Descărcare

Evoluția mijloacelor de comunicare

  • Jan 18, 1038

    Prima tipografie

    În 1038 chinezul Pi Shang inventează tipografia în care fiecare semn era gravat în relief pe un suport.
  • Jan 18, 1041

    Litera mobilă

    Bi Sheng, un tipograf chinez, inventează litera mobilă.
  • Jan 18, 1450

    Tiparul

    Tiparul
    ohannes Gutenberg a adaptat presa de tipar cu şurub, bazându-se pe metoda presării de la teascurile de vinificaţie, folosite pe valea Rinului încă din perioada Imperiului Roman. El a utilizat o cerneala pe bază de ulei şi o bucată de metal împărţită ca matrice prismatică. A inventat un aliaj metalic turnabil în formă. Cuvântul tipărit a facilitat circulaţia informaţiei şi a cunoaşterii, de care au beneficiat în principal mănăstirile. Prima carte tipărită în masă este Biblia lui Gutenberg.
  • Jan 18, 1460

    Cerneala tipografică

    Cerneala tipografică a fost inventată la doar 15 ani după prima folosire a vopselelor folosite în pictură. Acestea trebuiau să fie capabile să adere pe o suprafaţă de metal şi aveau la bază uleiurile de in, păstrate timp de un an pentru a permite sedimentului să se depună. Ulterior se putea adăuga răşina. Pigmentul negru era obţinut din funingine colectată din arderea cărbunelui. Pe la 1850 mulţi dintre tipografi încă îşi mai fabricau singuri cerneala.
  • Presa cu șurub

    Presa cu şurub a fost îmbunătăţită pentru prima dată din timpul lui Gutenberg prin introducerea unor arcuri care ajutau platoul să se ridice rapid. Putea să tipărească până la 250 de imprimări pe oră. Acum au început să apară ziarele, dezvoltându-se din pamflete tipărite. Combinaţia între publicitate şi ziare le-a permis acestora să înflorească începând cu secolul al XVII-lea.
  • Mașina de scris

    Mașina de scris
    La 6 ianuarie 1714, inginerul englez Henry Mill a brevetat pentru prima oară o mașinărie care putea să imprime literele una după alta. Prima mașină de scris funcțională a fost inventată de către Pellegrino Turri, în 1808, pentru a veni în ajutorul persoanelor oarbe.
  • Telegraful

    Telegraful
    Telegrafia, se poate spune că datează de la inventarea telescopului (Galileo Galilei, 1609) cu ajutorul căruia se acoperea distanţe mai mari în transmiterea mesajelor. În anul 1690, Amontons a construit un telegraf cu ocheane, dar cel mai raspândit a fost telegraful francezului Claude Chappe ( 1791). Atunci s-a introdus şi termenelul de telegraf derivat de la grecescul tele-distanţă şi graphos-scriere.
  • Tiparul prin litografie

    Tiparul prin litografie a fost inventat de austriacul Alois Senefelder. El a descoperit că poate tipări de pe o suprafaţă plană, netedă, din calcar cu granulaţie fină. În secolul al XIX-lea, litografia era metoda preferată pentru reproducerea de calitate a imaginilor pentru cărti şi alte publicaţii, în culori sau monocrome. La începutul secolului al XIX-lea, s-a descoperit că reproducerea imaginilor era mai bună dacă cerneala era transferată pe hârtie printr-un cilindru înfăşurat pe un cauciuc
  • Mașina de fabricat hârtie

    Prima maşină eficientă a fost inventată de Nicholas Louis Robert, dar patentul a fost dus în Anglia unde s-a pus la punct prima maşina productivă. Hârtia se fabrica în special din fibre de in şi de bumbac.
  • Mașina de tipărit cu abur

    Mașina de tipărit cu abur
    Frederich Koenig a inventat maşina de tipărit cu abur care s-a folosit de către publicaţia ”The Times” din Londra.
  • Apariția telegrafului cu cadran

    În 1837, englezii Cook si Wheatstone au incercat să realizeze un sistem asemănător. Este vorba de telegraful cu cadran.
  • Apariția telefonului

    Apariția telefonului
    În anul 1876 Al. Graham Bell a devenit prima persoana care a brevetat un dispozitiv capabil să emită și să recepționeze cuvintele rostite.
  • Apariția fonografului

    Apariția fonografului
    A a apărut ca urmare a interesului manifestat de către inventatorul american Thomas Edison în dezvoltarea telefonului și a telegrafului.
  • Apariția grafofonului

    Apariția grafofonului
    Charles Summer Tainter va reuşi în 1885 să îmbunătăţească fonograful, construind un grafofon, care, spre deosebire de invenţia lui Edison, imprima sunetele pe un cilindru de hârtie acoperită cu ceară, un dispozitiv mult mai rezistent în timp.
  • Apariția gramofonului

    Apariția gramofonului
    În 1887, Emil Berliner reuşeşte şi el să construiască un dispozitiv asemănător, numit gramofon, care imprima orizontal vibraţiile pe discuri din zinc acoperite cu ceară. Şanţurile obţinute pe discuri puteau fi reimprimate cu ajutorul matriţelor, favorizând producţia în masă.
  • Telefonul fără fir

    Telefonul fără fir
    Guglielmo Marconi crează un sistem practic de telegrafie fără fir, adică transmitea telegrame fără fir de legătură.
  • Apariția radioului

    Apariția radioului
    Existența undelor radio a fost făcută cunoscută publicului larg în special de către Guilermo Marconi. El a construit un sistem care putea transmite și primi semnale radio de la o distanță de aproape 3 km. În 1895 a trimis un semnal radio pentru prima dată.
  • Prima mașină de scris electrică

    Prima mașină de scris electrică
    Mașina de scris, dispozitiv mecanic folosit pentru dactilografierea textelor, a fost reinventată de aproximativ 52 de ori, sub diferite forme și dimensiuni - rotundă, dreptunghiulară, trapezoidală, mai lată sau mai înaltă.Prima mașină de scris electrică a fost construită în 1902. Abia în anul 1920 mașina de scris a devenit un obiect cu design standard, fără ca firmele producătoare să propună dife­rențe foarte mari de aspect.
  • Primul post de radio

    Primul post de radio
    Primul post de radio a luat fiinta la 1 Noiembrie 1928, cand s-a difuzat prima emisiune in limba romana, fiind prima emisie oficiala a Societatii de Difuziune Radiotelefonica din Romania.
  • Primul calculator

    Primul calculator
    Claude Shannon în anii 1930 a condus la abandonarea calculatoarelor analogice în favoarea celor digitale (numerice), care modelează problemele în numere (biți) în loc de semnale electrice sau mecanice. Realizări notabile au fost: calculatorul Atanasoff-Berry, mașinile Z ale germanlui Konrad Zuse - de exemplu calculatorul electromecanic Z3, care a fost probabil cel dintâi calculator universal, apoi calculatorul ENIAC prcum şi calculatorul britanic Colossus.
  • Televiziunea

    Televiziunea
    Prima statie veritabila de televiziune a fost construita în Germania la Berlin, în anul 1935 cu ocazia Jocurilor Olimpice. În anul 1936 S.U.A. opteaza pentru sistemul de televiziune cu 441 de linii. În Anglia a fost realizat primul reportaj de televiziune în direct în anul 1937 cu ocazia încoronarii regelui George VI.
  • Internetul

    Internetul
    În 1959, John McCarthy (profesor la universităţi de prestigiu precum Princeton, Stanford University, Dartmouth sau MIT şi unul dintre pionierii inteligenţei artificială), găseşte soluţia de a conecta mai multe terminale la un singur calculator central, introducând conceptul de time-sharing sau partajarea timpului.
  • Apariția cinematografului

    Apariția cinematografului
    Cei care au construit primul aparat cinematografic au fost fraţii Lumiere în februarie 1895. Aceştia observă din întâmplare descompunerea imaginii, în momentul în care un aparat de fotografiat, ce fotografia un cocoş în zbor, se strică.
  • China antică

    Chinezii încep să practice tiparul pe un relief în negativ. Imprimarea se facea cu o presă fixă în care foile de hârtie erau presate de blocuri de lemn pe care erau gravate textul şi ilustraţiile. Această metoda a fost raspândită în Vest cu ajutorul arabilor sau pe rutele caravanelor de pe ,,drumul mătăsii”. În China s-a inventat hârtia, fapt care a dus la crearea unui climat optim pentru dezvoltarea tiparului.
  • Prima carte tipărită în China

    În China se tipăreşte prima carte. ,,Diamond Sutra” era tiparită pe matriţe de lemn care conţineau atât text cât şi ilustraţii.