennedy (1963)
    In november 1963 wordt president Kennedy in Dallas
    doodgeschoten (vermoedelijk door Lee Harvey
    Oswand, maar er zijn meer theorieën hierover, zoals de
    CIA) heel Amerika was geschokt door deze
    gebeurtenis. De politieke moord vormde de inleiding
    van een reeks gewelddaden die in de jaren 60 de VS
    bezighield, zoals de moord op zwarte dominee Martin
    Luther King (I have a dream, predikte voor gelijke
    rechten zwart en wit) in 1968
  • De moord op Kennedy (1963) Verantwoording

    Deze aanslag is een grote gebeurtenis in de geschiedenis in Amerika. Een week na de moord installeerde president Johnson een commissie onder leiding van opperrechter Earl Warren, die de aanslag moest onderzoeken. Die commissie rapporteerde eind september 1964. Lang voordat dat rapport verscheen, was er al een dynamisch begin gemaakt met de eindeloze reeks van samenzweringstheorieën. Dat heeft ondertussen geleid tot meer dan duizend boeken, waarin werkelijk de gekste ideeën worden geopperd.
  • Amerikaans machtsverlies

    Amerikaans machtsverlies
    Amerika verloor in de jaren 70 veel macht, door velen werd Carter hiervoor verantwoordelijk gehouden. Vooral in de 3e Wereld was het verlies groot en grote zorgen waren er over Midden- Amerika. Carter had geen eenduidig antwoord op dit verlies, sinds de Nixondoctrine zag de VS immers af van ingrijpen, dus het was lastig om zo in te grijpen. Maar hij wilde het ook niet zo door laten gaan...
  • Amerikaans machtsverlies Verantwoording

    Toen aan het eind van 1979 de SU Afghanistan ook nog eens binnenviel ging de VS zich weer harder opstellen richting de SU.
  • Wapenbeheersing/Salt 1 (1972)

    Wapenbeheersing/Salt 1 (1972)
    In 1972 werden de SALT onderhandelingen opgestart en ondetekent door Nixon en Breznjev. Strategic arms limitations treaty: de aantallen kernwapens in Oost en West beperkt worden. De SU had een kwantitatief overwicht, maar de VS een kwalitatief. Moskou wilde zijn overwicht behouden omdat het ook door Chinese, Franse en Britse kernwapens bedreigd voelde.
  • Wapenbeheersing/Salt 1 (1972) Verantwoording

    Het plafond voor het aantal langeafstandsraketten bleef voor de Russen hoger dan voor de VS, maar de VS mocht zijn raketten uitrusten met meervoudige koppen (Mirv's) waardoor met 1 raket meer doelen geraakt konden worden. De partijen zouden elkaar controleren met satellieten.
  • Watergate (1974)

    Watergate (1974)
    Nixon kreeg na 1972 te maken met
    een aantal schandalen. Zo bleek zijn
    vicepresident Agnew belastingfraude
    gepleegd te hebben. Hij kwam zelf
    onder vuur te liggen nadat er bekend
    werd dat hij de verkiezingen op een
    dubieuze manier had gewonnen.
    Journalisten van de Washington Post
    hadden dit ontdekt, zo bleek dat de
    Republikeinen (Nixon) de
    Democraten hadden afgeluisterd (In
    het Watergate gebouw in Washington)
    en zo allerlei inside informatie
    hadden.
  • Watergate (1974)

    Nixon ontkende ook maar
    van iets te weten, maar door nieuwe onthullingen werd hij steeds ongeloofwaardiger. Er werden geluidsbanden afgegeven uit zijn kantoor in het Witte Huis, waaruit bleek dat hij aan waanideeën leed en paranoïde was tegenover de pers. 9 augustus 1974 besloot Nixon op te stappen. Het was voor het eerst dat een president tijdens zijn ambtsperiode aftrad. Nixon kwam er opzich goed vanaf maar een aantal van zijn naaste medewerkers verdwenen naar de gevangenis.
  • Star Wars (1983)

    Star Wars (1983)
    Star Wars is officieel het Strategic Defence Initiative project; een ruimteschild dat vijandelijke raketten met laserstralen onschadelijk zou maken. In maart 1983 kondigde Reagan de ontwikkeling ervan aan, hij deed dit om het zelfvertrouwen van de VS te herstellen en om militair overwicht te krijgen op 'Evil Empire' SU. Bij de Russen heerste schrik en verwarring over de Star Wars plannen, zo zou de VS de First Strike kunnen uitdelen.
  • Star Wars (1983) Verantwoording

    Moskou betoogde dat het project in strijd was met het ABM-verdrag uit 1972. In Europa heerste ook angst, omdat ze dachten dat een goed verdedigd Amerika hun wel eens in de steek kon laten. Alleen de conservatieve Margaret Tatcher (The iron lady) die in 1979 in GB aan de macht was gekomen, vond dit een puik idee.
  • Buitenlandse politiek van Clinton

    Buitenlandse politiek van Clinton
    In 1992 won Democraat Bill Clinton de presidentsverkiezingen. Hij beloofde de prioriteit te leggen bij het binnenlandse beleid al bleek in de praktijk dat veel van zijn tijd en aandacht naar de buitenlandse politiek moest.(vredesproces Midden-Oosten, uitbreiding NAVO en relatie met Rusland en China) Clinton zette zich in voor handelsverdragen als GATT en de vorming van het economische NAFTA-blok.
  • Buitenlandse politiek van Clinton Verantwoording

    Vanaf 1996 voerde zijn regering een kruistocht tegen het 'internationaal terrorisme' na een aanslag op Amerikaanse militairen in Dahran, Saoedi-Arabië. Om de staten die niet naar de VS wilden luisteren te straffen, voerde de VS een nieuw beleid in dat ook buitenlandse bedrijven die zaken deden met Cuba, Libië en Iran zou bestraffen. De Europese staten protesteerden fel tegen deze aantasting van de vrijhandel, wat altijd een punt was van de VS
  • De VS onder George W. Bush (7 nov 2000)

    De VS onder George W. Bush (7 nov 2000)
    Op 7 november 2000 won George W. Bush jr. de verkiezingen in de VS. Zijn tegenstander was Al Gore, die wel meer stemmen had, maar niet meer kiesmannen. (the winner takes it all) Bush is erg conservatief en heeft nare ideeën. (voor de doodstraf, wapenbezit, anti-abortus, belastingverlaging, kleinere rol voor de overheid)
  • De VS onder George W. Bush (7 nov 2000) Verantwoording

    In de buitenlandse politiek stelde Bush de Amerikaanse belangen centraal en wilde hij een zelfstandig Amerikaans optreden zonder te veel verplichtingen. Bush wilde ook af van een groot aantal verdragen en overeenkomsten (zoals het Kyotoverdrag en het verdrag ter beperking van de handel in handvuurwapens en ze wilden geen controle meer op het verbod op biologische wapens) Bush haalde zelfs weer de SDI-plannen van zolder tot ergernis van Rusland, China en ook de Europese bondgenoten
  • 11 september (2001)

    11 september (2001)
    Op 11 september 2001 boorden twee vliegtuigen zich in de Twin Towers van het WTC in New York. Verder vloog er nog een vliegtuig in het Pentagon in Washington. De getroffen doelen waren bij uitstek de symbolen van de Amerikaanse macht; de economische macht (WTC) militaire macht (het Pentagon) en wellicht was ook de politieke macht een doelwit. (Het Witte huis of het Capitool) Voor het eerst sinds Pearl Harbour in 1941 werd de VS zelf aangevallen. De VS wees het Islamitische Al-Qeada aan als dader
  • 11 september (2001) Verantwoording

    Het is het beeld waardoor het zicht op de Islam is veranderd in de hele wereld. Vooral Amerika was de leider in de strijd tegen het terrorisme.
  • War on terrorism 2001

    War on terrorism 2001
    Kort na de aanslagen van 11-09 besloot de NAVO artikel 5 voor het eerst toe te passen. Dit hield in dat wanneer een van de lidstaten (de VS) van buitenaf werd aangevallen, zouden allen zich in staat van oorlog bevinden met de agressor. Ruim een week na de aanslagen hield Bush een toespraak voor het Congres. Daarin stelde hij de wereld voor een keuze; wie niet zou meedoen aan de war on terrorism zou worden beschouwd als een vijand van de VS.
  • War on terrorism 2001 Verantwoording

    De strijd ging echter niet tussen staten, maar tegen een ongrijpbaar en deels abstract begrip; het terrorisme. Dit maakte het gevaar ook groot. De VS eiste
    uitlevering van Osama Bin Laden en de andere Al Qeada
    leden van de Taliban. Toen Taliban-leider mullah Mohammed
    Omar liet weten dat hij niet van plan was om Bin Laden uit te leveren besloot Bush dat hij Afghanistan wilde binnen vallen. Hij legde het voor bij de VN-veiligheidsraad en die gingen akkoord.
  • Amerikaans unilateralisme (2002)

    Amerikaans unilateralisme (2002)
    De regering van Bush pleitte voor een harde aanpak van alle krachten die de VS zouden kunnen bedreigen. In september 2002 wordt de Bush doctrine omschreven; democratie, vrijhandel en vrije markt golden als prioriteiten en de beste waarborgen voor een vreedzame wereld en de VS had de roeping deze te bevorderen. Voor schurkenstaten was geen plaats. Bush claimde dat het preventieve zelfverdediging is, afschrikking en indamming hadden immers op dictatoriale heersers en terroristen weinig effect.
  • Amerikaans unilateralisme (2002) Verantwoording

    Er werd erg zwart-wit gedacht en dit riep elders in de wereld weerstand op, men verweet de VS bijvoorbeeld arrogantie. Daarbij kwam dat de VS ervan verdacht werd andere belangen te hebben dan alleen maar idealen en van eigen veiligheid, zoals oliebelangen in Irak, beheersing van pijpleidingen in Centraal-Azië, streven naar wereldheerschappij en natuurlijk de belangen van het Amerikaanse bedrijfsleven.