Γεγονότα τες Ελληνικής επανάστασης(1821-1827)

  • Άλωση της Τριπολιτσάς

    Άλωση της Τριπολιτσάς
    Άλωση της Τριπολιτσάς ή σφαγή της Τριπολιτσάς ονομάζεται στη νεότερη ελληνική ιστορία η κατάληψη της πόλης της Τρίπολης στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, έξι μήνες μετά από την έναρξη της επανάστασης του 1821. Για το ίδιο γεγονός χρησιμοποιείται ο συνοπτικός τίτλος Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς.
  • Μάχη της Σπλάντζας

    Μάχη της Σπλάντζας
    Η Μάχη της Σπλάντζας ήταν πολεμική εμπλοκή της επανάστασης του 21 με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Έγινε στις 4 Ιουλίου 1822 και κόστισε την ζωή του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.
  • Μάχη των Δερβενακίων

    Μάχη των Δερβενακίων
    Η Μάχη των Δερβενακίων ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες που πραγματοποιήθηκαν κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες και μεγάλη καταστροφή των οθωμανικών δυνάμεων υπό τον αρχιστράτηγο Μαχμούτ πασά Δράμαλη.
  • Μάχη του Κεφαλόβρυσου

    Μάχη του Κεφαλόβρυσου
    Η Μάχη του Κεφαλόβρυσου (ή Μάχη του Καρπενησίου) έλαβε χώρα κοντά στο Καρπενήσι, το πιθανότερο το βράδυ της 8ης Αυγούστου προς 9η Αυγούστου 1823, μεταξύ δύναμης επαναστατημένων Ελληνών ατάκτων και των Οθωμανικών
  • Καταστροφή των Ψαρών

    Καταστροφή των Ψαρών
    Καταστροφή των Ψαρών αποκαλείται η άλωση των Ψαρών και η σφαγή των κατοίκων τους από τον Οθωμανικό Στρατό τον Ιούνιο του 1824, κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
  • Ναυμαχία του Γέροντα

    Ναυμαχία του Γέροντα
    Η Ναυμαχία του Γέροντα ή της Μανδαλιάς ή Ναυμαχία της Κω υπήρξε πολεμική ναυτική συμπλοκή της Επανάστασης του 1821.
  • Μάχη του Κρεμμυδίου

    Μάχη του Κρεμμυδίου
    Η μάχη του Κρεμμυδίου ήταν πολεμικό επεισόδιο της επανάστασης του 21 κατά το οποίο ο αιγυπτιακός στρατός του Ιμπραήμ πασά νίκησε αποφασιστικά τους Έλληνες επαναστάτες, δημιουργώντας ασφαλές προγεφύρωμα για τη συνέχιση της εισβολής του στην Πελοπόννησο.
  • Έξοδος του Μεσολογγίου

    Έξοδος του Μεσολογγίου
    Έξοδος του Μεσολογγίου ή κατά ορισμένους συγγραφείς Ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου αναφέρεται στην έξοδο που πραγματοποίησαν οι πολιορκημένοι στρατιώτες και άμαχοι του Μεσολογγίου, όταν οι δυνατότητες συνέχισης της άμυνας απέναντι στα τουρκικά και αιγυπτιακά στρατεύματα είχαν χαθεί, λόγω εξάντλησης των τροφίμων.
  • Μάχη της Αράχωβας

    Μάχη της Αράχωβας
    μάχη της Αράχωβας ήταν μια από τις πολεμικές εμπλοκές της επανάστασης του '21 με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Έγινε μεταξύ 18 και 24 Νοεμβρίου του 1826 στην Αράχωβα της Βοιωτίας.
  • Η ανατίναξη της τούρκικης ναυαρχίδας

    Η ανατίναξη της τούρκικης ναυαρχίδας
    Ο Κανάρης καίει, μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, την προφυλακίδα του αιγυπτιακού στόλου.
  • Ναυμαχία του Ναυαρίνου

    Ναυμαχία του Ναυαρίνου
    Η ναυμαχία στο Ναυαρίνο έγινε στις 8 Οκτωβρίου του 1827, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης (1821-1832) στον κόλπο Ναυαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος.