200px prince rastislav

Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων

  • 845

    Βοημοί Δούκες επισκέπτονται τον Λουδοβίκο

    Στην αρχή του 845 (μια εβδομάδα μετά τα Θεοφάνεια) επισκέφθηκαν το Λουδοβίκο Γερμανικό 14 Βοημοί Δούκες οι οποίοι ζητούσαν να βαπτιστούν χριστιανοί.
  • 862

    Αρχή του εκχριστιανισμού

    Ο Ραστισλάβος, για να εξουδετερώσει το θανάσιμο κλοιό που δημιούργησε η φραγκο-βουλγαρική συνθήκη, ζήτησε τη βοήθεια του Πάπα. Ο Πάπας Νικόλαος Α' όμως αρνήθηκε την ανάμειξή του στο ζήτημα και έτσι ο Μοραβός ηγεμόνας στράφηκε στο Βυζάντιο με διπλό αίτημα: η συμμαχία του Βυζαντίου και η αποστολή ορθοδόξων διδασκάλων, για να κηρύξουν το χριστιανισμό στη σλαβική γλώσσα.
  • 863

    Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ξεκινούν το έργο του εκχριστιανισμού

    Το Βυζάντιο, εκτίμησε την περίπτωση του Ραστισλάβου από πολιτική και εκκλησιαστική σκοπιά και δέχτηκε τις προτάσεις του. Έτσι ξεκινά η ιεραποστολή των αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου και των μαθητών τους στη Μοραβία.
  • 864

    Ο Βόρης δέχεται τον εκχριστιανισμό

    Τα βυζαντινά στρατεύματα εμφανίστηκαν στα βουλγαρικά σύνορα και ο βυζαντινός στόλος έκανε επίδειξη δυνάμεως στις βουλγαρικές ακτές και στον ποταμό Δούναβη. Ο Βόρης βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση και αναγκάστηκε να υποκύψει στη βυζαντινή δύναμη. Το 864 δέχτηκε τον εκχριστιανισμό και αυτός και ο λαός του, βαπτίστηκε και έλαβε το όνομα Μιχαήλ.
  • 867

    Καθαίρεση του Πάπα Νικολάου Α'

    Ο πατριάρχης Φώτιος καταγγέλλει τις καινοτομίες της Δύσης και ιδιαίτερα την κακοδοξία της, περί της εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος και εκ του Υιού, το λεγόμενο Filioque. Το έτος 867 σε σύνοδο που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη καταδικάζεται και επίσημα αυτή η κακοδοξία και αποφασίζεται η καθαίρεση του Πάπα Νικολάου Α'.
  • Feb 14, 869

    Φεύγει από τη ζωή ο Κωνσταντίνος - Κύριλλος

    Ο μικρότερος αδελφός του Μεθοδίου ο Κωνσταντίνος, πενήντα μέρες πριν το θάνατό του έγινε μοναχός και έλαβε το όνομα Κύριλλος. Στις 14 Φεβρουαρίου του 869 ο Κύριλλος ύστερα από οδυνηρή νόσο, άφησε τον κόσμος αυτό σε ηλικία 42 ετών. Πρέπει να σημειωθεί πως ο Κύριλλος, από την επιθανάτια κλίνη του παρακάλεσε τον Μεθόδιο να μην εγκαταλείψει το ιεραποστολικό του έργο, εξαιτίας της αγάπης που έτρεφε προς την Ιερά του Μονή.
  • 870

    Σύληψη του Μεθοδίου

    Την άνοιξη του 870 οι Φράγκοι κληρικοί συνέλαβαν το Μεθόδιο, πιθανότατα στη Μοραβία, και με μυστικό τρόπο τον οδήγησαν στο Ρέγκενσμπουργκ. Εκεί έγινε η ψευτοδίκη του και η καταδίκη του από Φράγκους επισκόπους και από τον Λουδοβίκο τον γερμανικό. Βασική κατηγορία ήταν ότι εργαζόταν σε περιοχές που ανήκαν σε ξένη δικαιοδοσία.
  • 870

    Ο Ραστισλάβος αιχμαλωτίζεται

    Το 870 ο Ραστισλάβος αιχμαλωτίζεται από το Λουδοβίκο Γερμανικό, ο οποίος τον τύφλωσε και και τον έκλεισε σε μοναστήρι.
    Τον Ραστισλάβο διαδέχτηκε ο ανηψιός του Σβιατοπλούκ.
  • 872

    Άνοδος στον παπικό θρόνο του Ιωάννη του Η'

  • 873

    Απελευθέρωση του Μεθοδίου

    Πάλι με μυστικό τρόπο, οι Φράγκοι έκλεισαν τον Μεθόδιο σε μονή της Σουαβίας, όπου τον έθεσαν σε αυστηρό περιορισμό. Ο ιεραπόστολος υπέφερε τα πάνδεινα για 30 μήνες και απελευθερώθηκε στις αρχές του 873 από την αυστηρή παρέμβαση του νέου πάπα Ιωάννη του Η'.
  • Period: 879 to 880

    Σύνοδος

    Αποκαταστάθηκε ο Φώτιος, ο οποίος είχε καταδικαστεί από τους δυτικούς και τους αντιπάλους του (869-870), και επήλθε η γαλήνη στις σχέσεις των δύο εκκλησιών.
  • 880

    Ο Μεθόδιος καλείται από τον πάπα στη Ρώμη

    Η αντίδραση του γερμανικού κλήρου στη Μοραβία εναντίον της σλαβικής λατρείας έπαιρνε ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Η διαμάχη αυτή κορυφώθηκε, όταν κατηγορήθηκε στη Ρώμη ο Μεθόδιος από τους Γερμανούς κληρικούς ως αιρετικός. Η κατηγορία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να κληθεί από τον πάπα στη Ρώμη για να απολογηθεί ενώπιον της κουρίας των καρδιναλίων.
  • 881

    Ο Μεθόδιος στην Κωνσταντινούπολη

    Όταν έλαβε από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Α' επιστολή στην οποία του ζητούσε να επιστρέψει στην Πόλη για να δώσει την ευλογία του, αξιώθηκε να δει για τελευταία φορά την Κωνσταντινούπολη. Ο αυτοκράτορας και ο εκ νέου ενθρονισθείς πατριάρχης Φώτιος τον υποδέχθηκαν με μεγάλες τιμές. Και οι δύο, αφού ενημερώθηκαν, επιδοκίμασαν και επικρότησαν το ιεραποστολικό του έργο. Ο αυτοκράτορας μάλιστα κράτησε μια σειρά από τις μεταφράσεις στη σλαβική και δύο σλάβους μαθητές του Μεθοδίου.
  • 882

    Θάνατος του πάπα Ιωάνη Η'

    Το 882, μετά το θάνατο του πάπα Ιωάννη Η' απαγορεύτηκε η σλαβική λειτουργία και τα βιβλία τα οποία ήταν γραμμένα στην παλαιοσλαβική κάηκαν, καθώς τέθηκε θέμα επιροής η οποία πλέον είχε γίνει επικίνδυνη.
  • 883

    Βάπτιση του Μποριβόι

    Το 883 βαπτίστηκε χριστιανός ο ηγεμόνας Μποριβόι, από την Σβιάτοπλουκ και τον Μεθόδιο.
  • 885

    πάπας Στέφανος Ε'

    ΗΜοραβία και η Πανονία έμειναν χωρίς δασκάλους και γνώρισαν τη λύσσα του Βαυαρικού κλήρου που προσπάθησε να εξαφανίσει ό,τι ιερό και όσιο άφησαν πίσω τους οι διδάσκαλοι του Βυζαντίου με αποτέλεσμα να ανασταλεί η επθυμία του σλαβικού ποιμνίου να τελεί τη Θεία Λειτουργία στη μητρική του γλώσσα. Όλα αυτά συνέβησαν μετην ευλογία του πάπα Στεφάνου Ε', διαδόχου του Ιωάννη Η', διότι το όλο έργο της ιεραποστολής δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας ανθός της Ορθόδοξης βυζαντινής πνευματικότητας.
  • Apr 6, 885

    Θάνατος του Μεθοδίου και διάλυση του ιεραποστολικού έργου

    Ο Μεθόδιος πέθανε σε ηλικία περίπου 70 ετών και ενταφιάστηκε στον καθεδρικό ναό της μητρόπολή του. Μετά το θάνατό του η διοίκηση της Μοραβικής Εκκλησίας πέρασε στα χέρια του γερμανογενούς επισκόπου Βίχιγκ.
    Μετά το θάνατο του Μεθοδίου το 885, το έργο της Κυριλλο-Μεθοδικής ιεραποστολής στους Σλάβους της κεντρικής Ευρώπης διαλύεται και πολλοί από τους μαθητές του Μεθοδίου πωλούνται ως δούλοι στους εβραίους της Βενετίας.
  • 886

    Οι μαθητές των ιεραποστόλων συνεχιστές του έργου τους

    Το 886 έφτασαν οι μαθητές των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Βουλγαρία, το Βυζάντιο και τη Σερβία διωγμένοι από τους Φράγκους.
  • 960

    Ο δούκας Μιέτσκο Α' αναλαμβάνει την εξουσία στην Πολωνία

    Ο δούκας των Πολάνων Μιέτσκο Α' ανέλαβε την εξουσία το 960, όως κατάλαβε πως δεν γινόταν να δημιουργήσει ισχυρό κράτος αν δεν προσχωρούσε στον χριστιανισμό. Ταυτόχρονα ήθελε να αποφύγει την πολιτική εξάρτηση από την γερμανική αυτοκρατορία. Έτσι έκανε συμμαχία με τον Μπόλεσλαβ της Βοημίας και η Πολωνία πέρασε στη δικαιοδοσία του πάπα.
  • 964

    Ο Μιέτσκο παντρεύεται την κόρη του Μπόλεσλαβ

    Το 964 ο Μιέτσκο παντρεύτηκε την κόρη του Μπόλεσλαβ, Ντομπράβα.
  • 966

    Ο Μιέτσκο βαπτίζεται χριστιανός

    Το 966 ο Μιέτσκο βαπτίστηκε χριστιανός καθώς κατάλαβε πως η επιθυμία του για μεγαλύτερο κράτος θα πραγματοποιούταν μόνο εφόσον προσχωρούσε ο ίδιος και οι υπήκοοι του στο χριστιανισμό.
  • 1096

    Διωγμός των μοναχών της μονής Σαζάβα

    Το 1096 ο Μπρέτισλαβ Β' εκδίωξε τους μοναχούς της Μονής Σαζάβα και διέταξε να καούν τα βιβλία της λειτουργίας.