Povijesni razvoj računala

Timeline created by facebooker_750129098851097
 • 3,000 BCE

  Potreba za brojanjem

  Potreba za brojanjem
  Potreba postaje navika
  Da bi na vrijeme organizirali svoje vjerske obrede i proslave plemenski vračevi (shamani) su morali na neki način brojati dane, mjesece, godišnja doba. Doznajte više:
  http://e.math.hr/old/egipat/index.html
 • 2,400 BCE

  ABACUS - prvo prijenosno računalo

  ABACUS - prvo prijenosno računalo
  Abak (računaljka, lat. abacus) je pomagalo pločastog oblika za lakše izvođenje računskih operacija. Smatra se najstarijim prijenosnim računalom. Abak je ploča podijeljena na pruge ili pravokutna polja po kojima su se pomicali kamenčići ili žetoni. Prema položaju kamenčiću je pripadala određena vrijednost. Omogućava zbrajanje, oduzimanje, množenje, dijeljenje te rješavanje kompliciranijih računskih operacija. Doznajte više:
  http://www.malacgenijalac.hr/sto-je-abakus/
 • 1,900 BCE

  STONEHENGE - prvo stolno računalo

  STONEHENGE - prvo stolno računalo
  Stonehenge je građevina pronađena na Salysbury Plain u Engleskoj. Spada među megalitičke spomenike jer je građen od ogromnih kamenih blokova. Smatra se da služio u vjerske i obredne svrhe te neki znanstvenici smatraju da je služio za proračun astronomskih podataka. On je omogućio točno predviđanje Mjesečevih mijena. Zato možemo reći da je Stonehenge prvo stolno računalo. Doznajte više:
  https://www.funkymem.com/zones/stonehenge-i-njegove-tajne
 • -150 BCE

  MEHANIZAM IZ ANTIKITERE

  MEHANIZAM IZ ANTIKITERE
  Mehanizam iz Antikitere je složen mehanički uređaj sa zupčanicima i brojčanicima, a služio je za predviđanje položaja planeta, Sunca i Mjeseca. Smatra se prvim analognim računalom. Pronađen je od 1900. do 1901., iz jedne starorimske brodske olupine pokraj grčkog otoka Antikitere. Dva brojčanika prikazuju zodijak i kalendar dana u godini, koji se može prilagoditi prijestupnim
  godinama. Doznajte više:
  https://nova-akropola.com/mozaik/zanimljivosti/mehanizam-iz-antikitere/
 • 820

  DECIMALNI BROJEVI

  DECIMALNI BROJEVI
  U ovoj godini ljudi uvode decimalne brojeve. Muhammed idn Musa Al-Khwarizmi (780 - 850), perzijski matematičar, uveo je Hindu decimalni sustav i počeo se koristiti pojmom nula. U knjizi: Al-jabr wa'l muqabalah je opisao Diophantovu algebarsku jednadžbu (moderna riječ algebra je izvedena odovuda). U knjizi rječima opisuje postupke izračunavanja koje danas nazivamo algoritmima. Doznajte više: https://sites.google.com/site/osnovematematike1/home/5-razred/decimalni-brojevi
 • 1500

  Ponovno buđenje

  Ponovno buđenje
  Nakon abacusa i mehanizma iz Antikitere uslijedilo je razdoblje "pauze" u razvoju računala. Nastavak povijesti "spasio je" poznati talijanski slikar, arhitekt, izumitelj i matematičar Leonardo da Vinci. Nakon velike "pauze" od skoro 1000 godina, Leonardo je skicirao ideju za mehanički stroj za računanje (odnosno za kalkulator). Skice mehaničkog računala, nažalost, nije proveo u djelo i nije ih patentirao. Doznajte više:
  https://nova-akropola.com/znanost-i-priroda/znanost/leonardovi-izumi/
 • NAPIEROVE "KOSTI"

  NAPIEROVE "KOSTI"
  Lord John Napier, škotski matematičar je tvorac prvog logaritma i logaritamskih tablica. Izumio je mehaničko logaritamsko računalo poznato i kao Napierove "kosti". Računalo se sastoji od ploče s okvirom unutar kojeg se stavljaju štapići s brojevima. Prvi su izrađeni od slonovače. Služilo je za množenje, dijeljenje i računanje drugog korijena. Koristio je svojstvo logaritma da velike brojeve izražava manjima koje je lakše računati. Doznajte više:
  https://hr.wikipedia.org/wiki/Napierove_kosti
 • MEHANIČKI KALKULATOR

  MEHANIČKI KALKULATOR
  Wilhelm Schickard, njemački profesor hebrejskog jezika i astronomije, opisuje "Calculating Clock" - prvo mehaničko računalo koje je kasnije znanstvenik Kepler koristio u astronomskim izračunima. Pomoću Schickarovog kalkulatora, njemački astronom otkrio i dokazao da se planeti kreću oko sunca u eliptičkim orbitama.
  Njegov kalkulator mogao je zbrajati, oduzimati, množiti i dijeliti ( bio je bolja i modernija verzija abacusa iz 2400 g. pr. Kr.).
 • PASCALINA

  PASCALINA
  Blaise Pascal, francuski matematičar,1642. ( sa samo 19 g.) je konstruirao mehanički stroj za zbrajanje i oduzimanje velikih brojeva.
  Stroj je nazvan "Pascalina". Imao je zupčanike, a svaki je na plošnoj strani imao znamenke: 0-9. Mogla je raditi s brojevima do 9 999 999. Do 1652. Mana tog stroja je bila nedovoljna preciznost budući da tadašnja tehnologija nije omogućavala preciznu izradu njegovih mehaničkih dijelova. Doznajte više:
  http://linoit.com/users/lino_cool/canvases/Pascalina
 • Prvi komercijalni uspjeh u prodaji mehaničkih računala

  Prvi komercijalni uspjeh u prodaji mehaničkih računala
  Gottfried Wilhelm von Leibniz, njemački matematičar, od 1672. do 1694. dovršava svoje mehaničko računalo "Step Sreckoner", kojim se moglo računati sve 4 aritmetičke operacije. Posebnost tog stroja bilo je što je mogao vaditi drugi korijen. Leibniz je bio među prvim matematičarima koji su proučavali binarni sustav. Pod imenom "Arithometer" ovaj stroj se prodavao sve do 30-tih g. 20. st. što je bio prvi veći komercijalni uspjeh u prodaji.
 • PRVA PROGRAMERKA - ŽENA?

  PRVA PROGRAMERKA - ŽENA?
  Ada Byron King, grofica Lovelace, surađivala je s Charlesom Babbageom, te je prva žena vizionarka u svijetu računala. Jedina je razumjela kako analitički stroj radi. Ona je pisala članke o njemu i programe za njega. Predložila je način na koji stroj može izračunavati Bernoullijeve brojeve te je time stvorila prvi kompjutorski program - ADA. Ada je zato prva programerka na svijetu. Doznajte više:
  https://voxfeminae.net/strasne-zene/ada-lovelace-carobnica-brojeva-i-prorocica-racunalne-ere/
 • OTAC MODERNIH RAČUNALA

  OTAC MODERNIH RAČUNALA
  Charles Babbage, engleski matematičar, dao je veliki doprinos razvoju mehaničkih strojeva, zbog čega ga nazivamo "Ocem modernih računala". Postavio je načelo o radu računala koje se koristi i danas. On je funkcije stroja podijelio u tri dijela: pohrana, procesiranje i kontrola. Prvi je u mehanički stroj unio i memorijske mogućnosti i to na karticama s izbušenim rupicama. Doznajte više:
  https://www.poslovni.hr/sci-tech/charles-babbage-otac-ipoda-i-modernih-racunala-113346
 • ANALITIČKI STROJ

  ANALITIČKI STROJ
  Sve naprave toga doba imale su nedostatak, mogle su izvoditi samo operacije za koje su bile napravljene. Babbage je 1833. g. dobio ideju za izradu stroja kojim je želio ukloniti te nedostatke. Konstruirao univerzalni stroj za računanje koji bi bio u stanju rješavati različite zadatke. Nazvao ga je analitički stroj. Babbage je podijelio stroj u dijelove raznih funkcija (dio u koji se unose podaci, koji računa, koji govori stroju što raditi, koji pamti podatke i koji prikazuje rezultate).
 • OSNIVAČ IBM-a

  OSNIVAČ IBM-a
  Herman Hollerith, njemački imigrant u SAD, razvija računalo koje koristi električne veze za bilježenje informacija, a kartice bi zatim se mehanički brojilo ili sortiralo. Mehanizam naziva "An Electric Tabulating System" (1889.) kao doktorsku tezu, a potom i patentira. Sklapa ugovor s Biračkim uredom za obradu popisa stanovništva, za što mu treba 2 tjedna, dok je prethodni popis obrađivan 8 g. Osniva 1896. g. IBM, koji je proizvodio uređaj.
 • RAČUNALO Z1

  RAČUNALO Z1
  Na pojavu ''pravog'' elektroničkog računala znatno je utjecao II. svjetski rat. Pri izradi oruđa za rat trebalo je izvršiti mnogo računanja. Tada je nastala obitelj Z računala. Konrad Zuse, njemački inženjer izumio je prvi programibilni kalkulator (računalo) s jednostavnim programiranim upravljanjem, temeljeno na binarnom sustavu. Podaci su unošeni numeričkom tipkovnicom, a rezultati su prikazivani sa žaruljicama. Doznajte više: https://hr.eferrit.com/konrad-zuse-i-izum-modernih-racunala/
 • COLOSSUS

  COLOSSUS
  Colossus je konstruirano 1943. g. od strane engleskog matematičara Alana Turinga. Svoj stroj nazvao je i COMPUTER. Računanje je obavljalo 2000 elektronskih cijevi. Računalo se sastajalo od ulaza za podatke. Trake papira čitale su se optičkim čitačem i niz rupica pretvarao se u električne impulse. Električni su se impulsi zatim prenosili i nad njima su se izvršavale različite operacije. Na kraju se dobila dešifrirana poruka.
  Doznajte više: http://www.vidipedija.com/index.phptitle=COLOSSUS
 • MARK 1

  MARK 1
  Američki fizičar Howard H. Aiken konstruirao je 1944. g. elektromehaničko računalo za automatsko rješavanje difrencijalnih jednadžbi. Stroj je nazvan MARK 1. Računalo je imalo 3300
  elektronskih cijevi i mnoštvo drugih dijelova povezanih s 80 km. žice. Bilo je tisuću puta brže od najbržeg tadašnjeg računala, čime je i službeno završila era mehaničkih strojeva. Ovo se računalo temeljilo na elektromagnetskim relejima.
  Doznajte više: https://hr.wikipedia.org/wiki/Harvard_Mark_I
 • 5 GENERACIJA RAČUNALA

  5 GENERACIJA RAČUNALA
  I. generacija: osnovni elementi su elektronske cijevi, računala su velika, troše puno energije, nepouzdana, programiranje traje dugo i u strojnom jeziku (0 i 1).
  II. generacija: računala rade s tranzistorima. Manja, brža, jeftinija i imaju gotovo neograničen vijek.
  III. generacija: računala s elektroničkim integriranim sklopovima (ČIP).
  IV. generacija: prvi mikroprocesor, osobna računala.
  V. generacija: novi pristup arhitekturi računala (RISC), "neuralna računala", računalne mreže.
 • ALTAIR - prvo osobno računalo

  ALTAIR - prvo osobno računalo
 • MICROSOFT

  MICROSOFT
 • GENERACIJA WINDOWSA

  GENERACIJA WINDOWSA
  Windows je zajednički naziv nekoliko vrsta vlasničkog operacijskog sustava tvrtke Microsoft. Kao odgovor na rastuće zanimanje korisnika za grafička korisnička sučelja Microsoft je 1985. prvi put uveo operacijski okoliš zvan Windows kao dodatak MS-DOS-u. Svaka nova generacija (inačica) donosi poboljšanja i lakši rad s računalom. Doznajte više: https://hr.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows
 • GOOGLE

  GOOGLE
  Google Inc. je američka višenacionalna korporacija orijentirana na internetske usluge i proizvode. Osnivači su Larry Page i Sergey Brin, kao studenti na Sveučilištu Stanford. Google je najpoznatiji kao tražilica. Neki od njihovih poznatijih proizvoda su: Gmail, Google Drive, Docs & Spreadsheets, Maps, Google+/G+, podrška razvoju Andoida, Chrome OS-a, Chromea, te YouTube i Blogger. Doznajte više: https://www.google.hr/
 • IPAD

  IPAD
  iPad je serija tableta koje proizvodi Apple s iOS-om. Korisničko sučelje se se temelji na višedodirnom zaslonu i virtualnom tipkovnicom, a mogu uz Wi-Fi imati i mobilnu internetsku vezu. Ima ugrađeno i GPS navigaciju, društvene mreže i brojne druge aplikacije koje se mogu preuzeti i kupiti s App Storea. Poboljšani zaslon nosi naziv "Retina". Ovaj uređaj je potaknuo "tablet revoluciju". Doznajte više: https://hr.wikipedia.org/wiki/IPad
 • Računala danas

  Računala danas
  Računala koja danas imamo rezultat su razvoja tehnologije tijekom 50 g., a u mnogim slučajevima i 100 g. Temelji rada, poput binarne aritmetike, postavljeni su prije 350 g. Prve tehnologije trajnije pohrane podataka sežu čak dvjestotinjak g. u povijest, a prva mehanička računala stara su gotovo 500 g. A što će biti sutra? Stručnjaci rade na:
  - daljnjem smanjenu veličine dijelova
  - povećanju memorije i brzine mikroprocesora
  - ispituju se novi materijali
  - razvijaju se operativni sustavi
 • Period:
  3,500 BCE
  to
  2,500 BCE

  Čovjek otkriva računanje

 • Period:
  2,500 BCE
  to
  1499

  Razdoblje ručne obrade podataka

 • Period:
  1500
  to

  Razdoblje mehaničkih računala

 • Period: to

  Razdoblje elektromehaničkih računala

 • Period: to

  Razdoblje elektroničkih računala