Evolutia mijloacelor de comunicare analogice

  • Jan 19, 700

    Primul ziar tiparit

    Primul ziar tiparit
    Primul ziar tipărit în Beijing.
  • Jan 19, 1041

    Litera mobilă

    Litera mobilă
    Bi Sheng, un tipograf chinez, inventează litera mobilă.
  • Jan 19, 1230

    Litera mobilă din metal

    Litera mobilă din metal
    Cărţile sunt tipărite în Coreea, folosindu-se litere mobile din metal.
  • Jan 19, 1400

    Apariţia tiparului de lemn în Europa

    Apariţia tiparului de lemn în Europa
    Tehnica tiparului pe blocuri de lemn se răspândeşte din Asia în Europa.
  • Jan 19, 1450

    Tipografia lui Gutenberg

    Tipografia lui Gutenberg
    Cel care a descoperit o nouă metodă de a multiplica scrierea (nu manual cum se făcea pâna la finele secolului XIV) a fost germanul Johannes Gensfleisch, cunoscut şi sub numele de Gutemberg. Problema de fond cu care se confruntau tipografii pâna atunci, şi la care Gutenberg încerca să găsească o rezolvare, era matriţa compactă folosită pentru fiecare imprimare. Gutenberg a gasit solutia ideala, aceea de a folosi caractere mobile, reprezentând fiecare câte o literă sau un semn grafic.
  • Jan 19, 1460

    Cerneala tipografică

    Cerneala tipografică
    Cerneala tipografică a fost inventată la doar 15 ani după prima folosire a vopselelor folosite în pictură. Acestea trebuiau să fie capabile să adere pe o suprafaţă de metal şi aveau la bază uleiurile de in, păstrate timp de un an pentru a permite sedimentului să se depună. Ulterior se putea adăuga răşina. Pigmentul negru era obţinut din funingine colectată din arderea cărbunelui. Pe la 1850 mulţi dintre tipografi încă îşi mai fabricau singuri cerneala.
  • Jan 19, 1473

    Prima carte europeană

    Prima carte europeană
    Pe teritoriul Europei, în 1473, la Lyon, apare întâia carte laică scoasă de sub tipar, după care urmează, neregulat, noi “tipărituri”. Astfel, la sfârşitul secolului al XV-lea, “în Franţa, «ocazionalele» sunt mici foi, fascicule de dimensiuni limitate – între 8 şi 16 pagini – care încep să fie comercializate şi pe care le putem situa undeva între broşură şi ziar.
  • Jan 19, 1500

    Răspândirea publicităţii

    Răspândirea publicităţii
    Tiparul a adus primul mediu de răspândire pentru publicitate şi a înlocuit în 1500 vornicii care făceau anunţuri în pieţele centrale prin fluturaşi de hârtie.
  • Jan 19, 1544

    Prima carte românească

    Prima carte românească
    Prima carte imprimată în România a fost o carte religioasă în slavonă, în 1508, Liturghierul lui Macarie, iar prima carte imprimată în limba română a fost Catehismul de la Sibiu din 1544, care însă s-a pierdut. Prima tipăritură care s-a păstrat este Evangheliarul slavo-român a lui Filip Moldoveanul (Sibiu, 1551-1553). Prima tipăritură română cu litere latine este culegerea de Cântece religioase calvine din 1560 a episcopului român Pavel Tordasi.
  • Jan 19, 1556

    Apariţia primului ziar

    Apariţia primului ziar
    Primul ziar propriu-zis apare pe tărâm italian, de data aceasta la Veneţia, în 1556, cunoscut şi sub denumirea de “gazetta”, de la gazetta, numele unei menede mici cu care puteai să-ţi cumperi printre altele ş un ziar. “Notizie scritte” prezenta informaţii despre războaie şi politică şi era distribuită în toată Europa.
  • Primul ziar tipărit

    Primul  ziar tipărit
    În 1605 Johann Carolus aduce cititorilor din Strasbourg (pe atunci oraş al Reich-ului German) primul ziar tipărit, “Relation”. În acelaşi an apar “Noutăţile din Anvers” în Amsterdam, care conţineau ştiri comerciale şi comentarii socio-politice şi beneficiau de aportul negustorilor olandezi ce călătoreau peste tot în lume, deveniţi “corespondenţi în străinătate”. Corantos-urile (ştirile curente) din Olanda se înmulţesc, având apariţii zilnice şi săptămânale.
  • Prima maşină de scris

    Prima maşină de scris
    La 6 ianuarie 1714, inginerul englez Henry Mill a brevetat pentru prima oară o maşinărie care putea să imprime literele una după alta. Prima maşină de scris funcţională a fost inventată de către Pellegrino Turri, în 1808, pentru a veni în ajutorul persoanelor oarbe. Pastorul danez Rasmus Malling Hansen, în 1870 a prezentat publicului "globul de scris", care semăna mai degrabă cu o pernă mare de ace.
  • Tiparul prin litografie

    Tiparul prin litografie
    Tiparul prin litografie a fost inventat de austriacul Alois Senefelder. El a descoperit că poate tipări de pe o suprafaţă plană, netedă, din calcar cu granulaţie fină. În secolul al XIX-lea, litografia era metoda preferată pentru reproducerea de calitate a imaginilor pentru cărti şi alte publicaţii, în culori sau monocrome. La începutul secolului al XIX-lea, s-a descoperit că reproducerea imaginilor era mai bună dacă cerneala era transferată pe hârtie printr-un cilindru înfăşurat pe un cauciuc.
  • Prima maşină de fabricat hârtie

    Prima maşină de fabricat hârtie
    S-a inventat maşina de fabricat hârtie. Prima maşină eficientă a fost inventată de Nicholas Louis Robert, dar patentul a fost dus în Anglia unde s-a pus la punct prima maşina productivă. Hârtia se fabrica în special din fibre de in şi de bumbac.
  • Alfabetul Morse

    Alfabetul Morse
    Telegrafia reprezintă modul de transmitere a informaţiilor prin impulsuri nemodulate, folosind un anume cod. Cel mai cunoscut cod este cel propus de pictorul Samuel Finley Breese Morse (1791-1872), în anul 1838, cod cunoscut în România sub denumirea de Alfabetul Morse.
  • Fabricarea hârtiei din celuloză de lemn

    Fabricarea hârtiei din celuloză de lemn
    În anul 1840 a început fabricarea hârtiei din celuloza obţinută din lemn, în 10 ani răspândindu-se în toată lumea.
  • Primul serviciu telegrafic prin fir

    Primul serviciu telegrafic prin fir
    În 1843 ia fiinţă primul serviciu telegrafic prin fir, între Washington şi Baltimore, dupa ideea pictorului american Samuel Morse, iar din acel moment nu a mai ramas de făcut decât suprimarea cablului electric, ceea ce s-a şi întâmplat câţiva ani mai târziu. În anul 1870 J.C. Maxwell demonstrează matematic existenţa undelor electromagnetice şi posibilitatea acestora de a se propaga cu viteza luminii (300.000 km/s).
  • Primul fonoautograf

    Primul fonoautograf
    Primul aparat pentru înregistrare fonografică, numit fonoautograf, aparţine francezului Édouard-Léon Scott de Martinville. Invenţia sa a fost patentată pe 25 martie 1857. Prin procedeul său, Scott putea inscipţiona vibraţiile sonore pe un anume suport, dar nu le putea reda ulterior. Aparatul consta dintr-o pâlnie care concentra vibraţiile sonore către o membrană care avea ataşat un fir din păr de porc. Firul era mişcat corespunzător vibraţiilor, inscripţionând un mediu potrivit.
  • Inceputul televiziunii

    Inceputul televiziunii
    La sfarsitul secolului al XIX-lea ia nastere povestea care facea posibila transmiterea imaginilor de la o distanta foarte mare. Însa pentru asta era nevoie de studierea fenomenelor statice si fotoelectrice. Primul aparat care avea sa semene cu televizorul a fost inventat de Giovanni Caselli in anul 1863 si era un pantelegraf. Pentru prima data acest aparat a fost folosit in Franta, el facand legatura intre Paris si Lyon cu care se puteau transmite desene simple sau mesaje autografe.
  • Maşina de scris comercială

    Prima maşină de scris comercială a fost brevetată în 1868, din dorinţa inginerului mecanic american Christopher Latham Sholes, de a produce invenţii pentru a îmbunătăţi soarta omenirii. Sholes meşterea la o maşină care să imprime automat numărul paginilor din cărți, când i s-a sugerat că ar putea încerca o construcţie mai complexă, care să poată imprima toate literele alfabetului.
  • Primul model de telefon

    Primul model de telefon
    Alexander Graham Bell este creatorul primului model de telefon.In timpul experimentarilor, lui Bell i-a trecut prin minte conceptul de a crea un dispozitiv care ar putea transmite un discurs prin energie electrica. In 1875, in timp ce experimenta, Bell a auzit prin fir sunetul unui ceas de perete. Pe 10 martie 1876, Bell a rostit primele cuvinte printr-un telefon, iar data mentionata mai sus este marcata ca fiind data oficiala a inventarii telefonului de catre Alexander Graham Bell.
  • Inventarea fonografului

    Inventarea fonografului
    Thomas Alva Edison a anunţat lumii inventarea fonografului pe 21 noiembrie 1877. Primele sunete înregistrate au fost versurile poeziei „Mary had a little lamb”, recitate de către inventator. Aparatul său folosea un cilindru spiralat acoperit cu o foiţă de cositor (asemănătoare foliei de aluminiu de mai târziu),
  • Descoperirea undelor radio

    Descoperirea undelor radio
    Heinrich Hertz a fost primul care a trimis si a receptionat unde radio. James Clerk Maxwell a preconizat existenta lor din punct de vedere matematic in anul 1864. Intre anii 1885 si 1889, ca profesor de fizica la Politehinca Karlsruhe, a produs unde electromagnetice in laborator si le-a masurat lungimile de unda. El a aratat ca reflexia si refractia acestora functioneaza dupa acleasi principiu ca al razelor de lumina, confirmand faptul ca undele luminoase sunt raze electromagnetice.
  • Primul semnal radio

    Primul semnal radio
    Fizicianul sârb din America Nikola Tesla a contribuit în mod esenţial, pe lângă alţi câţiva inventatori, la crearea primului aparat de radio (precum şi la alte multe invenţii din domeniul electrotehnicii). El a construit un sistem care putea transmite şi primi semnale radio de la o distanţă de aproape 3 km. În 1895 a trimis un semnal radio pentru prima dată; în 1907 el a recepţionat prima dată un semnal radio din Canada, şi anume semnul "x" din Codul Morse.
  • Prima staţie de emisie de radio

    Prima staţie de emisie de radio
    Nikola Tesla a inceput in 1900 construcţia primei staţii de emisie de radio, dar din lipsă de fonduri a abandonat ideea. Totuşi el este considerat inventatorul ideii de staţii radio cu emisiuni.
  • Maşina de scris electrică

    Maşina de scris electrică
    Prima maşnă de scris electrică a fost construită în 1902. Abia în anul 1920 maşina de scris a devenit un obiect cu design standard, fără ca firmele producătoare să propună diferenţe foarte mari de aspect.
  • Prima legătură fototelegrafică

    Prima legătură fototelegrafică
    În anul 1907 Arthur Korn avea sa stabileasca prima legatura fototelegrafică intre Berlin si Paris, urmând ca mai târziu inginerul francez Eugène Belin să perfecţioneze acest aparat. Specialistii care au analizat in detaliu acest fenomen spunca televiziunea nu deriva din fototelegrafie intr-o masura mai mare decat radioul din telefon sau cinematografia din fotografii. Istoria televizorului evolutieCercetatorul german Paul Gottlieb Nipkow a creat prima masinarie numita televizor el
  • Apariţia televiyorului

    Apariţia televiyorului
    Cercetatorul german Paul Gottlieb Nipkow a creat prina masinarie numita televizor electromecanic, dar scotianul John Logie Baird este cel care a revolutionat televizorul si implicit a creat pista principala pentru aparitia televiziunii. El a afisat pentru prima oara imagini in miscare la Londra, in 1926.
  • Calculatoare digitale

    Calculatoare digitale
    În prima jumătate a secolului al XX-lea, nevoile de calcul ale comunităţii ştiinţifice erau satisfăcute de calculatoare analoage, foarte specializate şi din ce în ce mai sofisticate. Perfecţionarea electronicii digitale (datorată lui Claude Shannon în anii 1930) a condus la abandonarea calculatoarelor analogice în favoarea celor digitale (numerice), care modelează problemele în numere (biţi) în loc de semnale electrice sau mecanice.
  • Fototipărirea

    Fototipărirea
    Fototipărirea era o metoda de tiparire ce folosea un proces fotografic pentru a genera coloane de text, pe o hartie fotografica, metoda ce a fost scoasa din uz o data cu popularitatea PC-ului si a softurilor pentru creat diverse publicatii, reviste si ziare. Se folosea o masina numita “photo type setter” care proiecta foarte rapid lumina printr-un film negativ al unui anumit caracter dintr-un font, apoi se folosea o lentila care marea sau micşora mărimea caracterului pe film.
  • Revoluţii în domeniul tipografic

    Revoluţii în domeniul tipografic
    În anii ’80, odată cu dezvoltarea internetului şi a tehnicii IT, a avut loc o nouă revoluţie în domeniul tipografic, mai cu seamă în prepress, prin inventarea CTP-ului şi a programelor de prelucrare a imaginii. Pe măsură ce umanitatea a evoluat, au avansat si tehnicile de imprimare a textului. Cererea crescândă de informare a determinat minţile luminate ale fiecarei epoci să caute noi metode şi sa aducă noi îmbunătăţiri pentru satisfacerea nevoii de cunoaştere.
  • Apariţia plasmei TV

    Apariţia plasmei TV
    Desi televizoarele alb-negru au impanzit lumea in perioada anilor ’50, erau insa si cateva modele de televizoare color si unele chiar cu telecomanda.Prima plasma TV a aparut in anul 1997 si a fost fabricata de cei de la Pioneer. Dupa anul 2000 insa televizoarele au inceput sa prinda un alt contur si astazi sunt din ce in ce mai subtiri, mai plate, mai lungi in diagonala si te fac sa te simti de parca traiesti live experienta de la TV.
  • Primul tipar din lemn

    Primul tipar din lemn
    În China, tiparul a fost cunoscut cu mai multe secole înainte de Gutenberg, dar era un tipar diferit de cel european, primul folosind lemnul. Astfel, dinastia T’ang (618-907) a avut prima publicaţie oficială tipărită, numită Ti pao. Se spune că hârtia a fost descoperită în China încă din jurul anului 100 d. H, iar prima carte, cu doar şapte foi, apare tot aici (anul 800).
  • Inceputurile tiparului

    Inceputurile tiparului
    Chinezii încep să practice tiparul pe un relief în negativ. Imprimarea se făcea cu o presă fixă în care foile de hârtie erau presate de blocuri de lemn pe care erau gravate textul şi ilustraţiile.
  • Prima carte tipărită

    Prima carte tipărită
    În 868 d.H., in China se tipăreşte prima carte. ,,Diamond Sutra” era tipărită pe matriţe de lemn care conţineau atât text cât şi ilustraţii.Procedeul poartă numele de xilografie.