Εκχριστιανισμός των Σλάβων

Timeline created by Maria Ioannou
In History
 • Period:
  860
  to
  861

  Αποστολή Κωνσταντίνου στη Νότια Ρωσία

  Μαζί με τον αδερφό του Μεθόδιο μετέβησαν στα πλαίσια διπλωματικών ελιγμών.Το ταξίδι τους για την Κριμαία άνοιξε νέους ορίζοντες στο ιεραποστολικό τους έργο.
 • 862

  Οι Σλάβοι ζητούν βοήθεια από το Βυζάντιο

  Οι Σλάβοι ζητούν βοήθεια από το Βυζάντιο
  Στη Μοραβία αυτή τη χρονιά, ο Πρίγκιπας Ραστισλάβος για να εξουδετερώσει τον κλοιό της φραγκο-βουλγαρικής συνθήκης, ζήτησε από τον Αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄ και τον Πατριάρχη Φώτιο να στείλουν ιεραποστόλους για να μεταδώσουν το ευαγγέλιο στους Σλάβους υπηκόους του.
 • 863

  Αποστολή στη Μοραβία

  Αποστολή στη Μοραβία
  Οι απεσταλμένοι, από το βυζαντινό κράτος, διδάσκαλοι Κύριλλος και Μεθόδιος καταφθάνουν στη Μοραβία, όπου τους δέχεται ο ηγεμόνας των Σλάβων, ο Ραστισλάβος.
 • Period:
  863
  to
  867

  Έργο Κύριλλου και Μεθόδιου στη Μοραβία

  Το έργο των δύο αδελφών συνέβαλε στη ένταξη των Σλάβων στον Βυζαντινό πολιτισμό και στα ελληνικά γράμματα.Με τη δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου άνοιξαν νέοι δρόμοι τόσο στη παιδεία όσο και σε άλλους τομείς.
 • 864

  Εκχριστιανισμός των Βουλγάρων

  Εκχριστιανισμός των Βουλγάρων
  Ο Βόρης, ηγεμόνας των Βουλγάρων, εμφανίζεται στα βουλγαρικά σύνορα με τον στρατό του, όπου ο βυζαντινός στόλος κάνει επίδειξη δύναμης και ο Βούλγαρος ηγεμόνας υποκύπτει στη βυζαντινή δύναμη και δέχεται τον χριστιανισμό.
 • 867

  Παραμονή Κύριλλου και Μεθόδιου στη Μοραβία

  Παραμονή Κύριλλου και Μεθόδιου στη Μοραβία
  Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος παρέμειναν 40 μήνες στη Μοραβία, όπου ολοκληρώθηκε και ο κύκλος εκπαίδευσης των μαθητών τους. -Δημιούργησαν το γλαγολιτικό αλφάβητο.
  -Εκπαίδευσαν μαθητές για να αναλάβουν ιερατικό και ιεραποστολικό έργο.
  -Μετέφρασαν όλα τα βιβλία και τα αναγνώσματα της Θείας Λειτουργίας στα σλαβικά.
  -Καταπολέμησαν τα ειδωλολατρικά ήθη και έθιμα.
 • 869

  Συνέχιση του ιεραποστολικού έργου από τον Μεθόδιο

  Μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κυρίλλου, όπου και ήταν ο πρώτος διδάσκαλος των Σλάβων,έγινε επίσημη η ανάρρηση του Μεθοδίου στο επισκοπικό αξίωμα. Ο Μεθόδιος συνεργάστηκε με τον πάπα καθώς ήταν η μόνη λύση για να λάβει συνέχιση το ιεραποστολικό τους έργο αφού οι Φράγκοι και οι Βαυαροί δημιουργούσαν πολλές δυσκολίες.