4BAlaaeddineChoho SPCATSXIX i XX

Timeline created by 4B_Alaaeddine_C
In History
 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  El Tractat de Fontainebleau fou un acord secret signat el 27 d'octubre de 1807 entre el Regne d'Espanya i el Primer Imperi Francès per a repartir-se Portugal.
 • Motí d'Aranjuez

  Motí d'Aranjuez
  El motí d'Aranjuez va ser una revolta popular produïda entre el 17 i el 19 de març de 1808, durant el regnat de Carles IV, que va comptar amb el suport de Ferran, el príncep d’Astúries, posteriorment nomenat Ferran VII
 • Guerra del francès

  Guerra del francès
  La Guerra del Francès va ser un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que es va iniciar el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que va concloure el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder.
 • Les Corts de Cadis

  Les Corts de Cadis
  Les Corts de Cadis és com es coneix l'Assemblea constituent inaugurada a San Fernando el 24 de setembre de 1810 i posteriorment traslladada a Cadis (Andalusia) fins a 1814 durant la Guerra del Francès.
 • La Constitució de 1812

  La Constitució de 1812
  Va ser la norma fonamental de la Monarquia espanyola redactada per les Corts de Cadis el 1812, reunides a Cadis, sota l'assetjament dels francesos. Va ser de caràcter liberal i va ser coneguda com La Pepa, pel fet d'haver-se aprovat el dia de sant Josep, 13 de març del 1812.
 • La restauració de l'absolutisme

  La restauració de l'absolutisme
  Ferran VII va tornar a Espanya. Els liberals esperaven que el rei jurés la Constitució de Cadis i els servils, que l'abolís i restaurés l'Antic Règim. El rei, amb suport dels servils, va derogar la Constitució i les reformes aprovades durant la guerra.Va restaurar els privilegis del clergat i la noblesa i els va dispensar de pagar impostos. Era un retorn a l'Antic Règim, Ferran VII va governar de manera absoluta.
 • El Trienni Liberal

  El Trienni Liberal
  Va triomfar un pronunciament liberal dirigit pel tinent coronel Rafael del Riego, que va proclamar la constitució de 1812.
  Entre el 1820 i el 1823, els liberals van restaurar les reformes de Cadis i van formar la Milícia Nacional per defensar el règim liberal per les armes.
 • La primera guerra Carlina

  La primera guerra Carlina
  La Primera Guerra Carlina o Guerra dels Set Anys fou el conflicte civil que va esclatar a Espanya quan va morir el rei Ferran VII i a causa de la seva successió, perquè els absolutistes no acceptaven la seva filla Isabel II d'Espanya, declarada hereva en virtut de la Pragmàtica Sanció de 1830.
 • El triomf del liberalisme

  El triomf del liberalisme
  Va tenir un període de regència en què es va instaurar el règim liberal. La regent va ser Maria Cristina, que es va recolzar als liberals per assegurar el tron de la filla enfront dels carlins. Els liberals estaven dividits en dos grups: els moderats, i progressistes. Ella estava amb els moderats però, a l'aixecament militar de La granja, va lliurar el govern als progressistes. Amb la constitució va haver de dimitir i el general Espartero va ser regent, el qual van fer fora i va entrar lsabel II
 • Dècada Moderada

  Dècada Moderada
  La Dècada Moderada va ser un període del Regnat d'Isabel II d'Espanya durant el qual el poder va estar en mans del Partit Moderat, dirigit pel general Narváez. En aquesta fase es va crear la Guàrdia Civil, es va aprovar la Constitució del 1845 i el règim liberal es va reconciliar amb l'Església Catòlica. Va des del 1844 al 1854
 • El bienni progressista i la Unió liberal

  El bienni progressista i la Unió liberal
  És el període del Regnat d'Isabel II transcorregut entre juliol de 1854 i juliol de 1856, el qual el Partit Progressista pretenia reformar el sistema polític del regnat d'Isabel II, dominat pel Partit Moderat des de 1844.Unió Liberal fou un partit polític espanyol sorgit de l'aliança electoral que després de la revolució del 1854 van concertar diferents polítics moderats no absolutistes i progressistes no exaltats, i que va acabar definitivament amb el Partit Moderat.
 • La revolució de 1868

  La revolució de 1868
  El general Prim, i el general Serrano, van reunir-se amb els insurrectes per passar a encapçalar el moviment i publicar un manifest contrari a la reina. Quan les escasses tropes fidels a la monarquia van ser derrotades per Serrano a la Batalla d’Alcolea, el govern no va tenir cap altra sortida que la dimissió, i la reina Isabel II, va haver de sortir cap a l’exili francès el 29 de setembre.
 • La crisi del regnat d'Isabel II

  La crisi del regnat d'Isabel II
  La crisi final del regnat d'Isabel II constitueix el quart i últim període en què se sol dividir el regnat d'Isabel II d'Espanya. Comença el març de 1863 amb la caiguda del govern de la Unió Liberal del general Leopoldo O'Donnell i acaba amb la Revolució de 1868 que va posar fi a la Monarquia d'Isabel II que va marxar al exili i va obrir la nova etapa de la història contemporània d'Espanya anomenada Sexenni Democràtic (1868-1874).
 • La monarquia d'Amadeu I

  La monarquia d'Amadeu I
  El 16 de novembre de 1870 amb el suport del sector progressista de les Corts i dels carlistes, és triat rei. Mentre Amadeu viatjà a Madrid, el general Joan Prim, mor assassinat. Després d'això Amadeu va tenir serioses dificultats a causa de la inestabilitat dels polítics espanyols, les conspiracions republicanes, els alçaments carlistes, el separatisme de Cuba, les disputes entre els seus propis aliats. El seu regnat va durar tres anys. Va abdicar per iniciativa pròpia l'11 de febrer de 1873.
 • La primera república

  La primera república
  Després de l'abdicació d'Amadeu I, va venir la primera república. Van venir greus problemes, i estaven dividits, que volien una república federal i altres d'unitària Van haver de patir també la tercera guerra carlina i la guerra de Cuba. El general Pavià va fer un cop d'estat i va presidir la república. El desembre de 1873
 • Un sistema nou

  Un sistema nou
  El general Arsenio va proclamar rei a Alfons XII el 1874.Així començava el règim de la restauració. Va nomenar president a Cánovas del Castillo. Va acabar amb el conflicte carlí i la guerra cubana. Va impulsar una nova constitució i dissenyà una alternança pacífica en el poder dels dos partits que donaven suport a la dinastia
 • La Constitució de 1876

  La Constitució de 1876
  La Constitució Espanyola de 1876 fou promulgada per Cánovas del Castillo, un cop aconseguida la restauració borbònica.
  Proclamava la sobirania conjunta del rei i de les Corts Generals i instaurava una monarquia constitucional amb importants atribucions a la Corona. Tot i que fou suspesa per Primo de Rivera,va estar en vigència fins a la Constitució Espanyola de 1931.Es proclamava la confessionalitat de l'Estat, si bé es permetia el culte privat d'altres religions.
 • Torn pacífic

  Torn pacífic
  L'exercici del poder va quedar restringit a dos partits polítics que es van alternar en el govern de manera pacífica (sistema de torns).
  -El conservador, liderat per Cánovas, defensor de l'església i l'ordre social
  -El liberal, liderat per Sagasta, reformes socials importants i va aprovar el sufragi universal masculí (1890).
  El monopoli va ser possible degut a la corrupció electoral.
  Al camp, els cacics, ajudaven a guanyar les eleccions amb compra de vots i coaccions. Això s'anomenava topinada.
 • La mancomunitat a Catalunya

  La mancomunitat a Catalunya
  Institució administrativa que va servir per agrupar les competències de les 4 diputacions provincials catalanes (Barcelona, Gierona, Tarragona i Lleida).
  Estava formada per la Presidència, el Consell Permanent i l'Assemblea General. es buscava el desenvolupament i la consolidació de la cultura catalana. Va ajudar a crear institucions, instituts, carreteres, ferrocarrils, xarxes telefòniques... El 1925 va ser suprimida amb la dictadura de Primo de Rivera
 • La dècada ominosa

  La dècada ominosa
  La dècada ominosa és el període que comprèn des de la fi del trienni liberal fins a la mort de Ferran VII el 1833. Aquesta denominació es deu al fet que fou una època de decadència i ineficàcia governamental.
 • L'oposició al sistema

  L'oposició al sistema
  En els règims de democràcia parlamentària l'oposició és legal, és a dir, autoritzada per la llei, i àdhuc institucionalitzada, com és el cas de la Gran Bretanya, on l'oposició ve a ésser un contragovern que fins i tot cobra per exercir les seves funcions crítiques. Quan l'oposició no compleix els requisits que exigeix la llei és declarada il·legal. En els sistemes totalitaris de partit únic no és tolerada i es converteix en clandestina i és perseguida en un grau més o menys fort.
 • Period: to

  La guerra del Francès

  Enfrontament entre Espanya i França quan les tropes franceses van envair Espanya
 • Period: to

  Regnat de Ferran VII

  La seva regència va ser especialment dura al territori català, ja que la seva política era repressiva. La situació dels territoris catalans no va fer que empitjorar amb la pèrdua de les colònies americanes i la crisi generada per la guerra d’aquestes.
 • Period: to

  Regnat Isabel II

  Durant el regnat d'Isabel II (1833-1868) es construeix l'Estat liberal a Espanya. Després de l'estira i arronsa entre liberals i absolutistes durant el regnat de Ferran VII, el conflicte dinàstic que va donar lloc al carlisme va afavorir el pas de l'absolutisme al liberalisme. El carlisme representava la voluntat conservadora, la ideologia absolutista. Davant les apiracions dels carlins, a la regent Maria
 • Period: to

  Final del regnat d'Isabel II i el sexenni democratic

  Període del final del regnat d'Isabel II, i començament del sexenni democràtic.
 • Period: to

  Regnat Alfons XII

  Alfons XII d'Espanya, va ser rei d'Espanya. El regnat d'Alfons XII que va significar el retorn de la casa de Borbó a Espanya després del breu parèntesi iniciat l'any 1868 amb el regnat d'Amadeu de Savoia i de la Primera República Espanyola.
 • Period: to

  Regnat d’Alfons XIII

  Alfons XIII d'Espanya fou rei d'Espanya i cap de la casa reial espanyola. Fou fill pòstum d'Alfons XII d'Espanya i de l'arxiduquessa Maria Cristina d'Àustria.