La Segona Guerra Mundial

  • L'annexió del Sarre

    En el tractat de Versalles, deia que la regió alemanya del Sarre passava a ser administrada durant quinze dies per la Societat de Nacions. I les mines de carbó havien de ser cedides a França. Quan es va acabar el termini, van fer una consulta, en la qual tots els habitants van decidir annexionar-se a Alemanya. Hitler va aconseguir una de les regions més riques que l'ajudaria a augmentar el potencial de guerra.
  • La Militarització de Renània

    És una regió alemanya que fa frontera amb França, la qual quedava desmilitaritzada segons el tractat de Versalles. Però el 7 de març del 1936 Hitler, va fer-hi entrar 30.000 soldats. Aquests van ser aclamats per la població. L'ocupació militar a Renània va ser la primera violació del tractat per part de Hitler.
  • La Guerra Civil Espanyola

    Quan va esclatar la Guerra Civil Espanyola el 1936, els països feixistes van ajudar als militars. Per altre banda les democràcies es van declarar neutrals i només l'URSS va ajudar a la República.
    La Guerra Civil Espanyola es considera un assaig de la Segona Guerra Mundial.
  • L'annexió d'Austria

    El partit nazi estava obsessionat amb unir tots els territoris de cultura alemanya en una Gran Alemanya. Alemanya, tenia en punt de mira a Àustria. Per fer-ho, Hitler, va crear un partit nazi a Àustria. El qual va crear molts aldarulls. Al març del 1938, finalment, Àustria va ser annexionada a Alemanya.
  • La crisi dels Sudets

    Els Sudets és una regió muntanyosa que pertanyia a Txecoslovàquia. Aquesta estava habitada per població alemanya. Hitler va convocar una reunió a Munic (setembre de 1938) per tractar el futur dels Sudets. Van assistir a part de Hitler, Mussolini, els primers ministres de França i Gran Bretanya. Però no va assistir ningú de Txecoslovàquia, ja què no van ser convidats. Al final els Sudets van ser annexionats a Alemanya.
  • Invasió de Polònia

    Invasió de Polònia
    Alemanya va envair Polònia; fet que es considera com l’inici de la Segona Guerra Mundial.
    Alemanya feia servir la tàctica del Blitzkrieg (la guerra llampec). Això va permetre que ocupessin els territoris abans que els seus contrincants reaccionessin.
    Al cap d’un més Alemanya va ocupar Polònia i la Unió Soviètica.
  • Polònia entre dos Països

    Després de Txecoslovàquia. Hitler es va centrar en Polònia. El corredor de Danzig era un territori amb habitants alemanys. Una part del territori era administrada per Polònia i l’altre per la ciutat lliure de Danzig. En previsió al conflicte, Polònia va pactar amb Gran Bretanya i França, mentre que Hitler va signar amb Stalin el pacte Germanosoviètic. Aquest fet, feia que Hitler, tingués una part de Polònia. I que Polònia quedes dividida entre dos països.
  • Ocupació de Dinamarca i Noruega

    Ocupació de Dinamarca i Noruega
    Quan Polònia va ser envaïda, França i Gran Bretanya van entrar en guerra. Alemanya que necessitava matèries primeres per fabricar armament. Per assegurar-se del subministrament del ferros suec, va continuar la guerra llampec i va ocupar Dinamarca i Noruega.
  • Ocupació de França

    Ocupació de França
    La guerra llampec es va dirigir cap a França. Els tancs alemanys van avançar ràpidament pels Països Baixos i Bèlgica.. L’ofensiva de les Ardenes va sorprendre a les tropes aliades.Els alemanys es van plantar a la frontera francesa. En el setge de Dunkerque les tropes Britàniques aconsegueixen fugir sota l’intens bombardeig de la Luftwaffe: però França es rendeix davant Hitler. La part nord va quedar envaïda per Alemanya i l’altre part era governada per Pétain, un traïdor pels francesos.
  • Nord Àfrica i els Balcans

    Nord Àfrica i els Balcans
    Itàlia va aprofitar les victòries alemanyes sobre França i va decidir entrar en la guerra. Itàlia va atacar França i va crear un front militar a Líbia; d’on va llençar un atac a Egipte. Mussolini va demanar ajuda a Hitler, el qual va enviar L’Afrika Kops dirigida pel mariscal Rommel.
    Itàlia va fracassar al intentar envair Grècia i va demanar ajuda alemanya. Per assegurar la victòria va obtenir suport dels Balcans menys Iugoslàvia que va quedar ocupada pels alemanys. Grècia va ser derrotada.
  • La Batalla d'Anglaterra

    La Batalla d'Anglaterra
    Gran Bretanya va quedar sola enfront l’Alemanya de Hitler.
    Es va iniciar el Blitz, un seguit de bombardejos a les ciutats britàniques més importants. Això va causar moltes víctimes mortals i la destrucció de ciutats. Gran Bretanya va poder resistir gràcies a la seva força aèria (la RAF). En Winston Churchill va infondre ànims a la desmoralitzada civilització. D’ell és la frase ‘‘Sang, suor i llàgrimes’’. Amb el fracàs alemany, va suposar la fi de la guerra llampec.
  • La invasió a l’URSS

    La invasió a l’URSS
    Sense cap avís previ, Hitler va decidir envair l’URSS; volia fer-ho de manera ràpida, abans què arribés l’hivern. Tenia com a objectius: Leningard, Moscú i la regió de la Mar Negra. Aquest atac va agafar desprevinguts a l’exèrcit soviètic, però Stalin va aplicar la ‘‘terra cremada’’. L’hivern va arribar a Rússia i l’exèrcit alemany estava esgotat, però Hitler va donar ordres de no recular. Stalin va aprofitar i va fer un contraatac.
  • L’atac a Pearl Harbor

    L’atac a Pearl Harbor
    En el mateix hivern, Japó va atacar per sorpresa la base naval dels Estats Units a Perl Harbor. Els japonesos van pensar que si els atacaven tindrien via lliure per ocupar les colònies asiàtiques.
    Al principi semblava que ho aconseguirien però els Estats Units no es va quedar de braços creuats i va declarar la guerra a Japó i ja de pas a les altres potències de l’Eix. L’entrada del país americà a la guerra va ser decisiva.
  • Victòries al Pacífic

    Els Estats Units va impedir la conquesta de Papua Nova Guinea per part del Japó en la batalla del mar del Corall. Això va ser un avís pels japonesos en els punts febles del seu exèrcit. Un més després els japonesos van perdre gran part dels seus portaavions i van passar de ser ofensiva a defensiva en la batalla de Midway. L’agost d’aquell mateix any va començar l’ofensiva de Guadalcanal; va acabar al febre de 1943 amb més de 43.000 morts, 59 vaixells enfonsats i amb la retirada dels japonesos.
  • El-’Alemin

    El-’Alemin
    Les tropes Alemanyes es trobaven a la localitat egípcia d’El-’Alemin esperant vèncer la resistència britànica per a controlar el canal de Suez. Al arribar el mariscal britànic Montgomery, la situació es va capgirar i l’exèrcit italoalemany es va retirar fins a Tunisa sota les ordres de Rommel, on es van veure rodejats i van acabar rendint-se . Va ser la primera derrota seriosa de les tropes alemanyes.
  • Stalingrad

    Després de què l’exèrcit alemany passes l’hivern a Rússia, a la primavera del 1942 Hitler va decidir avançar cap a la zona del Caucas. A la ciutat de Stalingrad els soviètic van plantar cara en una de les batalles més decisives de la Segona Guerra Mundial. A Stalingrad no es va respectar les convencions internacionals de la guerra i la població es va atenir a les conseqüències. Les tropes alemanyes es van rendir. D’aquí que rebés el nom de la ‘‘piconadora soviètica’’.
  • La invasió d'Itàlia

    Des del Nord d'Àfrica es va iniciar l’alliberament d’Itàlia, començant amb el desembarcament a Sicília amb l’inici de les operacions i queixes contra Mussolini per part de la població italiana, que estava farta de la guerra.
    Mussolini va ser detingut i destituït i el nou govern va signar la rendició i va canviar de bàndol però Alemanya va ocupar Itàlia per no perdre un aliat. Aquesta estava dividida en dos: El Regne Itàlia i La república de Salò. Finalment Mussolini va ser afusellat.
  • La ''piconadora soviètica

    Els alemanys van plantar cara en la batalla de Kursk, però també van ser derrotats. A partir d’aquí les tropes soviètiques començaren a avançar cap a Berlín. Desprès d’alliberar Rússia van entrar a Polònia, Romania i Bulgària. L’alliberament de Varsòvia va ser tràgic; els ciutadans es van girar en contra els nazis i quan els soviètics van parar l’ofensiva, els alemanys van atacar la ciutat. Les tropes van aconseguir arribar a Hongria i Austria i els iugoslaus es van lliurar ells sols dels nazis.
  • El desembarcament de Normandia

    Conscients de que els soviètics podien vèncer ells sols els alemanys, els aliats van preparar l’ocupació d’Alemanya. En la qual van desembarcar tropes a la costa de Normandia quan els alemanys pensaven que estaven desembarcant des del Calais. L’èxit de l’operació va alliberar a França.
    Alemanya va fer una contraofensiva però va fracassar. Americans, britànics i francesos es preparaven per penetrar en territori alemany.
  • Els acords de Pau

    Quan es veia que les forces de l’Eix perdien les tropes aliades van fer un seguit de reunions per determinar el futur dels països vençuts. Aquestes van tenir lloc a Jalta (febrer de 1945) i a Potsdam (agost de 1945). En les conferències l’URSS, Gran Bretanya i els Estats Units van decidir dividir Alemanya en quatre zones d’influència. També van acordar crear un tribunal per jutjar els crims nazis i perquè Japó quedés sota influència nord-americana. S'intueix la rivalitat entre l'URSS i EUA.
  • Caiguda d'Alemanya

    Amb els exèrcits enemics dins el territori alemany, Hitler va donar les ordres de no rendir-se però això va portar unes grans conseqüències: moltes víctimes, ciutats destruïdes, saqueigs... Finalment el 2 de maig van arribar els soviètics a Berlín. Dos dies abans Hitler s’havia suïcidat. Els alemanys temorosos de la venjança es van rendir davant els aliats el 7 de maig de 1945 i l’endemà van fer el mateix davant els soviètics.
  • L'ONU

    Davant el fracàs de la Societat de Nacions, una cinquantena d’estats es van reunir a San Francisco per redactar la carta de fundació de l’ONU. Formalment l’ONU va néixer el 24 d’octubre de 1945 i l’integraven 51 estats. Ara hi ha 193 estats.
    Assegurar la pau, cooperar per a millorar el nivell de vida dels ciutadans, Respectar la igualtat de drets entre països i servir centres de coordinació eren els seus objectius.
  • Caiguda del Japó

    El Japó també estava disposat a resistir fins al final. L’alliberament dels territoris japonesos s’havia de fer pas per pas. Truman el president dels Estats Units va ordenar un llançament de dues bombes atòmiques. Les bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki van donar fi a la guerra.