Va2003b

  • Period: to

    Neutrale

    1770-1800 holdte Danmark sig neutralt under Napoleonskrigene, derimod sejlede vi varer ud til parterne i krigen.
  • Slaget på reden

    I 1801 startede slaget på reden hvor englænderne angreb os hvor de tog os ud af en alliance der var vendt mod dem
  • København bombardement:

    Fra d. 2-5 sep. 1807 bombede englænderne København. Meningen med angrebet var at overtage den danske flåde. Kong Frederik 6 ville ikke overgive flåden til englænderne. Derfor d. 16 Aug. Drog englænderne i land med 30.000 mand i Vedbæk nord for København, vi havde kun 13.000 mand til at beskytte København. Dette var det første terrorangreb på en europæisk storby.
    Af: seb,holst
  • Statsbankarotten starter

    I 1813 har vi brugt en masse penge på krig og Danmark ser økonomisk svækket ud.
  • Helstaten

    Helstaten bestod af koneriget Danmark Hertugdømmet Slesvig, Holsten Lauenborg en række bilande og nogle kolonier. Helstatens opstod under Wienerkongressen i 1814 det fastgjorde de europæiske grænser efter Napoleonskrigene. I 1855 var indbyggertallet i helstaten 2.468.648. Af disse boede 61% i kongeriget, 16% i Hertugdømmet Sønderjylland, 21% i Hertugdømmet Holsten og 2% i Hertugdømmet Lauenburg. Det vil sige at da Danmark tabte Holsten og Lauenborg mistede koneriget 23% af befolkningen (ca. 570.
  • Wienerkongressen

    Danmark var på tabernes side i Napoleonskrigen og mistede vi Norge til Sverige ved freden i Kiel. I 1815 startede Wienerkongressen som afsluttede Napoleonskrigen og genopbyggede magtfordelingen i Europa.
  • Starten på treårskrigen

    I 1848 udbrød treårskrigen mellem det danske rige og hertugdømmet Slesvig-Holsten, fordi de ville være en del af det tyske forbund.
  • Grundloven 1849

    Grundloven blev grundlagt d. 5 juni 1849. Den blev startet på den d. 24 okt. 1848 af Konservative, Nationalliberale og Bondevenner. Grundloven er blevet fornyet tre gange siden den blev fremlagt (1866, 1915 og 1953). Grundloven indførte også magtens tredeling som består af domstolene, kongen og rigsdagen. Af: seb,holst
  • Partiet Højre

    Sammenslutningen af Højrefolk blev dannet i 1849 og bestod af rige borgere og godsejere. Højre havde flertallet i landstinget, og sad på regeringsmagten indtil 1901.
    I 1915 skiftede Højre navn til ”Det Konservative Folkeparti.
  • Treårskrigen slutter

    I 1850 slutter krigen med mest hjælp fra Rusland, man fik vedtaget at Slesvig-Holsten forblev i det danske rige men grundloven gjaldt kun for Danmark og det brød hertugdømmet sig ikke om.
  • Stormen på Dybbøl

    Krigen 1864 har haft stor betydning for vores selvforståelse. Efter krigen havde Danmark sin hidtil mindste geografiske udstrækning og var uden muligheder for at forsvare sig selv.
  • Partiet Venstre

    Det forenede venstre blev stiftet i 1870. Det Forenede Venstre repræsenterede hovedsageligt bønderne, men også andre dele af den almindelige befolkning.
    I dag er Vestre et liberalistisk parti, og var senest ved magten i perioden fra 2001-2011
  • forfatningskampen 1870 - 1901

    Kampen om magten mellem Rigsdagens to kamre (Folketinget og Landstinget).I folketinget sad repræsentanterne fra den almindelige befolkning (bønder, håndværkere, lærere), der fra 1870 typisk var repræsenteret af partiet Det forenede venstre.I landstinget sad folk der var valgt af godsejerne (fra partiet Højre) eller udpeget af kongen.Venstre havde flertal i folketinget, men kunne ikke danne regering, da de ikke havde flertal i Landstinget,og fordi kongen blev ved med at udnævne Højre-regeringer.
  • Socialdemokratiet

    Socialdemokratiet blev stiftet i 1871 for at samle en arbejderbevægelse, der kæmpede for bedre forhold for arbejderne på de mange fabrikker. Det lykkedes, og Socialdemokratiet har gennem tiden været et af Danmarks største partier for arbejder. Deres ideologi er socialisme.
  • Slaget på fælleden

    Den 5. maj 1872 samledes en stor forsamling af københavnske arbejdere i en demonstration, der dagen før var blevet forbudt af Københavns politi. Politiet havde også anholdt de tre ledere: Louis Pio, Harald Brix og Poul Geleff. Men da arbejderne alligevel mødte mange op, kom det til kamp, da politiet forsøgte at opløse demonstrationen.
  • Systemskiftet i 1901(Indførelse af parlamentarisme i Danmark).

    Systemskiftet i 1901 medførte at, regeringen ikke kunne sidde på magten uden at have flertal. Før systemskiftet kunne kongen pege, på dem som han ville have til at styre landet, lige meget om partiet havde flertallet imod sig. Ved folketingsvalget i 1901 fik højre 8 mandater imod venstres 76. Folk tvivlede på om Christian 9. ville udpege en højre eller venstre statsminister. Han endte med at udpege en venstre statsminister, det blev starten på parlamentarisme i Danmark.
  • Norge selvstændige

    I 1905 blev Norge endelig selvstændig.
  • 1. Verdenskrig begyndelsen

    Den direkte årsag til krigens udbrud, var at den 19-årige bosnisk-serbiske nationalist Gavrilo Princips myrdede den Østrig-Ungarns tronfølger, ærkehertug Franz Ferdinand, og hans kone Sophie i juni i Sarajevo. For at opklare denne sag, krævede Østrig-Ungarn at komme ind i Serbien og efterforske. Det fik de ikke lov til, og meldte derfor krig.
  • 1. Verdenskrig alliancer

    Fordi der var så mange alliancer blev mange lande en del af krigen.
    Centralmagterne

    Tyskland, Østrig-Ungarn, Osmannerriget, Bulgarien
    Ententemagtene
    Storbritannien, Frankrig, Rusland. Belgien, Serbien. Rumænien, Grækenland, Portugal, Italien, Japan, Kina, USA
    På Vest fronten var det en lang og hård skyttekravskrig med massere af nye våben, der gjorde at soldaterene ikke kunne bevæge sig op af skyttekravene uden at blive skudt.
    På Øst fronten var krigen dog ikke så hård.
  • 1. Verdenskrig afslutning

    Krigen sluttede i 1918 med en fredstraktakt, hvor Tyskland blev akendt ansvarlig for hele krigen.
  • Zarens fald i Rusland

    I 1917 leder han revolutionen mod zaren, og det ender i at de overtager magten fra zaren.
    Der bliver dannet forskellige modstandsgrupper rundt omkring i Tyskland, som overtager alle de store betydningsfulde bygninger fra zaren, og de adelige.
    Dog er der stadig en del af Zarens mænd tilbage som under et blodigt slag skyder 3000 arbejdere. I dette øjeblik er Zaren flygter.
  • Period: to

    Nazisternes vej til magten

    I 1923 forsøger Hitler og hans nazistparti at lave et kup imod Münchens regeringsbygning. Det går kaldt og Hitler bliver idømt 5 års fængsel, men han kommer allerede ud efter 9 måneder.
    Efter at Hitler kom ud af fængslet begyndte han opbygningen af hans nazistparti og allerede i 1930 var hans parti oppe på 107 mandater.
    I 1933 blev der vælg igen og nazistpartiet lagde alle kræfter i valgkampen. Efter valget styrede nazistpartiet enevældigt i tyskland med Hitler som diktator
  • Rusland i melemkrigstiden

    Landet er i vildt oprør og uro, da arbejdere, og gårdejere er utilfredse med zarstyrret.
    Lenin der er bolsjevik bliver forvist fra Rusland i 1870, hvor efter han flygter til Schweiz og videre til findland. Senere hjælper tyskerne Lenin til at komme tilbage til Rusland i 1.verdenskrig. Tyskerne går så langt som til at betale Lenin en sum penge, som han senere skal bruger til at oprette sit kommunistiske parti med.
  • Rusland i mellemkrigstiden

    Rusland er neutral i krigen, men har stor betydning, da Engelske tropper bliver sendt til Rusland for at støtte Zaren, og hans mænd, for at forhindre at Lenin danner alliance med Tyskland.

    Lenin udnævner Trotskij til at være krigskommandant, og de danner Den Røde Arme, som kæmper for Lenin, og med zarens hvide Arme, og mod de udefrakommende hære.
    Der er hungersnød i landet, og da Lenin dør i 1924 tager Stalin over, og får bønderne til at aflevere de stjålne jorde tilbage.