X

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

  • Μηχανή για υπολογισμό λογαρίθμων.

     Μηχανή για υπολογισμό λογαρίθμων.
    Δείτε πληροφορίες στο wikipedia
    Ο Τζον Νάπιερ (John Napier) το 1614 επινόησε μηχανή για υπολογισμό λογαρίθμων.
  • Η επινόηση της υφαντικής μηχανής

    Η επινόηση της υφαντικής μηχανής
    Δείτε πληροφορίες στο wikipedia
    Ο Ζοζέφ Μαρί Ζακάρ (Josheph Marie Jackard), Γάλλος μηχανικός, επινόησε το 1801 μια υφαντική μηχανή με διάτρητες μεταλλικές κάρτες, που καθοδηγούσαν την μηχανή να πλέκει διάφορα σχέδια, και τα υφάσματα που γίνονται με αυτό τον τρόπο ύφανσης φέρουν μέχρι σήμερα το όνομά του.
  • Η επινόηση της άλγεβρας

    Η επινόηση της άλγεβρας
    Δείτε πληροφορίες στο wikipedia
    Το 1848 ο Τζωρτζ Μπουλ (George Boole) επινόησε την άλγεβρα που φέρει το όνομά του: Άλγεβρα Μπουλ.
  • Η επινόηση της αναλυτικής μηχανής

    Η επινόηση της αναλυτικής μηχανής
    Δείτε πληροφορίες στο wikipedia
    Ο Βρετανός μαθηματικός Τσαρλς Μπάμπατζ (Charles Babbage) το 1871 σχεδίασε την Αναλυτική μηχανή του. Η μηχανή δεν μπορούσε να κατασκευαστεί με την τεχνολογία εκείνης της εποχής επειδή απαιτούσε πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.
  • Η επινόηση του γενικού υπολογιστή

    Η επινόηση του γενικού υπολογιστή
    Δείτε πληροφορίες στο wikipedia
    Το επόμενο βήμα ήταν η επινόηση μιας μηχανής γενικού σκοπού που θα μπορούσε να λύνει προβλήματα διαφόρων ειδών. Εδώ εμφανίστηκε ο Ούγγρος μαθηματικός Τζον φον Νόιμαν, μια εργασία του οποίου δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 1945 με τίτλο Προσχέδιο έκθεσης για τον EDVAC.
  • Η πρωτη ανακάλυψη του αριθμητικού υπολογιστή

    Η πρωτη ανακάλυψη του αριθμητικού υπολογιστή
    Δείτε πληροφορίες στο wikipedia
    Το 1946 που κατασκευάστηκε σε ένα πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας ο πρώτος αριθμητικός ηλεκτρονικός υπολογιστής (Η/Υ) με το όνομα ENIAC (που είχε μεγάλο όγκο, είχε περίπου 18.000 λυχνίες που καίγονταν πολύ συχνά, δούλευε με ρελέδες κάνοντας τρομακτικό θόρυβο.
  • Η ανακάλυψη του τρανζίστορ

    Η ανακάλυψη του τρανζίστορ
    Δείτε πληροφορίες στο wikipedia
    Πολύ σημαντική ιστορική στιγμή ήταν η ανακάλυψη του τρανζίστορ το 1947, καθώς κατάργησε τις λυχνίες κενού που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε για την υλοποίηση λογικών πυλών και κυκλωμάτων, και οδήγησε έτσι στη δραματική μείωση του μεγέθους των κυκλωμάτων.
  • Ο πρώτος σκληρός δίσκος

    Ο πρώτος σκληρός δίσκος
    Δείτε πληροφορίες στο wikipedia
    Η ΙΒΜ παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 1956 τον 305 RAMAC. Ο συγκεκριμένος υπολογιστής έφερε την επανάσταση στον χώρο καθώς είχε αποθηκευτικό χώρο της τάξεως των 4,4 MB (5 εκατομμύρια χαρακτήρες), μέγεθος τεράστιο για εκείνη την εποχή. Τα δεδομένα αποθηκεύονταν σε 50 μαγνητικούς δίσκους των 24 ιντσών.
  • Η επινόηση του laserdisk

    Η επινόηση του laserdisk
    Δείτε πληροφορίες στο wikipediaTo 1958 επινοήθηκε η τεχνολογία του laserdisc(δίσκος μεγάλου μεγέθους με αναλογική αποθήκευση δεδομένων), ωστόσο πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι την πρώτη παρουσίαση του σε κοινό (1972).
  • Η ανακάλυψη του πρώτου ολοκληρωμένου κυκλώματος σε μορφή μικροτσίπ

    Η ανακάλυψη του πρώτου ολοκληρωμένου κυκλώματος σε μορφή μικροτσίπ
    Δείτε πληροφορίες στο wikipedia
    Η ανακάλυψη του πρώτου ολοκληρωμένου κυκλώματος σε μορφή μικροτσίπ από τους Ρόμπερτ Νόις (Robert Noyce) και Τζακ Κίλμπι (Jack Kilby).
  • Η εφεύρεση του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστικού ποντικιού

    Η εφεύρεση  του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστικού ποντικιού
    Δείτε πληροφορίες στο wikipedia
    Το κλασικό ποντίκι είναι χειροκίνητη συσκευή κατάδειξης, τα κύρια μέρη του οποίου είναι το καλώδιο επικοινωνίας με τον Η/Υ και το κυρίως σώμα της συσκευής. Το κυρίως σώμα αποτελείται συνήθως από ένα σταθερό στέλεχος από πλαστικό, πάνω στο οποίο είναι προσαρμοσμένα δύο ή περισσότερα κουμπιά και ίσως μια ροδέλα κύλισης.
  • Κασέτα μαγνητικής εγγραφής

    Κασέτα μαγνητικής εγγραφής
    Δείτε πληροφορίες στο wikipedia
    Η κασέτα κυκλοφόρησε το 1963 από την Philips. Χρειάστηκαν όμως 17 χρόνια για να γίνει το γνωστό και δημοφιλές μέσο αποθήκευσης. Η κυκλοφορία των υπολογιστών ZX Spectrum, Commodore 64 και του Amstrad CPC συντέλεσε κατά πολύ στην διάδοση της.
  • Η ανάπτυξη και σχεδίαση των Linux

    Η ανάπτυξη και σχεδίαση των Linux
    Δείτε πληροφορίες στο wikipedia
    Το Linux, ως unix-οειδές ("unix-like"), έχει ως πρότυπο ανάπτυξης το ίδιο το Unix. Το λειτουργικό σύστημα Unix σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε το 1969, από τους Κen Thompson, Dennis Ritchie, Douglas McIlroy και Joe Ossanna, για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας AT&T.
  • Η ανακάλυψη του CD / CD-R /CD-RW

    Η ανακάλυψη του CD / CD-R /CD-RW
    Δείτε πληροφορίες στο wikipedia
    To compact disk (CD) είναι το πρώτο ψηφιακό μέσο για αναπαραγωγή μουσικής. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία των Sony και Philips το 1979 και έφτασε στην αγορά το 1982. Στα μέσα της δεκαετίας του '80 έγινε δημοφιλές και στους υπολογιστές, ενώ με την εγγράψιμη του μορφή(CD-R) και την επανεγγράψιμη(CDR-W) και την παρουσίαση των αντίστοιχων συσκευών εγγραφής και επανεγγραφής.
  • Mac OS

    Mac OS
    Δείτε πληροφορίες στο wikipedia Το Mac OS, πριν ακόμη η Apple το ονομάσει έτσι, εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 1984 στον πρωτότυπο υπολογιστή Macintosh ως μη διακριτό τμήμα του συστήματος και συνήθως αναφερόταν απλά ως το "λογισμικό συστήματος".
  • Η πρώτη έκδοση του WiFi

    Η πρώτη έκδοση του WiFi
    Δείτε πληροφορίες στο wikipedia
    Η πρώτη έκδοση του WiFi εισήχθη το 1997 και στο φυσικό επίπεδο περιελάμβανε δύο μεθόδους διασποράς φάσματος για τη μετάδοση στη ζώνη συχνοτήτων 2.4GHz, η εκπομπή στην οποία δεν απαιτεί άδεια. Η πρώτη μέθοδος λειτουργούσε με Frequency Hopping (FHSS) και υποστήριζε ρυθμό μετάδοσης 1 Mbps.
  • Η Apple κυκλοφόρησε τη δέκατη έκδοση του Mac OS, το Mac OS X

     Η Apple κυκλοφόρησε τη δέκατη έκδοση του Mac OS, το Mac OS X
    Δείτε ένα σχετικό βίντεο στο youtube
    To 2000 η Apple κυκλοφόρησε τη δέκατη έκδοση του Mac OS, το Mac OS X, ουσιαστικά ένα ριζικά διαφορετικό λειτουργικό σύστημα βασισμένο στη διανομή BSD του Unix και τον μικροπυρήνα Mach
  • H αρχή των Ubuntu

    H αρχή των Ubuntu
    Δείτε πληροφορίες στο wikipedia
    Το Ubuntu (IPA: /u'buntu/) είναι ένα ανοικτού κώδικα, ελεύθερο και δωρεάν λειτουργικό σύστημα βασισμένο στον πυρήνα Linux. Το όνομά του προέρχεται από την έννοια ubuntu των Ζουλού και Κόσα (Xhosa), που σημαίνει “Είμαι ότι είμαι λόγω όσων όλοι είμαστε”. Το Ubuntu ξεκίνησε το 2004, βασισμένο στη διανομή Debian.
  • Το Blu-Ray και το HD DVD.

     Το Blu-Ray και το HD DVD.
    Δείτε πληροφορίες στο wikipedia
    Tόσο το HD DVD όσο και το Blu-Ray βασίζονται στην τεχνολογία του blue-violet laser και προσφέρουν πολλαπλές δυνατότητες αποθήκευσης συγκριτικά με τα σύγχρονα DVD, επειδή το μήκος κύματος του laser που χρησιμοποιείται είναι μικρότερο σε σχέση με το κόκκινο των DVD. Ωστόσο, τα δύο format είναι πλήρως ασύμβατα μεταξύ τους.
  • Η κυκλοφορία του Acer Iconia Laptop

    Η κυκλοφορία του Acer Iconia Laptop
    Δείτε ένα βίντεο στο youtube
    To Acer Iconia Laptop έχει διπλή οθόνη αφής με απεριόριστες δυνατότητες.