Evolutia mijloacelor de informare analogice

Timeline created by roxana gavrila
 • Telegraful cu ocheane

  Telegraful cu ocheane
  Telegrafia, se poate spune că datează încă de la inventarea telescopului cu ajutorul căruia se acopereau distanţe mai mari în transmiterea mesajelor. În anul 1690 Amontons a construit un telegraf cu ocheane .
 • Telegrafie

  Telegrafie
  Prima încercare de a folosi electricitatea statică în telegrafie a fost făcută de elveţianul George Lesage în anul 1774.
 • Telegraful lui Chappe

  Telegraful lui Chappe
  In 1791 apare telegraful lui Chappe. Francezul Claude Chappe a inventat un telegraf care aera alcătuir dintr-un system de semafoare cu braţe, transmiterea mesajelor fiind făcută după un cod cu 172 de semne.
 • Samuel Brese Morse

  Samuel Brese Morse
  Cel care a construit un telegraf simplu, uşor de manipulate şi care s-a răspândit în întreaga lume, a fost Samuel Brese Morse.(1838) Telegraful folosea un cod alcătuit din linii şi puncte, cunoscut sub numele de “alfabetul Morse”
 • Radioul

  Radioul
  Primii paşi realizaţi de mai mulţi inventatori în sfera undelor şi a dispozitivelor de captare au fost făcuţi pe durata a mai bine de 30 de ani. În 1877 Heinrich Hertz producea şi detecta primele unde radio. De aici provine şi numele de unde hertziene.
 • Guilermo Marconi

  Guilermo Marconi
  În 1895 Guliermo Marconi reuşeste să coordoneze ansamblul de tehnici,puse la punct pe vremea lui, având un real success. Realizează primul său echpament de transmisie radio, un dispozitiv care pune în funcţiune un clopoţel de la 10 metri distanţă. Un an mai târziu Marconi emite unde radio care sunt după un deal, la o distanţă de câteva sute de metri.
 • Prima transmisie transatlantică

  Prima transmisie transatlantică
  Merge în Anglia unde face un schimb de semnale Morse prin telefonul făaă fir pe o distanţă de 3 kilometri. În 1901 Marconi stabileşte un record cu prima transmisie transatlantic.
 • Aparatul de radio cu modulare şi amplitudine

  Aparatul de radio cu modulare şi amplitudine
  Fizicianul canadiano-american Reginald Aubrey Fessenden află de invenţia tânărului şi inventează aparatul de radio cu modulare de amplitudine (AM). Cu ajutorul lui transmite muzică şi voci pentru prima oară în 1906, într-o primă emisiune. Până în acel moment, prin undele radio se transmiseseră doar semnale Morse.
 • Baird Television Development Company

   Baird Television Development Company
  Televiziunea s-a născut în momentul în care Baird a reuşit să trimită un semnal TV la distanţa de 705 km prin linia telefonică dintre Londra şi Glasgow. De aici a fost un singur pas până la infiinţarea Baird Television Development Company Ltd., companie care a realizat şi prima transmisie televizată transatlantica - Londra-NY - şi primul program pentru BBC.
 • Primul post de radio licenţiat

  Primul post de radio licenţiat
  În 1920 începe să funcţioneaze primul post comercial de radio licenţiat, în Pittsburgh, SUA, după ce câţiva au deschis staţii experimentale, într-un fel le putem numi posturi „pirat“. Acest prim post considerat oficial, difuza un reportaj despre alegerile prezidenţiale ale lui Warren G. Harding. Radiodifuziunea se naşte astfel ca mijloc de informare politică. Treptat fenomenul ia amploare, apar şi alte posturi şi o dată cu acestea creşte şi numărul de dispozitive receptoare.
 • Televizorul electromecanic

  Televizorul electromecanic
  Cercetătorul german Paul Gottlieb Nipkow a creat prima maşinărie numită televizor electromecanic, dar scoţianul John Logie Baird este cel care a revoluţionat televizorul şi implicit a creat pista principală pentru aparitia televiziunii. El a afişat pentru prima oara imagini în mişcare la Londra, în 1926.
 • Primele show-uri TV

  Primele show-uri TV
  În anii '50 şi alte natiuni au devenit tehnologice, astfel că, televizoare au început să facă şi brazilienii, canadienii, cehii, olandezii şi danezii, italienii şi japonezii. În aceeasi perioadă au aparut primele show-uri TV ca I Love Lucy sau Today Show.
 • Televizorul alb-negru

  Televizorul alb-negru
  Televizoarele alb-negru au împânzit deja lumea, dar încet-incet şi-au facut apariţia şi televizoarele color, mult mai scumpe. În preajma anilor '50 au fost fabricate şi telecomenzile, care însă aveau preţuri piperate, în jur de 400-500 $ bucată. Oamenii asistau la maturizarea televizorului.
 • Televizorul anilor '90

  Televizorul anilor '90
  La inceputul anilor '90 ne luau ochii televizoarele cu carcasa de plastic neagra sau argintie si cu ecran mare, in genul celor ca Sony Trinitron din '91.
 • Prima Plasmă TV

  Prima Plasmă TV
  Între timp în '97 a apărut în public prima Plasma TV, realizată de cei de la Pioneer, un pas important într-o era în care TV-ul nu mai reprezenta doar o necesitate, ci un moft la modă.
 • LCD şi HD TV

  LCD şi HD TV
  În anii 2000, televizoarele sunt alese după design şi după multitudinea de caracteristici care mai de care mai sofisticate. Ecrane mari, cu diagonale pana la 108 cm, cu rezolutii incredibile care te fac parcă să traieşti live experienţa vizuală prin LCD-uri şi HDTV-uri.
 • Period: to

  Introducere

  Acest timeline este despre evoluţia mijloacelor informare analogice. Comunicarea analogică conţine practic orice formă de comunicare prelingvistică, paralingvistică şi non-lingvistică. Limbajele analogice au antecedente în straturile primare şi arhaice ale evoluţiei umane. Ele au premers trecerea la comunicarea lingvistică, bazată pe semne convenţionale.