Index

H3, De republiek in Europa

  • De eerste schipvaart

    In 1595 was de eerste schipvaart onder leiding van De Houtman en De Keyser. Met een aantal schepen vaarde ze naar het Indische Archipel. Na hun eerste scheepvaart verdreven de Hollanders alle concurrentie uit het Arichipel. Maat eigenlijk bleek dat de eerste scheepvaart een ramp was. Van de 249 bemanning waren er maar 89 overgebleven.
  • De Companieën

    De Tweede scheepsvaart vond plaats in 1598. Deze was echter wel sccesvol. Handelaren die de reis naar Azië ondersteunde werkte vooral samen met voorcompagnieën, om zo de risico's van zo'n reis te spreiden. Ook riep Van Oldenbarnevelt in 1598 een vergadering bijeen met alle voorcompagnieën.
  • Amsterdam krijgt een Wisselbank

    Rond 1600 kreeg Amsterdam een Wisselbank. Daar konden mensen hun munten laten omwisselen naar een andere valuta, of konden ze wisselbrieven ophalen. Ook werden er andere internationale instellingen opgricht in Amsterdam rond die tijd.
  • VOC opgericht.

    Na het lang vergaderen was er besloten in 1602 dat er een publieke-private compagnië kwam. De verenigde Oost-indische compagnie werd toen der tijd opgericht. Dit kwam deels ook door de oorlog met Spanje.
  • Predestinatie leer

    Rond 1604 was er een theologische discussie gaande tussen Gomaris en Arminius over de stelling: Stel er is een God, zou die vanaf je geboorte weten of je naar de hemel gaat? Gomaris zei dat God vanaf je geboorte weet of je naar de hemel gaat of niet. Dit zei hij op grond van schriftgedeeltes uit de bijbel. Arminius was het hier niet mee eens. Maurits en Van Oldenbarnevelt gingen zich hiermee bemoeien. Maurits was voor Gomaris en Van Oldenbarnevelt voor Arminius.
  • 12 Jarig Bestand

    12 Jarig Bestand
    Filips II was overleden en zijn elf jarige dochter Isabella nam het over. Het enige wat zij wilde was vrede en Van Oldenbarnevelt wilde dat ook, met onderliggende reden om zo de economie te kunnen verbeteren. Maurits was hier vel tegen omdat hij wilde laten zien dat hij Spanje wel aankon. Uiteindelijk heeft Van Oldenbarnevelt achter Maurits zijn rug om toch het 12 jarig bestand ondertekend.
  • Remonstratie

    De Arminianen bieden een remonstrantie aan om hun standpunten nader te verklaren als het gaat om de stelling. Door deze remonstratie bieden de Gomaristen een Contra Remonstratie aan, waarin allemaal tegen argumenten staan over de stelling. Van Oldenbarnevelt werd helemaal niet goed van deze strijd en zei dat men niet meer mocht praten over dit onderwerp, maar de Gomaristen waren het hier niet mee eens. Zij vonden dat de overheid niet kon beslissen en dat de kerkelijke Synode moest beslissen.
  • Scherpe Resolutie

    Het gewest Holland besluit de Synode te verwerpen en besluiten om niet meer over het onderwerp te praten. Van Oldenbarnevelt zegt tegen de andere steden dat ze militairen mogen inhuren om de Gomaristen weg te jagen uit hun stad. Als Maurits dit hoort word hij woedend, aangezien hij de aanvoerder is van het leger. Door dit besluit hij alle statengeneralen te ontslaan.
  • Dertig Jarige oorlog (1618 - 1648)

    De dertig jarige oorlog was een oorlog tussen de keizer van de Duitse Habsburg en de protestantse keurvorsten. Deze opstant begon in de plaats Bohemen (Het nu bestaande Praag.) De republiek (NL) konden de Duite protestantse keurvorsten niet te hulp schieten door het taalf jarig verdag met Spanje.
  • Synode Dortrecht

    Synode Dortrecht
    In 1618 besluit Maurits om een Synode te houden in Dortrecht. Hij deed dit met opzet omdat hij weet dat de Arminianen niet standvastig genoeg waren om te komen en op de Gomaristen kon hij rekenen. Bij de Synode werd er gestemd wie er uiteindelijk gelijk had over de stelling. De Gomaristen wonnen dit en de Arminianen verloren.
  • Dood van Johan van Oldenbarnevelt

    Dood van Johan van Oldenbarnevelt
    Aan het einde van de Synode van Dortrecht ging de Synode beslissen over wie er gelijk had over de stelling. Dit deden ze door middel van stemmen. De Gomarieten waren in de meerderheid en winde hierdoor de stemming. Van Oldenbarnevelt had verloren en Maurits liet zijn militairen naar het huis van Oldenbarnevelt gaan en daar werd hij onthoofd.
  • Oprichting WIC

    De West-indische Compagnie richtte zich vooral op de driehoekshandel die plaatvond tussen Europa, Afrika en de twee Amerika's. Zo werd er van Europa naar Afrika wapens en drank vervoerd, en van Afrika naar Amerika slaven, en van Amerika goud en specerijen.
  • Zilvervloot gekaapt

    In dat jaar lukte het om Piet Heijn om de Spaanse silvervloot te bemachtigen. Hij haalde hierbij een buit binnen van 12 miljoen gulden. Door deze kaping kon de republiek jaren lang de oorlog met Spanje financiëren.
  • Het verdrag tussen Frankrijk en de Republiek

    De Nederlanden tekende een geheim verdrag met de Fransen. Herin stond dat de Fransen recht hadden om het zuiden aan te vallen en in te nemen, om zo hulp te verlenen aan de protestanten. Als de Fransen dan hadden gewonnen van de Duitsers dan mocht Frankrijk het gebied rondom België houden en moet Nederland erkennen als een onhafhankelijke staat.
  • Vrede van Münster

    In 1648 maakte de vrede van Westfaalse een einde aan de dertig jarige oorlog. Er waren in totaal 7 verdragen, waar de vrede van Münster de belangrijkste was. Daarin eindigde de strijd tussen de Nederlanden en Spanje, omdat Spanje de Nederlanden nu officeel moest erkennen als een onhafhankelijke staat.
  • Compagnieën worden opgeheven

    Door de vrede van Münster kon de WIC niet langer bestaan en werd deze opgeven.