Livets utveckling

  • Jorden bildas - 4500 miljoner år sedan

    Jorden bildas och är till början ett brinnande klot. Efter ett tag svalnar planeten, gaser läcker ur jordens inre och bildar så småningom den första atmosfären.
  • Period: to

    Livets utveckling

  • Liv uppstår - 3500 miljoner år sedan

    Det första livet var bakterier som levde på metaller och liknande istället för syre.
  • Bakterier producerar syre - 2000 miljoner år sedan

    För 2000 miljoner år sedan spelade cyanobakterier en avgörande roll när de producerade syre genom fotosyntes. Detta första syre spred sig i haven och atmosfären.
  • Kambriska explosionen - 550 miljoner år sedan

    Den "kambriska explosionen" innebar att många nya grupper av djur utvecklades, djur som fortfarande finns idag (t ex nästan alla grupper av ryggradslösa).
  • Första livet på land - 510 miljoner år sedan

    För 510 miljoner år sedan låg de flesta kontinenterna på södra jordklotet. Detta innebar ett varmt och bra klimat för liv. När sedan havsnivån sjunker så blir växter och svampar de första livet på land.
  • Största utdöendet - 250 miljoner år sedan

    För cirka 250 miljoner år sedan inträffar det största utdöendet som någonsin skett på jorden. Många olika växter försvann. Nu kliver reptiler och andra större rovdjur fram, dessa utvecklas till dinosaurier. Att dinosaurierna kunde utvecklas beror alltså till stor del på det stora utdöendet.
  • Första däggdjuren - 210 miljoner år sedan

    Efter det stora utdöendet så hade förhållandena för landdjuren förändrats. Man tror att det var därför de första däggdjuren utvecklades för 210 miljoner år sedan. De behövde jaga på natten och hade päls för att hålla sig varma.
  • Dinosaurierna dör ut - 65 miljoner år sedan

    Dinosaurierna regerade under 150 miljoner år men för 65 miljoner år sedan dör nästan alla ut. En meteorit träffar planeten och det får katastrofala konsekvenser. Våldsamma vulkanutbrott, asklager i atmosfären, förhöjd temperatur följd av sänkt temperatur osv. Däggdjuren överlever och kommer att ta dinosauriernas plats som regerare av planeten.
  • 09:40 Homo sapiens 200 000 år sedan

    För ungefär 200 000 år sedan kommer de första av arten homo sapiens till och detta sker i Afrika. Dessa sprider sig över jorden och konkurrerar ut neandertalarna (homo sapiens hade bättre verktyg, handelsmetoder och social struktur). Spridningen sker relativt fort och idag är människan utan tvekan den regerande arten på jorden. Livet på jorden har för alltid förändrats men som vi ser på denna tidslinje har människan bara funnits under en extremt liten period av jordens historia.
  • 05:00 Klimatförändringar - 2,5 miljoner år sedan

    För 2,5 miljoner år sedan sker stora klimatförändringar. Jorden blir en kallare och torrare plats vilket leder till många olika förändringar (t ex minskar regnskogen). Detta är en stor anledningen till utvecklingen av de första arterna (paranthropus och homo) som senare kommer att bli människan vi har idag.