Evoluţia mijloacelor de informare analogice

Timeline created by CosminAndrei
 • 100

  Invenţia hîrtiei

  Invenţia hîrtiei
  Hîrtia a apărut în anul 100 d.Hr., în China.
 • Jan 17, 600

  Xilografia

  Xilografia
  Xilografia sau "imprimarea în bloc" folosea o presă fixă. A fost înventată în jurul anului 600 d.Hr.
 • Mar 18, 618

  Prima publicaţie din lume

  Prima publicaţie din lume
  Prima publicaţie oficial tipărită, Ti Pao, a apărut în China, în perioada dinastiei T'ang.
 • May 11, 868

  Prima carte

  Prima carte
  Prima carte din lume a fost "Diamond Sutra", scrisă în China, datată la 11 mai 868
 • Jan 18, 1038

  Inventarea tipografiei

  Inventarea tipografiei
  În 1038 chinezul Pi Shang inventează tipografia în care fiecare semn era gravat în relief pe un suport, doar că tiparul chinezesc nu utiliza litere metalice, independente.
 • Jan 18, 1450

  Invenţia tiparului

  Invenţia tiparului
  Johannes Gutenberg a inventat tiparul şi a dezvoltat în Europa un sistem care se baza pe folosirea caracterelor mobile. Prima carte tiparită de maşina lui Gutenberg a fost Biblia de 42 de pagini din 1455.
  Crearea matriţelor a făcut posibilă producerea a 3600 pagini pe zi în perioada Renaşterii. Apariţia tiparului a fost asociată cu explozia de informaţie. Cînd Gutenberg a inventat tiparul, existau "newsletter-e" dedicate clasei muncitoare.
 • Jan 18, 1460

  Cerneala tipografică

  Cerneala tipografică
  Cerneala tipografică a fost inventată la doar 15 ani după prima folosire a vopselelor folosite în pictură.
 • Jan 17, 1464

  Sistemul poştal

  Sistemul poştal
  Sistemul poştal a apărut, pentru prima dată în Franţa, în 1464. Acesta s-a extins, relativ rapid, pe întreg mapamondul.
  Dacă în teritoriile apusene, calul era esenţial pentru acoperirea distanţelor, în lumea musulmană acest rol îi revenea dromaderului. Mai apoi, porumbelul. Încep să apară şi primele mesaje şi coduri secrete, de teama interceptării informaţiilor transmise prin porumbei.
 • Apr 18, 1473

  Prima carte laică

  Prima carte laică
  În 1473, la Lyon, apare prima carte laică scoasă de sub tipar, urmată de noi "tipărituri". Astfel, spre sfîrşitul secolului al XV-lea, în Franţa, "ocazionalele" sunt mici foi, la graniţa dintre broşură şi ziar, care au între 8 şi 16 pagini.
 • Jan 2, 1500

  Camera obscură

  Camera obscură
  In secolul XV, Leonardo da Vinci, celebrul sculptor, arhitect şi inginer, descoperă şi defineşte că formarea imaginii într-o cameră obscură se datorează în primul rând proprietăţii razelor de lumină de a se propaga în linie dreaptă şi tocmai
  datorită acestui fapt, imaginea este răsturnată.
  Aplicațiile camerei obscure: aparatul fotografic şi aparatul de filmat.
 • Oct 31, 1556

  Primul ziar

  Primul ziar
  Primul ziar propriu-zis apare pe tărâm italian, la Veneţia, în 1556, cunoscut şi sub denumirea de "gazetta", de la gazetta, numele unei monede mici cu care putea să-ţi cumperi un ziar. "Notizie scritte" prezenta informaţii despre războaie şi politică şi era distribuită în întreaga Europă.
 • Presa cu şurub

  Presa cu şurub
  Presa cu şurub a fost îmbunătăţită pentru prima dată din timpul lui Gutenberg prin introducerea unor arcuri care ajutau platoul să se ridice rapid. Putea să tipărească până la 250 de imprimări pe oră. Acum au început să apară ziarele, dezvoltându-se din pamflete tipărite. Combinaţia între publicitate şi ziare le-a permis acestora să înflorească începând cu secolul al XVII-lea.
 • Primul cotidian

  Primul cotidian
  La sfârşitul secolului al XVII-lea, asistăm, îndeosebi în Germania, la mai multe tenative de creare a unui cotidian: se poate astfel semnala, în 1660, Leipziger Zeitung, însă prima experienţă durabilă este totuşi cea a ziarului Daily Courant de la Londra.
 • Maşina de scris

  Maşina de scris
  La 6 ianuarie 1714, inginerul englez Henry Mill a brevetat pentru prima oară o maşinărie care putea să imprime literele una după alta. Astfel, el a fost considerat iniţiatorul maşinii de scris.
 • Telegraful

  Telegraful
  Telegrafia, se poate spune ca dateaza de la inventarea telescopului (Galileo Galilei, 1609) cu ajutorul caruia se acoperea distante mai mari in transmiterea mesajelor. In anul 1690, Amontons a construit unTelegraf telegraf cu ocheane, dar cel mai raspandit a fost telegraful francezului Claude Chappe ( 1791). Atunci s-a introdus si termenelul de telegraf derivat de la grecescul tele-distanta si graphos-scriere. Telegraful lui Chappe era alcatuit dintr-un sistem de semafoare cu brate, transmiterea
 • Apariţia litografiei

  Apariţia litografiei
  Litografia, inventată de autorul bavarez austriac Alois Senefelder, în 1796, este o metodă de tipar utilizând o placă sau o piatră cu o suprafaţă perfect netedă. Litografia a grăbit procesul de ilustrare prin înlocuirea tehnicilor de gravură cu procedee chimice de imprimare.
 • Răspîndirea ziarelor

  Răspîndirea ziarelor
  Apariţia ziarelor a sporit neliniştea legată de efectele tiparului. În secolul al XVII-lea, olandezii publicau "corentos" (ştiri curente). În acea perioadă, presa nu era liberă, Suedia fiind prima ţară care dă o lege pentru protejarea libertăţii presei(1766). De pildă, "The Times" (1814) a coincis cu momentul în care a fost posibilă distribuirea unei audienţe de masă.
 • Tipărirea offset

  Tipărirea offset
  Apariţia tehnici offset implica procesul de transfer al cernelei de pe placa tipografică pe hîrtie printr-o suprafată intermediară.
 • Maşina de tipărit cu aburi

  Maşina de tipărit cu aburi
  Dispozitiv construit de Friedrich Koenig,a fost întrebuinţat pentru scoaterea pe piaţă a publicaţiei "The Times".
 • The Sun / Presa, a patra putere în stat

  The Sun / Presa, a patra putere în stat
  "Sun" a fost primul ziar de succes al "presei de un penny"(presa comercială). Spre sfîrşitul secolului al 19-lea, ziarele puternice au început să achiziţioneze ziarele locale. Astfel, în Marea Britanie, presa este numită, pentru întîia oară, " a patra putere în stat".
 • Presă rotativă cu patru cilindri

  Presă rotativă cu patru cilindri
  Presa rotativă cu patru cilindri, inventată în anul 1847, permitea tipărirea fotografiilor şi asigura un flux de 8000 pagini pe oră.
 • Apariţia telefonului

  Apariţia telefonului
  În anul 1876 Al. Graham Bell a devenit prima persoana care a brevetat un dispozitiv capabil să emită şi să recepţioneze cuvintele rostite. Prima transmisiune telefonică se realizează de la Boston la Cambridge, pe o distanţă de două mile.
 • Tehnologia înregistrărilor

  Tehnologia înregistrărilor
  In jurul anului 1890, se gaseau pe piata 3 dispozitive capabile sa inregistreze si sa reproduca sunete :
  · fonograful, inventat de Edison in 1877, "masina vorbitoare" uimitoare in epoca,alcatuita dintr-un cilindru invelit intr-o foita de staniol, care putea conserva sunete;
  · grafofonul, inventia concurentului direct al lui Edison, C. Bell care a inlocuit stanionul cu un cilindru de ceara;
  · gramofonul, dispozitiv creat de E.Berliner in 1887.
 • Cinematografia

  Cinematografia
  Cinematograful s-a născut la sfârşitul secolului XIX, deoarece a fost nevoie de un drum lung să se atingă nivelele de dezvoltare necesare ale fizicii, chimiei, mecanicii, electrotehnicii, opticii ca abia după aceea să înceapă să se dezvolte tehnica cinema. Prin prima proiecţie cinematografică a fraţilor Lumière, realizată la 28 decembrie 1895 la Grand Cafee din Paris, cu o peliculă numită "Ieşirea muncitorilor din uzinele Lumière" a apărut o nouă artă şi o industrie, industria cinematografică.
 • Radioul

  Radioul
  G. Marconi reuşeşte să transmită un semnal la o distanţă de două mile fără să folosească fire. Această reuşită marchează actul de naştere al radioului.
 • Apariţia aparatului de fotografiat

  Apariţia aparatului de fotografiat
  În anul 1924 este scos pe piaţă aparatul de fotografiat Ermax, iar
  în 1925 apare aparatul de fotografiat Leica.
  Ambele dispozitive au contribuit la dezvoltarea media, prin tipărirea şi distribuirea imaginilor.
 • Televiziunea

  Televiziunea
  În anul 1925, Baird împreună cu Jenkns realizează primul prototip al televiziunii mecanice. În 1927, David Sarnov va inventa tubul catodic de recepţie, iar apoi tubul analizator al camerei.
  Simultan, în 1927, Philo Farnsworth realizează prima telecameră electronică.
 • Prima reţea radio

  Prima reţea radio
  Prima reţea radio din lume s-a înfiinţat în 1926 prin uniunea dintre Corporaţia Staţiei Americare de Radio din Newark, WJZ şi o staţie din New York. Prin intermediul liniei telegrafice, cele trei s-au interconectat, astfel încît difuzau simultan aceleaşi programe.
 • Primul calculator

  Primul calculator
  Claude Shannon în anii 1930 a condus la abandonarea calculatoarelor analogice în favoarea celor digitale (numerice), care modelează problemele în numere (biţi) în loc de semnale electrice sau mecanice. Realizări notabile au fost: calculatorul Atanasoff-Berry, maşinile Z ale germanlui Konrad Zuse - de exemplu calculatorul electromecanic Z3, care a fost probabil cel dintâi calculator universal, apoi calculatorul ENIAC prcum şi calculatorul britanic Colossus.
 • Internetul

  Internetul
  Dezvoltarea rapidă a Internetului s-a datorat faptului că accesul la documentaţia protocoalelor obligatorii a fost şi este liber şi gratuit. În 1969 S. Crocker a iniţiat o serie de „note de cercetare” denumite RFC (Request for Comments), numerotate cronologic şi devenite cu timpul accesibile gratuit on-line (în Internet). Marea schimbare a început în 1989, când Tim Berners Lee de la Centrul European pentru Fizica Nucleară din Geneva (CERN) a pus bazele dezvoltării primului prototip al WWW.
 • Compact discul

  Compact discul
  In 1979 firma Philips (Olanda) si Sony (Japonia) au anuntat realizarea discului compact, denumit obisnuit CD. Acesta are un diametru de 12 cm si poate inregistra o orã de muzicã. Semnalele sunt inregistrate sub formã binarã ''0'' si "1", iar citirea se face cu ajutorul unui fascicul laser. Deci nu existã un contact fizic intre disc si "acul" de citire ca la clasice. A inceput sã fie vandut in Europa dupã 1983.
 • Bibliografie

  http://www.scritube.com
  http://www.edu20.ro
  www.wikipedia.com
  www.totalschimbat.ro
  Dorin Popa, "Mass-media,astăzi", Institutul European, 2002
  Daniel Condurache, cursul "Tehnici mediatice"