CKV Tijdlijn

Timeline created by lottez
 • -490 BCE

  Attische halsamfoor

  Attische halsamfoor
  Griekse vazen zijn kunstwerkjes zowel wat de vormgeving als de decoratie betreft.
 • -450 BCE

  Koning Oidipus

  Koning Oidipus
  Koning Oidipos van Sophocles is een toneelstuk over de vondeling Oidipus die, ontwetend over hun identiteit, zijn vader doodt en met zijn moeder trouwt.
 • -190 BCE

  Nike van Samothrace

  Nike van Samothrace
  Het beeld van Nike van Samothrace stelt de godin van de overwinning voor: het hoogtepunt van de hellenistische beeldhouwkunst. Zij geeft haar naam en haar vleugels aan het sportmerk Nike.
 • 530

  Vroegchristelijke mozaïeken in Ravenna, Italië. 530-560

  Vroegchristelijke mozaïeken in Ravenna, Italië. 530-560
  Decoratie van eerste christelijke kerkgebouwen in West-Europa. Afbeeldingen van verhalen en personen uit de Bijbel, uitgevoerd in gekleurde stukjes steen en glas.
 • 1083

  Tapijt van Bayeux

  Tapijt van Bayeux
  Een geborduurd wandtapijt van circa 70 meter lang met de uitbeelding van de bezetting van Engeland door Frankrijk door Willem de Veroveraar.
 • 1248

  La Sainte-Chapelle

  La Sainte-Chapelle
  De kerk La Sainte-Chapelle is speciaal voor Lodewijk IX en zijn familie gebouwd in de gotische stijl: hoge glas-in-loodramen waarop verhalen uit het Oude Testament zijn afgebeeld en een kruisribgewelf van het plafond.
 • 1280

  Tronende Madonna

  Tronende Madonna
  Cimabue inspireert zich met zijn Tronende Madonna op vroegere Byzantijnse voorbeelden waar heiligen op een gouden achtergrond zijn geschilderd.
 • 1321

  La Divina Comedia

  La Divina Comedia
  Het boek La Divina Comedia van Dante is een beschrijving van een tocht door hemel, hel en vagevuur. Het werk is voor veel kunstenaars een bron van inspiratie.
 • 1483

  De geborte van Venus

  De geborte van Venus
  De Geboorte van Venus is een schilderij van de Italiaanse kunstschilder Sandro Botticelli. Het hangt in de Uffizi-galerij in de Italiaanse stad Florence. Het schilderij is vervaardigd met tempera op canvas en meet 172,5 cm bij 278,5 cm. Het beeldt de godin Venus uit die oprijst uit de zee als een volgroeide vrouw, zoals deze beschreven wordt in de Griekse mythologie.
 • 1501

  David, 1501-1504

  David, 1501-1504
  Het beeldhouwwerk van David door Michelangelo, die in een bijbelverhaal Goliath overwint, staat symbool voor de stad Florence die in een oorlog wint van Milaan.
 • Romeo en Julia

  Romeo en Julia
  Romeo en Julia is een vroege tragedie van William Shakespeare over de onmogelijke liefde van Juliet Capulet en Romeo Montague, twee jongelingen uit elkaar vijandig gezinde families.
 • Hamlet

  Hamlet
  Shakespeare schrijft talloze toneelstukken in allerlei genres. Zijn werk heeft grote invloed op de ontwikkeling van het theater. Hij is nog steeds de meest gespeelde toneelschrijver
 • gevecht tussen Hollandse en Spaanse schepen op het Haarlemmermeer

  gevecht tussen Hollandse en Spaanse schepen op het Haarlemmermeer
  Zeeslag tussen Hollandse en Spaanse schepen en galeien op het Haarlemmermeer op 26 mei 1573 in een mislukte poging tot ontzet van Haarlem. Op de achtergrond het profiel van de stad Haarlem, waar een ontploffing plaats vindt. Het werk is afkomstig uit het stadhuis van Haarlem. Het is gemaakt door Hendrik Cornelisz Vroom (ca. 1566–1640)
 • paleis op de Dam

  paleis op de Dam
  Het Koninklijk Paleis Amsterdam (bekend als Paleis op de Dam) is een paleis op de Dam in de binnenstad van Amsterdam. Het paleis is in gebruik door het Koninklijk Huis als ontvangstpaleis en wordt gebruikt voor tentoonstellingen. Het werd tussen 1648 en 1665 gebouwd als stadhuis, naar ontwerp van architect Jacob van Campen, en ingewijd op 29 juli 1655. Het bouwwerk wordt gezien als Nederlands belangrijkste historische en culturele monument van de Gouden Eeuw.
 • Gezicht op Delft

  Gezicht op Delft
  Vermeer brengt zijn stad Delft in beeld. Maar om het mooier te doen lijken, verplaatst hij sommige gebouwen.
 • tocht naar Chatham

  tocht naar Chatham
  Het schilderij is gemaakt door Willem Schellinks.Het schilderij gaat over Engelse troepen die zich verzamelden in juni 1667 bij de stad Rochester aan de Medway, nadat het bericht Londen had bereikt dat een Nederlandse vloot onder leiding van Michiel de Ruyter op weg was naar de marinewerf van Chatham. Zij konden echter weinig uitrichten. Stroomafwaarts zijn brandende Engelse schepen te zien. Het vlaggenschip Royal Charles werd door De Ruyter als buit meegenomen naar Nederland.
 • Matteuspassion

  Matteuspassion
  De barok brengt belangrijke componisten voort: Bach, Händel en Vivaldi. In 1729 voltooit J.S. Bach de Matteuspassion
 • Meissenporselein

  Meissenporselein
  Figuurgroep Meissenporselein. Meissen is de eerst fabriek in Europa die porselein produceert. Behalve serviesgoed vervaardigt de fabriek ook deze kleurrijke en elegante beeldjes waarin je aan de zwierigheid de rococostijl herkent.
 • Panthéon / Sainte-Geneviève 1764-1790

  Panthéon / Sainte-Geneviève 1764-1790
  De architect Souffiot wil in dit gebouw bijzonderheden van veel belangrijke oude gebouwen in Parijs samenvoegen: klassieke zuilen, de grote koepel en invloeden van gotische kerken. Sinds de Franse Revolutie noemt men het gebouw het Panthèon.
 • De dood van Marat

  De dood van Marat
  David heeft in een tekenachtige stijl de moord op Marat, een politiek leider tijdens de Franse Revolutie, verbeeld. De lichtval verhoogt de dramatiek.
 • Slag bij Waterloo

  Slag bij Waterloo
  De slag bij Waterloo is een schilderij gemaakt in 1824 door Jan Willem Pieneman dat de slag bij Waterloo in 1815 uitbeeldt. Het bevindt zich in het Rijksmuseum Amsterdam en is met zijn afmetingen van ruim vijf bij acht meter het grootste schilderij van de collectie.
 • Ring des Nibelungen

  Ring des Nibelungen
  In 1876 vindt de eerste volledige uitvoering van de opera Ring des Nibelungen, waar Wagner 25 jaar aan heeft gewerkt. Onderwerp is de Germaanse mythologie.
 • Peer Gynt

  Peer Gynt
  Peer Gynt is een toneelstuk geschreven door Henrik Ibsen.
 • Het zwanenmeer

  Het zwanenmeer
  Het zwanenmeer is een klassiek ballet in vier bedrijven. Het Bolsjojballet bracht het stuk in première op 4 maart 1877 in het Bolsjojtheater te Moskou. Over wie het libretto schreef, bestaat er onzekerheid. Vermoedelijk waren Vladimir Begitsjev en Vasily Geltser de auteurs
 • Amsterdam Centraal Station

  Amsterdam Centraal Station
  Het is gebouwd tussen 1881 en 1889 naar ontwerp van P.J.H. Cuypers, A.L. van Gendt (stationsgebouw) en L.J. Eijmer (stationskap).
 • rijksmuseumgebouw

  rijksmuseumgebouw
  Het Rijksmuseumgebouw in Amsterdam uit 1885 huisvest het hoofdgedeelte van het Rijksmuseum Amsterdam. Het gebouw is speciaal voor dit doel ontworpen door de Nederlandse architect P.J.H. Cuypers.
 • Vaas van Emile Gallé

  Vaas van Emile Gallé
  Design
  Hij is een van de grote glaskunstenaars van de art nouveau. De natuur vormde zijn inspiratiebron
 • Les demoiselles d'avigon

  Les demoiselles d'avigon
  Les Demoiselles d'Avignon is een van de bekendste werken van Pablo Picasso (1881-1973). Het is geschilderd in Parijs en laat de invloed van de Afrikaanse kunst zien.
 • Le sacre du printemps

  Le sacre du printemps
  Geschreven door Igor Stravinsky. Het ballet geeft een prehistorische wereld weer. Een jonge maagd is uitverkoren om zich dood te dansen, als offer aan de zonnegod.
 • Modern times

  Modern times
  Modern Times is een film van Charlie Chaplin die ontstond in de jaren 1933 tot 1936. De film werd gemaakt in de Verenigde Staten en ging op 6 februari 1936 in première. In de film speelt Charlie Chaplin een arme zwerver die als werkloze een bestaan probeert te vinden binnen een systeem van scientific management ten tijde van de Grote Depressie.
 • Guernica

  Guernica
  Guernica is een schilderij van Picasso uit 1937. Het schilderij, met de enorme afmetingen 3,49 m hoog en 7,76 m breed, toont het bombardement op Guernica tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Guernica wordt tentoongesteld in Museo Reina Sofía in Madrid
 • Wachten op Godot

  Wachten op Godot
  Wachten op Godot is een absurd toneelstuk van de Ierse schrijver Samuel Beckett, waarin twee personages tevergeefs wachten op een zekere Godot, een persoon die nooit zal komen.
 • De pindakaasvloer

  De pindakaasvloer
  De Pindakaasvloer was een conceptueel kunstwerk uit 1962 van de Nederlandse kunstenaar Wim T. Schippers. Het werk bestond uit een laag pindakaas verspreid op een vloer. Het werk paste in de conceptuele werkwijze van de beeldend kunstenaar en moest aangeven dat alles in principe zinloos en onzinnig is, maar daarom nog wel de moeite waard.
 • Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

  Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
  Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band is een lp uit 1967 van The Beatles. Het album behoort tot de belangrijkste en invloedrijkste albums aller tijden, omdat dit een van de eerste lp's was die zich (mede door de opvallende hoes, innovatieve opnametechnieken, experimenten met nieuwe invloeden uit verscheidene muziekstijlen en -genres) meer presenteerde als een artistiek werk dan als een verzameling liedjes.
 • I want to break free

  I want to break free
  Quee wil met deze videoclip zeggen dat je moet zijn wie je wilt zijn en je niks door anderen op moet laten leggen. Als je de videoclip bekijkt kun je zien dat de boodschap er duidelijk verfilmt wordt.
 • Girl Frisking Soldier

  Girl Frisking Soldier
  Banksy geeft aan dat zelfs kinderen vervolgd worden in Palestina. De afbeelding laat ook zien dat mensen elkaar als bedreiging zien. Banksy laat hier de beperkte vrijheid van de Palestijnen zien. Ook gebruikt hij de onschuld van een kind om de kwetsbaarheid te symboliseren. Deze afbeelding staat op de westmuur in Bethlehem. Deze muur loopt door Bethlehem en is gebouwd op bezet Palestijns gebied
 • Olympic rings

  Olympic rings
  Gemaakt door Banksy ter gelegheid van de Olympische spelen in Londen. Dit werk is dus ook in Londen
 • This is America

  This is America
  This is America is een lied van Childish Gambino. Er zit een stockerende videoclip bij het liedje dat voor veel ophef heeft gezorgd.
 • Bohemian rhapsody (film)

  Bohemian rhapsody (film)
  Bohemian Rhapsody is een biografische film uit 2018 over de Britse rockband Queen. De film is een Brits-Amerikaanse productie van 20th Century Fox, New Regency, GK Films en Queen Films, met 20th Century Fox als distributeur. Gitarist en drummer Brian May en Roger Taylor hebben de film over hun eigen band geproduceerd. De film ging in première op 23 oktober 2018 in de Wembley Arena in Londen. De film werd genomineerd voor 5 Oscars, waarvan hij er 4 won.
 • Hamlet

  Hamlet
  De voorstelling is opgevoerd door Theater Rotterdam. Het gaat over een vrolijke surfboy genaamd Hamlet, die verandert in een sombere man met woede uitbarstingen.
 • Period:
  5,000 BCE
  to
  3,000 BCE

  Tijd van jagers en boeren

 • Period:
  3,000 BCE
  to
  500

  tijd van Grieken en Romeinen

 • Period:
  500
  to
  1000

  tijd van monniken en ridders

 • Period:
  1000
  to
  1500

  tijd van steden en staten

 • Period:
  1500
  to

  tijd van ontdekkers en hervormers

 • Period: to

  tijd van regenten en vorsten

 • Period: to

  tijd van pruiken en revoluties

 • Period: to

  tijd van burgers en stoommachines

 • Period: to

  tijd van de wereldoorlogen

 • Period: to

  tijd van de televisie en computer