La globalització i la unió Europea

Timeline created by Oumaima Chakkour
In History
 • Period: to

  Fi de la Segona Guerra Mundial

  G: Les polítiques partidàries de la intervenció estatal en l'economia porten la prosperitat a occident.
  UE: Neix el mercat comú europeu el 1957 amb el Tractat de Roma.
 • Period: to

  Embargament petrolier de l'OPEP

  G: Greu crisi econòmica mundial. Els països comencen a desviar les seves polítiques al control de la inflació en comptes de controlar la desocupació.
  UE: Les successives incorporacions de països alenteiixen la supressió de barreres prevista.
 • Period: to

  Neix l'ordinador personal

  G: Comença la globalització: els EUA i el Regne Unit desregulen mercats i institucions financeres, però no l'Europa continental. El bloc soviètic, sota l'economia marxista de de 1917, porva d'adaptar-se a l'economia del mercat.
  UE: L'Acta Única Europea de 1986 suprimirà progressivament les barreres a la lliure circulació de persones, capitals i mercaderies. Espanya i Portugal s'adhereixen a la CEE, precedent de la UE.
 • Period: to

  Caiguda del Mur de Berlín

  G: Apareixen noves potències econòmiques entre les quals destaquen els BRICS: Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica. La desregulació creix en tots els àmbits.
  UE: El tractat de Maastricht de 1922 fixa els criteris per a la introducció de la moneda comuna, l'euro.
 • Period: to

  Punxada de la "bombolla" tecnoloògica en les Borses

  G: La globalització sembla imparable gràcies a l'avenç de les telecomunicacions, especialment d'Internet. Creix la bretxa entre països rics i pobres.
  UE: L'euro neix el 2002. El Tractat de Lisboa de 2007 reconeix el fracàs en l'intent de crear una Construcció Europea. S'obre un peróde de reflexió i creix l'euroescepticisme.
 • Period: to

  Crisi bancària a causa de l'esclat de les bombolles immobiliàries

  G: La crisi mundial posa en evidència la independència dels països, així com els costos socials, laborals i mediambientals del lliure funcionament dels mercats.
  UE: El 2012 la UE es veu obligada a reforçar els pactes en matèra pressupostària a causa de l'excés d'endeutament dels països del sud, entre ells Grècia.