Images (1)

Evoluţia mijloacelor de comunicare analogice

  • Jan 18, 1038

    Prima tipografie

    Prima tipografie
    În 1038 chinezul Pi Shang inventează tipografia în care fiecare semn era gravat în relief pe un suport. Tiparul chinezesc nu utiliza litere din metal, independente.
    ( Dorin Popa, Mass-media, astăzi, p.114. )
  • Jan 18, 1377

    Prima carte tipărită

    Prima carte tipărită
    În Coreea anului 1377, strămoşii coreenilor de astăzi au tipărit o carte pe suport de hârtie, intitulată Jikji. Cartea este atribuită călugărului budist Seon Baegun, iar tipărirea, executată în templul Heungdeok, s-a efectuat folosind litere mobile metalice, procedeu utilizat ulterior si de Gutenberg.
  • Jan 18, 1434

    Tiparul lui Johann Gutenberg

    Tiparul lui  Johann Gutenberg
    Una dintre cele mai fascinante invenţii ale lumii occidentale, tiparul lui Gutenberg, nu are o dată precisă de naştere. Pentru unii, tiparul a apărut în 1434, pentru alţi autori în 1438, în vreme ce alte voci spun că a apărut în 1439. Sunt indicaţi anii 1434 şi 1436 ca anii de debut ai tiparului european. Şi locul apariţiei este notat de unii la Mainz şi de alţii la Strasbourg. Caracterele descoperite de Gutenberg, după multe experimente, au fost unice în istoria de până atunci.
  • Maşina de scris

    Maşina de scris
    La 6 ianuarie 1714, inginerul englez Henry Mill a brevetat pentru prima oară o mașinărie care putea să imprime literele una după alta. Prima mașină de scris funcțională a fost inventată de către Pellegrino Turri, în 1808, pentru a veni în ajutorul persoanelor oarbe. Pastorul danez Rasmus Malling Hansen, în 1870 a prezentat publicului "globul de scris", care semăna mai degrabă cu o pernă mare de ace.
  • Apariţia telegrafului

    Apariţia telegrafului
    Telegrafia se poate spune că datează de la inventarea telescopului (Galileo Galilei 1609) cu ajutorul căruia se acoperea distanţe mai mari în transmiterea mesajelor. În 1690 Amontons a construit un telegraf cu ocheane, dar cel mai răspândit a fost telegraful cu braţe mobile al francezului Claude Chappe realizat în 1791 . I s-a spus mai întâi telegraf, iar mai apoi telegraf optic pentru a-l deosebi de cel electric. Folosea un cod de linii şi puncte cunoscut sub numele de "alfabetul Morse"
  • Telegraful cu cadran

    Telegraful cu cadran
    În 1837, englezii Cook şi Wheatstone au realizat telegraful cu cadran.Wheatstone a perfecţionat apoi şi a automatizat sistemul lui Morse. Impulsurile electrice transmise prin fire activau la celalalt capat al liniei un receptor care perfora linii şi puncte pe o bandă de hârtie. Destinatarul nu mai trebuia decât să decodifice masajul
  • Telegraful prin fir

    Telegraful prin fir
    Samuel Brese Morse (1838) a construit un telegraf simplu, uşor de manipulat care s-a răspândit în întreaga lume.Telegraful folosea un cod alcătuit din linii si puncte, cunoscut sub numele de “alfabetul Morse”. Telegraful s-a răspândit foarte repede şi o reţea de sârme se întindea în întreaga lume.Aparatul transmitea circa 25 de cuvinte pe minut.
  • Teleimprimeul

    În anul 1855, un alt american, Hughes, construia teleimprimatorul, principalul avantaj al acestuia fiind faptul că mesajele se transmiteau direct prin caractere latine nemaifiind nevoie de descifrare. Aceste aparate au fost perfecţionate continuu de diferite firme constructoare, urmărindu-se în special mărirea vitezei de transmisie a telegramelor. Aparatul transmitea 36 de cuvinte pe minut.
  • Grafofonul lui Charles Sumner Taimner

    Charles Sumner Tainter, Chichester Bell și Alexander Graham Bell au început să lucreze la îmbunătățirea fonografului Edison în 1881. În faza discuțiilor, au ajuns la concluzia că lipsa de viabilitate a acestei invenții rezida tocmai în suportul înregistrării. Folia de cositor se uza repede, iar după patru citiri sunetele deveneau neinteligibile
  • Maşina de scris comercială

    Maşina de scris comercială
    Prima mașină de scris comercială a fost brevetată în 1868, din dorința inginerului mecanic american Christopher Latham Sholes, de a produce invenții pentru a îmbunătăți soarta omenirii. Sholes meșterea la o mașină care să imprime automat numărul paginilor din cărți, când i s-a sugerat că ar putea încerca o construcție mai complexă, care să poată imprima toate literele alfabetului. El și-a extins creația folosind la bază un vechi telegraf căruia i-a adăugat taste pentru tot alfabetul
  • Apariţia telefonului

    Apariţia telefonului
    Alexander Graham Bell a brevetat un dispozitiv capabil să emită și să recepționeze cuvintele rostite.
  • Apariţia fonografului

    Apariţia fonografului
    Fonograful este primul aparat de înregistrat sunete și totodată de redat. A fost inventat de Thomas Edison si folosea ca mediu de înregistrare un cilindru spiralat acoperit cu o foiță de cositor (asemănătoare foliei de aluminiu de mai târziu), imprimată în adâncime la viteza de 60 de rotații pe minut
  • Grafofonul lui Emil Berliner

    Grafofonul lui Emil Berliner
    În 1886, Emil Berliner își începe lucrul la aparatul său, denumit mai târziu gramofon. De această dată, vibrațiile erau trasate pe un disc de sticlă înegrită cu fum, care folosea mai apoi ca matriță pentru imprimarea fotografică a unui disc de zinc sau cupru., Berliner își publică invenția și prezintă un disc de sticlă cu durata de cca. 4 minute. Cu toate acestea, încă era imposibilă producerea în masă a discurilor de zinc, totul aflându-se în stadiu experimental.
  • Telefonul fără fir

    Telefonul fără fir
    Guglielmo Marconi crează un sistem practic de telegrafie fără fir, adică transmitea telegrame fără fir de legătură
  • Apariţia radioului

    Apariţia radioului
    Fizicianul sârb din America, Nikola Tesla, a contribuit în mod esențial, pe lângă alți câțiva inventatori, la crearea primului aparat de radio (precum și la alte multe invenții din domeniul electrotehnicii). El a construit un sistem care putea transmite și primi semnale radio de la o distanță de aproape 3 km. În 1895 a trimis un semnal radio pentru prima dată; în 1907 el a recepționat prima dată un semnal radio din Canada, și anume semnul "x" din Codul Morse.
  • Cinematograful

    Cinematograful
    Prima proiecție cinematografică publică a unui film, cu aparatul fraților Lumière, are loc la 28 decembrie 1895, la Paris, în salonul Indian al restaurantului „Grand Cafe”. Astfel, data de 28 decembrie 1895 marchează nu numai prima proiecție cinematografică ci și nașterea unei noi arte, arta cinematografică, cea de-a șaptea artă cum mai este cunoscută, și a unei noi industrii, industria cinematografică.
  • Telegrafonul lui Valdemer Poulsen

    Telegrafonul lui Valdemer Poulsen
    În anii 1890, danezul Valdemar Poulsen a încercat un experiment pentru a putea observa comportamentul unei sârme magnetizate proporțional cu semnalul unui microfon. Rezultatele au fost satisfăcătoare, astfel că Poulsen s-a gândit să inventeze un aparat care să răspundă la telefon
  • Maşina de scris electronică

    Maşina de scris electronică
    Prima mașină de scris electrică a fost construită în 1902. Abia în anul 1920 mașina de scris a devenit un obiect cu design standard, fără ca firmele producătoare să propună dife­rențe foarte mari de aspect.
  • Primul calculator

    Primul calculator
    Claude Shannon în anii 1930 a condus la abandonarea calculatoarelor analogice în favoarea celor digitale (numerice), care modelează problemele în numere (biți) în loc de semnale electrice sau mecanice. Realizări notabile au fost: calculatorul Atanasoff-Berry, mașinile Z ale germanlui Konrad Zuse - de exemplu calculatorul electromecanic Z3, care a fost probabil cel dintâi calculator universal, apoi calculatorul ENIAC prcum şi calculatorul britanic Colossus
  • Televiziunea

    Televiziunea
    Istoria televiziunii reprezintă munca a numeroși ingineri și inventatori din mai multe țări de-a lungul a mai multor decenii. Principiile fundamentale ale televiziunii au fost inițial explorate prin metode electromecanice de scanare, transmisie și reproducere a imaginilor. Primii pași în televiziune au fost făcuți de Marea Britanie prin inaugurarea postului oficial BBC în anul 1936, cu 12 ore de programe pe săptămână. După trei ani, televiziunea a fost introdusă și în Statele Unite.
  • Internetul

    Internetul
    În 1959 John McCarthy, profesor la Universitatea Stanford, găsește soluția de a conecta mai multe terminale la un singur calculator central: time-sharing (partajarea timpului).
  • Loading...

    Loading...
    În plină dezvoltare