Apostolos pavlos

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

  • 5

    Γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας το 5-15 μ.Χ.

    Ο Σαύλος ή Σαούλ ήταν το αρχικό όνομα του Αποστόλου Παύλου. Γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας. Ήταν γιος πλούσιας οικογένειας με ρωμαϊκή υπηκοότητα. Τον έστειλαν από την
    Ταρσό να σπουδάσει στα Ιεροσόλυμα, όπου είχε καθηγητή τον νομοδιδάσκαλο Γαμαλιήλ.
    Στο πρόσωπο του Σαύλου βρέθηκε ο ιδανικός διώκτης των χριστιανών. Οι Ιουδαίοι τον προόριζαν για αρχηγό της ομάδας των διωκτών που ετοίμαζαν να στείλουν στην Δαμασκό, όπου είχαν καταφύγει οι διωκόμενοι χριστιανοί.
  • 34

    ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΩΚΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

    ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΩΚΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
    ο Παύλος καταδίωκε με μίσος τους Χριστιανούς με κάθε τρόπο. Στη διάθεση του είχε όσα ζητούσε από τους άρχοντες των Ιουδαίων. Για αυτό το σκοπό χρησιμοποιούσε πολλά και σκληρά μέτρα προκειμένου να πετύχει τον αφανισμό των Χριστιανών. Ρήμαζε τις εκκλησίες, έμπαινε με τη βία στα σπίτια, έσερνε έξω άνδρες και γυναίκες, τους συλλάμβανε και τους έριχνε στη φυλακή, τους βασάνιζε. Είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Χριστιανών.
  • 36

    Ο ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΡΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

    Ο ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΡΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
    Τόσο η φαρισαϊκή ευσέβειά του όσο και ο ζήλος για την τήρηση του Μωσαϊκού Νόμου διαμόρφωσαν τη συμπεριφορά και τη στάση του έτσι ώστε να καταστεί ένας από τους πιο σκληρούς και φανατικούς διώκτες των οπαδών του Χριστού. Έλαβε μέρος στο λιθοβολισμό του Στεφάνου, φυλάσσοντας στα πόδια του τα ιμάτια που άφησαν οι λιθοβολήσαντες Ιουδαίοι.
  • 37

    Η ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ το 37 μ.Χ.

    Η ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ το 37 μ.Χ.
    Μετά τη μεταστροφή του, τη βάπτιση και την κατήχησή του από τον Ανανία στη Δαμασκό, ο Παύλος πήγαινε στις συναγωγές και κήρυττε πλέον φανερά ότι ο Ιησούς είναι ο Υϊός του Θεού. Αυτό βέβαια προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ιουδαίων της Δαμασκού, οι οποίοι αποφάσισαν να τον θανατώσουν.
  • 37

    Ο ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΓΑΔΕΥΕΤΑΙ

    Ο ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΓΑΔΕΥΕΤΑΙ
    Οι Χριστιανοί όμως φυγάδευσαν τον Παύλο στην έρημο της Αραβίας, στο βασίλειο των Ναβαταίων, νότια της Δαμασκού, πιθανώς δια λόγους ασφαλείας. Όπως ο Κύριος πού έμεινε σαράντα μέρες στην έρημο, έτσι και ο Παύλος έμεινε μόνος του, όπου είχε αρκετό καιρό για να συγκεντρωθεί και να προσευχηθεί. Αργότερα επέστρεψε στη Δαμασκό, όπου άσκησε το αποστολικό του έργο για τρία χρόνια.
  • 37

    Η μεταστροφή του το 37 μ.Χ.

    Η μεταστροφή του το 37 μ.Χ.
    Τόσο η φαρισαϊκή ευσέβειά του όσο και ο ζήλος για την τήρηση του Μωσαϊκού Νόμου διαμόρφωσαν τη συμπεριφορά και τη στάση του έτσι ώστε να καταστεί ένας από τους πιο σκληρούς και φανατικούς διώκτες των οπαδών του Χριστού. Έλαβε μέρος στο λιθοβολισμό του Στεφάνου, φυλάσσοντας στα πόδια του τα ιμάτια που άφησαν οι λιθοβολήσαντες Ιουδαίοι.
  • 40

    Ο ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΡΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ

    Ο ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΡΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ
    Το κήρυγμα του Παύλου στα Ιεροσόλυμα εξαγρίωσε πολλούς φανατικούς Εβραίους. Οι Χριστιανοί των Ιεροσολύμων, τον φυγάδεψαν στην πατρίδα του την Ταρσό. Έτσι ο Παύλος εκεί πέρασε μερικά ήσυχα χρόνια. Στο διάστημα αυτό προσευχόταν και κατάστρωνε τα Ιεραποστολικά του σχέδια.
    Ύστερα από την Ιερουσαλήμ, η Αντιόχεια ήταν η άλλη μεγάλη πόλη, όπου διαδόθηκε το Ευαγγέλιο.
    Στην Αντιόχεια η νεαρή Εκκλησία προόδευε συνεχώς. Εκεί στην Αντιόχεια ονομάστηκαν για πρώτη φορά «Χριστιανοί».
  • 45

    Α΄ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

    Α΄ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
    Ο Απ. Παύλος με τον Βαρνάβα ξεκινούν από την Αντιόχεια την Α΄ περιοδεία τους. Με καράβι κατευθύνονται στην Κύπρο, μετά σε περιοχές της Μ. Ασίας (Πέργη Παμφυλίας, Αντιόχεια Πισιδίας, Ικόνιο, Λύστρα, Δέρβη Λυκαονίας, Λύστρα, Ικόνιο, Αντιόχεια Πισιδίας, Πέργη Παμφυλίας, Αττάλεια) και επιστρέφουν στην Αντιόχεια της Συρίας τελειώνοντας την περιοδεία τους.
  • 49

    Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
    Δημιουργήθηκαν χριστιανικές κοινότητες αποτελούμενες κατά το μεγαλύτερο μέρος από εθνικούς. Από την άποψη αυτή, η περιοδεία στέφθηκε από επιτυχία. Πολλές Εκκλησίες οργανώθηκαν αν και αυτό έγινε κάτω από διωγμούς και αρκετούς κινδύνους των Αποστόλων.
    Το γεγονός αυτό αποτέλεσε όμως και αιτία αναταραχής από την μεριά κάποιων Χριστιανών, οι οποίοι απαιτούσαν από τους εξ εθνών προσήλυτους να περιτέμνονται πριν ενταχθούν στην Εκκλησία. Αυτή η αναταραχή οδήγησε στην πρώτη Αποστολική Σύνοδο.
  • 49

    Β΄ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

    Β΄ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
    Μια Δεύτερη αποστολική περιοδεία ξεκινά. Ο Απ. Παύλος με το συνεργάτη του Σίλα από την Αντιόχεια επισκέπτονται τις εκκλησίες της Μ. Ασίας που είχαν επισκεφθεί στην Α΄Περιοδεία.
  • 50

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΩΑΔΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΩΑΔΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    Στην Τρωάδα ο Θεός με όραμα κάλεσε τον Παύλο και τους συνεργάτες του, να πάνε στη Μακεδονία. Συγκεκριμένα είδε τη νύχτα σε όραμα έναν άνδρα Μακεδόνα που στεκόταν όρθιος, και τον παρακαλούσε λέγοντάς του: «Πέρασε στη Μακεδονία και βοήθησέ μας».
    Έτσι ο Θεός άνοιγε την πόρτα της Ελλάδας και της Ευρώπης στο Χριστιανισμό. Η Ελλάδα, πρώτη αυτή από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα γνώριζε το Χριστιανισμό και θα φώτιζε ύστερα και τ' άλλα έθνη.
  • 50

    ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

    ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
    Ο Παύλος και οι συνεργάτες του με πλοίο έφτασαν στο νησί Σαμοθράκη και από κει την επομένη στη Νεάπολη.
  • 50

    ΑΜΦΙΠΟΛΗ-ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

     ΑΜΦΙΠΟΛΗ-ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Στη συνέχεια της Β΄Περιοδείας πηγαίνουν στην Αμφίπολη και την Απολλωνία, από την ιστορική «Εγνατία οδό» φτάνουν στη Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν η πρωτεύουσα της Μακεδονίας.
    Εκεί ο Παύλος, ίδρυσε πολυάριθμη και ζωντανή Εκκλησία με πλούσια τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.
  • 50

    ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
    Ο Παύλος με τους συνεργάτες του έφτασαν στη Βέροια.
    Πολλοί Έλληνες πίστεψαν.Έτσι ιδρύθηκε και στη Βέροια μεγάλη και ζωντανή χριστιανική Εκκλησία.
    Τα νέα αυτά αφού έμαθαν διώκτες του Παύλου από τη Θεσσαλονίκη, ήρθαν κι άρχισαν να φέρνουν κάποια αναταραχή. Αμέσως όμως οι Χριστιανοί της Βέροιας για να προστατέψουν τον Παύλο, τον διευκόλυναν να φύγει για την Αθήνα.
    Ο Παύλος από το πιο κοντινό παραλιακό λιμάνι ταξίδεψε με πλοίο για την Αθήνα. Στη Βέροια άφησε το Σίλα και τον Τιμόθεο.
  • 50

    ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ (ΚΑΒΑΛΑ)

    ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ (ΚΑΒΑΛΑ)
    Ο Παύλος και οι συνεργάτες του φθάνουν στους Φιλίππους. Εκεί κήρυξαν οι Απόστολοι το λόγο του Θεού, ίδρυσαν την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία στην Ελλάδα αλλά και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Ανάμεσα τους μάλιστα ξεχώριζε για τις αρετές της μια πλούσια γυναίκα, η Λυδία, πού ήταν έμπορος κόκκινων υφασμάτων. Η Λυδία η οποία αναγνωρίστηκε ως Αγία από την Εκκλησία μας, ήταν η πρώτη που βαπτίστηκε και είναι η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή. Αυτή μάλιστα από ευγνωμοσύνη ανέλαβε τη φιλοξενία των Αποστόλων.
  • 51

    ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
    Ο Απόστολος Παύλος ήρθε στην Αθήνα.
    Ιδιαίτερη εντύπωση έκαμαν στον Παύλο τα πολλά αγάλματα των θεών, που είχαν στήσει οι Αθηναίοι σε κάθε γωνιά της πόλης. Την εποχή εκείνη η Αθήνα είχε περισσότερα αγάλματα, από όσα είχε όλη η άλλη Ελλάδα. Γι’ αυτό ο Παύλος ονόμασε την Αθήνα πόλη ειδώλων.
    Όλα αυτά τα είδωλα όμως δεν ικανοποιούσαν τους Αθηναίους. Γι’ αυτό είχαν ανακηρύξει και κάποιο άγνωστο Θεό. Για να τον τιμήσουν είχαν φτιάξει και ένα βωμό, με την αφιέρωση «τω αγνώστω Θεώ».
  • 51

    ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

    ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ
    Οι στωϊκοί και επικούρειοι φιλόσοφοι, κάλεσαν τον Παύλο να έρθει κάτω από την Ακρόπολη, στον Άρειο Πάγο, να τους αναπτύξει τις ιδέες του. Ήταν μια ευκαιρία για τον Παύλο,
    Ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στο βωμό με την επιγραφή «στον άγνωστο θεό, και επαίνεσε τους Αθηναίους ως φιλόθρησκους και ευλαβείς.
    Λίγοι μόνο πίστεψαν οι οποίοι αποτέλεσαν την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία των Αθηνών. Ανάμεσα τους ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και μια γυναίκα η Δάμαρις.
  • 52

    ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

    ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
    Ύστερα από την Αθήνα, ο Παύλος πήγε στην Κόρινθο.
    Με νέες τώρα δυνάμεις, ο Παύλος, συνεχίζει το ιεραποστολικό του έργο. Ανάμεσα σ' αυτούς που πίστεψαν και βαπτίστηκαν, διακρίνονταν ο Στεφανάς, ο Ιούστος, ο αρχισυνάγωγος Κρίσπος και άλλοι.
    Μένει στην Κόρινθο δεκαοχτώ ολόκληρους μήνες. Έτσι με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος και τη δραστηριότητα του Παύλου στερεώθηκε γερά η Χριστιανική Εκκλησία της Κορίνθου. Από εκεί επιστρέφει στην Αντιόχεια και τα Ιεροσόλυμα.
  • 55

    Γ΄ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

    Γ΄ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
    Στο τρίτο του ταξίδι ο Απ. Παύλος επισκέπτεται τις εκκλησίες που έχει ιδρύσει στη Μ. Ασία και Ελλάδα.
  • 57

    Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

    Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ
    Ο Παύλος έφτασε στα Ιεροσόλυμα. Τις ημέρες εκείνες όμως είχαν έρθει στα Ιεροσόλυμα για τη γιορτή της Πεντηκοστής Ιουδαίοι από διάφορα μέρη του κόσμου. Ανάμεσα τους ήταν και φανατικοί εχθροί του Παύλου.
    Αυτοί λοιπόν άρχισαν ν' απευθύνουν ανύπαρκτες κατηγορίες εναντίον του Παύλου, με αποτέλεσμα να τον συλλάβουν. Όλοι μαζί του επιτέθηκαν και τον ξυλοκόπησαν.
    Ο Παύλος βρέθηκε τότε στην ανάγκη να επικαλεστεί την ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτη.Ο Χιλίαρχος, τον φυλάκισε.
  • 60

    Η ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Η ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
    Ο Παύλος επιβιβάστηκε σε πλοίο για τη Ρώμη.
    Με πολλές δυσκολίες παρασύρθηκαν στη νότια πλευρά της Κρήτης. Δεκατέσσερα ημερόνυχτα το πλοίο πάλευε με τα κύματα, χωρίς να φαίνονται ούτε ήλιος, ούτε αστέρια, ούτε σημάδια στεριάς. Οι επιβάτες, με κάθε τρόπο σώθηκαν όλοι τους ναυαγοί πια στην παραλία ενός νησιού. Ήταν η Μελίτη, η σημερινή Μάλτα.
    Ύστερα από τρεις μήνες οι ναυαγοί έφυγαν για τη Ρώμη. Έμειναν στις Συρακούσες, τη Σικελία, μετά από τόσες ταλαιπωρίες ο Παύλος έφτασε στην Ρώμη,
  • 60

    ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
    Όταν προσάραξε το καράβι που τον μετέφερε στη Ρώμη, στην Κρήτη βρήκε την ευκαιρία να κηρύξει και να κάνει μαθητές του τον Τίτο και τον Τιμόθεο.
  • 61

    Ο ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Ο ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
    Όσο διάστημα ο Παύλος ήταν φυλακισμένος, αποφάσισε να επικοινωνήσει με «Επιστολές» με τις εκκλησίες που είχε ιδρύσει..
    Στο αυτοκρατορικό δικαστήριο δεν τόλμησε κανείς, να καταθέσει κάτι εναντίον του. Αλλά και η αναφορά του ανθύπατου Φήστου ήταν ευνοϊκή. Έτσι τον αποφυλάκισαν.
    Η φυλάκιση του Παύλου, που κράτησε περίπου μια πενταε­τία τελείωσε Σ’ όλο αυτό το διάστημα ο μεγάλος Απόστολος υπόμεινε αμέτρητες ταλαιπωρίες για την Εκκλησία και το Ευαγγέλιο του Χριστού.
  • 64

    Η Δ΄ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

    Η Δ΄ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
    Η Τετάρτη Αποστολική περιοδεία ξεκινάει από τη Ρώμη, Ν. Γαλλία, Ισπανία, Ρώμη, Κρήτη, Έφεσος, Τρωάδα, Φίλιπποι, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Νικόπολη, Δαλματία
  • 68

    ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ

    ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ
    Ο Απόστολος Παύλος στη Ρώμη συναντήθηκε με τον Απόστολο Πέτρο. Η θέση των Χριστιανών όμως στη Ρώμη ήταν πολύ δύσκολη. Το 64 μ.Χ. άγριος διωγμός είχε αρχίσει από το επίσημο Ρωμαϊκό Κράτος. Ο όχλος στράφηκε με φονική μανία εναντίον τους. Τότε συνέλαβαν ξανά τον Παύλο και τον φυλάκισαν σε μια φρικτή φυλακή.
    Ο Παύλος υστέρα από δυο δίκες καταδικάστηκε σε θάνατο και αποκεφαλίστηκε μαζί με τον Πέτρο.
    Ονομάστηκε ο πρώτος μετά τον Ένα και Απόστολος των Εθνών.