Caballero medieval

ELS REIS CATALANS I LA LITERATURA CATALANA MEDIEVAL

By carme
  • Nov 19, 1071

    Guillem de Peitieu

    Guillem de Peitieu
    Guillem de peitieu1071-1126
    El comte de Poitiers i duc d'Aquitania, Guillem de Peitieu, és considerat el primer trobador. Era el senyor feudal d'extensos territoris de l'actual França i va ser famós pel seu caràcter bel·licós i, alhora, bromista i jovial. Va participar en una crosada a Terra Santa però també va ser excomunicat en dues ocasions per l'Esglèsia. La vida amorosa de Guillem de Peitieu va ser molt apassionada, tal com reflecteixen els seus poemes.
  • Nov 18, 1137

    Formació de la Corona d'Aragó

    Formació de la Corona d'Aragó
    Corona d'AragóLa Corona d'Aragó va ser l'entitat política nascuda de la unió dinàstica reial entre el Regne d'Aragó i el Comtat de Barcelona mitjançant el matrimoni de Ramon Berenguer IV amb Peronella d'Aragó, els descendents dels quals tingueren sota els seus dominis reials tant el regne d'Aragó com els comtats catalans i, més tard, les seves conquestes. En termes contemporanis, funcionava més com una confederació política que no pas com un estat unitar
  • Nov 18, 1196

    Mor el trobador Guillem de Berguedà

    Mor el trobador Guillem de Berguedà
    Cançoneta lleu i planaGuillem de Berguedà

    La figura del trobador Guillem de Berguedà es molt atractiva, tant per la seva poesia com per la seva personalitat i fou un dels més notable trobadors nascuts a Catalunya. Guillem de Berguedà resulta un personatge que atreu per la seva poesia, plena de força, i enlluerna per la seva biografia, plena d'acció, d'amistats i enemistats.
  • Nov 18, 1196

    Pere I el catòlic

    Pere I el catòlic
    1196-1213
    Pere el Catòlic, II d'Aragó i I de Barcelona fou Rei d'Aragó, Comte de Barcelona, Girona, Osona, Besalú, Cerdanya, Pallars Jussà i Ribagorça , i senyor de Montpeller.
  • Nov 18, 1200

    Homilies d'Organyà

    Homilies d'Organyà
    Les Homilies d'Organyà són un dels documents literaris més antics escrits en català, per l'època i l'arcaisme d'escriptura el seu llenguatge és troba entre el llatí vulgar i la llengua romanç del català. Es tracta del fragment d'un sermonari destinat a la predicació de l'evangeli, i és el més vell de tots els escrits en qualsevol de les llengües peninsulars. Segons els experts, les Homilies d'Organyà pertanyen al segle XI, i més concretament entre el 1080 i el 1095.
  • Nov 18, 1213

    Jaume I el Conqueridor

    Jaume I el Conqueridor
  • Nov 18, 1232

    Ramon Llull

    Ramon Llull
    vidio Ramon Llull
    1232-1315
    Ramon Llull va néixer a Palma de Mallorca. Pertanyia a una família benestant provinent de Barcelona que es va establir a l'illa arran de la conquesta de Jaume I. En la seva joventut va rebre una bona educació i visqué de manera molt activa, fastuosa i alegre, però canvià de vida cap als trenta anys. Va escriure prop de 250 llibres i va ser el creador del català literari.
  • Nov 18, 1259

    Cerverí de Girona

    Cerverí de Girona
    No·l prenatz lo fals marit,Jana delgada!Web Cerverí de Girona1259-1285
    Cerverí de Girona és un trobador vinculat a la casa reial en temps de Jaume I i del seu fill Pere el Gran. De l'obra d'aquest autor es conserven un total de 120 composicions, l'obra més extensa i diversa que es té de cap trobador, de les quals 114 són líriques, 5 narratives i també es disposa d'una llarga col·lecció de poesia moral. Conreà tant el trobar lleu com el ric.
  • Nov 19, 1274

    Jaume I acaba el llibre dels feits

    Jaume I acaba el llibre dels feits
    Escrita o al vegada dictada pel mateix rei Jaume I, és autobiogràfica i narra els fets més importants del seu regnat, sobretot les conquestes de Mallorca i València. Presenta el rei com un heroi capaç de grans gestes, una fama que va suscitar l'aparició de nombroses llegendes.
  • Nov 18, 1276

    Pere II el Gran

    1276-1286
    Fou el fill de Jaume el Conqueridor i successor al tron de la Corona d'Aragó. El seu pare el nomenà primer, hereu (1243) i procurador general de Catalunya (1257), i definitivament de Catalunya, Aragó i València (1262). El seu germà Jaume, per la seva part, fou nomenat hereu del Regne de Mallorca, el comtat de Cerdanya i de Rosselló, així com la ciutat de Montpeller.
  • Nov 19, 1283

    Llibre d'Evast e Aloma e de Blanquerna

    Llibre d'Evast e Aloma e de Blanquerna
    link BlanquernaExplica la vida del jove blanquerna, fill únic del matrimoni format per Evast e Aloma, propietaris d'un alberg. Després de deixar el negoci dels pares i renunciar a casar-se amb Natana, Blanquerna passa per diversos graus eclesiàstics (monjo,abat, bisbe, papa, ermità).
    El que pretén Llull amb aquesta novel·la, coneguda també cam a Blanquerna, és reformar la societat en tots seus estaments (vida matrimonial, vida religiosa...), tenint com a model la moral cristiana.
  • Nov 19, 1283

    Crònica de Bernat Desclot

    Crònica de Bernat Desclot
    1283-1288 Llibre del rei En Pere o crònica de Bernat Desclot.
    L'autor, Bernat Desclot, era funcionari reial que es va inspirar en documents oficials per parlar del regnat de Pere II el Gran (finals del segle XIII). Durant aquest període van produir-se lluites en terres italianes i en contra dels francesos.
  • Nov 18, 1285

    Alfons II el Liberal

    1285-1291
  • Nov 18, 1291

    Jaume II

    Jaume II
    Jaume II1291-1327
    Jaume II d'Aragó, anomenat el Just, fou rei de Sicília d'Aragó, de València, de Mallorca i de Sardenya, i comte de Barcelona.
    Fou el segon fill de Pere el Gran, la seva muller Constança de Sicília, i el seu germà va ser successor d'Alfons el Franc al tron de la corona d'Aragó.
  • Nov 19, 1325

    Crònica de Ramon Muntaner

    Crònica de Ramon Muntaner
    1325-1328
    Hi destaca el relat de la expedició catalana a Orient (per les actuals Grècia i Turquia) comandada per roger de flor, a començaments del segle XIV. Muntaner hi va participar i per això té molt d'interès a destacar la seva presència en els fets que explica, a fi de remarcar-ne l'autenticitat. Usa el jo per narrar els esdeveniments que ha vist i per dialogar amb el públic.
  • Nov 18, 1327

    Alfons III el Benigne

    1327-1336
    Alfons el Benigne, IV d'Aragó, II de València i III de Barcelona. Fou Rei d'Aragó, de València, de Sardenya, Rei titular de Còrsega i Comte de Barcelona.
    Fou el segon fill de Jaume el Just i la seva segona muller Blanca de Nàpols, i successor al tron de la corona d'Aragó.
    Durant el regnat del seu pare, i com a procurador general de la Corona, estigué al capdavant de l'expedició catalana que es feu amb la conquesta de Sardenya, el 1323 i 1324.
  • Nov 18, 1336

    Pere III el Cerimoniós

    Pere III el Cerimoniós
    1336-1387
    Fill del rei d'Aragó i comte de Barcelona Alfons el Benigne i de la seva primera esposa, Teresa d'Entença. Mentre ell fou designat hereu del seu pare a la Corona d'Aragó, el seu germà, l'infant Jaume, fou nomenat hereu del comtat d'Urgell.
  • Nov 19, 1340

    Bernat Metge

    Bernat Metge
    Bernat Metge és l'escriptor més destacat de la prosa humanista de caire didàctic en la llengua catalana. Va néixer a Barcelona vers l'any 1340 i va morir l'any 1413. De jove va treballar cam a notari de la Cancelleria Reial i més tard va ser secretari del rei Joan I. Al cap d'uns anys el van processar, acusat de malversació de fons públics i, fins i tot, de la mort del monarca. Finalment, va ser absolt i va ser secretari del rei Martí I. Lo somni és el seu llibre més important.
  • Nov 19, 1383

    Pere el Cerimoniós acaba la seva crònica

    1383-1387
    El mateix Pere III va dirigir la narració d'aquesta crònica, que inclou el seu regnat i el del seu pare i antecessor, Alfons III. És la més moderna i mostra elements innovadors, com la decadència de l'esperit medieval i l'inici de l'humanisme. Cal destacar-hi la voluntat de justificar les empreses polítiques i militars del monarca, i de fer-ne propaganda. I és que el regnat de Pere III va ser força conflictiu, amb revelions i guerres.
  • Nov 18, 1387

    Joan I

    1387-1396
  • Nov 18, 1396

    Martí l'Humà

    1396-1410
  • Nov 19, 1400

    Neix Ausias Marc

    Neix Ausias Marc
    Va néixer a Gandia l'any 1400 en el si d'una família de cavallers i poetes. Va participar en diverses campanyes militars, entre les quals l'expedició d'Alfons el Magnànim. Pocs anys després es va retirar a una finca de València i va començar a escriure poesia. Ausias Marc va morir l'any 1459. Els seus poemes es solen classificar en cicles a partir dels senyals que designen les dames a les quals s'adreça.
  • Nov 19, 1405

    Neix Joanot Martorell

    Neix Joanot Martorell
    1405-1410
    Joanot Martorell fou un escriptor medieval valencià que va escriure Tirant lo Blanc, la seva obra més coneguda, ja que és considerada la primera novel·la moderna d'Europa. Joanot Martorell era un cavaller vigorós i un molt bon escriptor. Va néixer el segle XV a València, exactament a Gandia. El seu avi va ser conseller reial i el seu pare, cambrer del rei Martí l'Humà.
  • Nov 18, 1412

    Ferran I d'Antequera

    Ferran I d'Antequera
    1412-1416
    Ferran I d'Aragó, anomenat el d'Antequera i també el Just i l'Honest, fou infant de Castella, i després rei d'Aragó, de València, de Mallorca, de Sicília, de Sardenya, de Còrsega, comte de Barcelona, de Rosselló, de Cerdanya i regent de Castella. Entre el seu heretatge d'infant de Castella i el patrimoni que li aportà la seva muller Elionor d'Alburquerque, reuní uns dominis extensíssims, en els quals es fonamentà la seva força política i, després, la dels seu fills.
  • Nov 18, 1416

    Alfons IV el Magnànim

    1416-1458
  • Nov 18, 1458

    Joan II

    1458-1462 i 1472-1479
  • Nov 18, 1479

    Ferran II el Catòlic

    1479-1516
  • Nov 19, 1490

    Edició de Tirant lo Blanc

    Edició de Tirant lo Blanc
    Aquesta novel·la cavalleresca és una de les obres més importants de la literatura catalana. Narra les aventures del cavaller Tirant des de que entra en l'ordre de cavalleria fins als seus viatges i les seves batalles. L'obra es marcada per la versemblança i l'absència d'elements fantàstics.