1280px thomas cole   architect’s dream   google art project

Κινήματα Αρχιτεκτονικής του 20ου αι.

By vedima
  • Αρ Νουβό (Art Nouveau)

    Αρ Νουβό (Art Nouveau)
    Ο νέος ρυθμός (Art Nouveau) πραγματοποίησε τη ρήξη με την ακαδημαϊκή παράδοση του 19ου αιώνα. Ξεκίνησε από το Παρίσι και απλώθηκε στην Ευρώπη και την Αμερική.
    Οι αρχιτέκτονες πειραματίζονταν με νέα υλικά και νέους τύπους διακόσμησης.
    Τα γενικά χαρακτηριστικά του στυλ στην αρχιτεκτονική είναι οι ελεύθερες ασύμμετρες γραμμές, τα καμπύλα μπαλκόνια, οι οροφές σε σχήμα S, οι καμαροσκέπαστοι ή θολωτοί χώροι, μια σύνθεση στοιχείων που αποσκοπεί στην άρθρωση μιας νέας πρότασης.
  • Period: to

    Κινήματα αρχιτεκτονικής του 20ου αι.

    Τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κινήματα του 20ου αι. που εκδηλώθηκαν και στον τομέα της αρχιτεκτονικής και επηρέασαν και διαμόρφωσαν την μοντέρνα εκδοχή της.
  • Φουτουρισμός (Futurism)

    Φουτουρισμός (Futurism)
    Το 1914 ο αρχιτέκτονας Antonio Sant' Elia εντάχτηκε στο κίνημα του φουτουρισμού και στο σχέδιό του «Η νέα Πόλη (La Città Nuova )» , παρουσίασε τη χαοτική μεγαλούπολη ως ένα υπέροχο τοπίο μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος και είναι λειτουργική και αποτελεσματική όπως μια μηχανή.
    Στο μανιφέστο του πρότεινε μια μαζική αρχιτεκτονική, όπου οι γραμμές είναι δυναμικές και η διακόσμηση δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με το παρελθόν.
  • Νεοπλαστικισμός ή Το Ύφος (De Stijl)

    Νεοπλαστικισμός ή Το Ύφος (De Stijl)
    Βασικό χαρακτηριστικό του νεοπλαστικισμού είναι η αφαίρεση, σε βαθμό που χρησιμοποιούνται θεμελιώδεις φόρμες και σχήματα, κάθετες και οριζόντιες γραμμές ταυτόχρονα με τη χρήση σχεδόν αποκλειστικά βασικών χρωμάτων (κόκκινο, μπλε, κίτρινο, λευκό και μαύρο).
    θεωρείται πως επηρέασε σημαντικά το αρχιτεκτονικό σχέδιο, το βιομηχανικό σχεδιασμό καθώς και το ύφος του μεταγενέστερου κινήματος Μπαουχάους.
  • Μπαουχάους (Bauhaous)

    Μπαουχάους (Bauhaous)
    Βασικά χαρακτηριστικά του Μπαουχάους ήταν η απλότητα, η λειτουργικότητα και η χρηστικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση σε γεωμετρικές φόρμες και στο χρώμα, απορρίπτοντας κάθε περιττό διακοσμητικό στοιχείο.
    Στόχος της σχολής Μπαουχάους ήταν η αναβάθμιση των προϊόντων μαζικής παραγωγής, όπως τα έπιπλα, αλλά και ολόκληρης της έννοιας της κατοικίας, Η βαθύτερη θεωρία πάνω στην οποία στηρίχθηκε και η εκπαιδευτική δομή της σχολής Μπάουχαους ήταν πως ο τελικός στόχος είναι ένα ολοκληρωμένο και ενιαίο κτίσμα.