Η εξέλιξη της Χριστιανικής Αγιογραφίας

Timeline created by kostasntaras
In History
 • 30

  Η Αχειροποίητος εικόνα του Χριστού ("Μανδήλιον")

  Η Αχειροποίητος εικόνα του Χριστού ("Μανδήλιον")
  Η παράδοση λέει πως ο βασιλιάς της Έδεσσας Άβγαρος, που ήταν λεπρός, ζήτησε από τον δούλο του, ζωγράφο Ανανία,να του φέρει το πορτραίτο του Ιησού για να γιατρευτεί. Επειδή δεν το κατάφερε λόγω της απερίγραπτης δόξας του Κυρίου, ο Χριστός ένιψε το πρόσωπο και τα χαρακτηριστικά του αποτυπώθηκαν στο λινό ύφασμα. (Μηναίο 16ης Αυγούστου)
 • 45

  Οι πρώτες εικόνες της Παναγίας

  Οι πρώτες εικόνες της Παναγίας
  Ο ευαγγελιστής Λουκάς θεωρείται ο πρώτος ζωγράφος της εικόνας της Παναγίας πριν την κοίμησή της. Κι αυτές οι εικόνες θεωρούνται αχειροποίητες.
 • 200

  Βαπτιστήριο Δούρας - Ευρωπού

  Βαπτιστήριο Δούρας - Ευρωπού
  Τα πρώτα δείγματα χριστιανικής ζωγραφικής σώζονται στο Βαπτιστήριο της Δούρας Ευρωπού, κοντά στον Ευφράτη. Οι τοιχογραφίες του ανήκουν σε μια καθαρά λαϊκή, ανατολίτικη καλλιτεχνική παράδοση και χρονολογούνται στις αρχές του 3ου αιώνα.
 • 250

  Κατακόμβες

  Κατακόμβες
  Ως πρώτα δείγματα χριστιανικής ζωγραφικής θεωρούνται και οι συμβολικές παραστάσεις που συναντάμε στις κατακόμβες (υπόγειοι τάφοι), όπως στην κατακόμβη του Αγίου Καλλίστου στη Ρώμη. Τέτοιες απεικονίσεις είναι: ο Καλός Ποιμένας, η ψυχή που προσεύχεται, το ΧΡ (μονόγραμμα του Χριστού), το ψάρι (ΙΧΘΥΣ), η άγκυρα κ.α.
 • 313

  Μετά τους διωγμούς και τη νίκη κατά των αιρέσεων

  Μετά τους διωγμούς και τη νίκη κατά των αιρέσεων
  Από τον 4ο αιώνα έπαψαν οι διωγμοί ενάντια στους χριστιανούς μετά το διάταγμα των Μεδιολάνων (313) και η εκκλησία καθόρισε την πίστη της έναντι των αιρέσεων (Αρειανισμός-Νεστοριανισμός-Μονοφυσιτισμός). Έτσι άρχισαν να εικονίζονται ιερά πρόσωπα και γεγονότα από τη Βίβλο σε φορητές εικόνες, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, εκφράζοντας την πίστη στον Θεάνθρωπο και την τιμή στη Θεοτόκο και τους Αγίους.
 • 730

  Εικονομαχία

  Εικονομαχία
  Κατά την περίοδο της Εικονομαχίας (726-843) έχουμε καταστροφές εικόνων, και ναών των οποίων οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά καλύφθηκαν με σοβά ή αντικαταστάθηκαν με νατουραλιστικά θέματα
 • 843

  Ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας

  Ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας
  Το 843 με τη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης η Θεοδώρα η Αυγούστα αναστηλώνει τις ιερές εικόνες και βάζει τέλος στην εικονομαχία. Το γεγονός αυτό γιορτάζεται τη Κυριακή της Ορθοδοξίας. (πρώτη Κυριακή των Νηστειών)
 • 1250

  Μακεδονική Σχολή

  Μακεδονική Σχολή
  Η αγιογραφία έφτασε στο αποκορύφωμά της μεταξύ 13ου και 15ου αιώνα με τα καλύτερα εργαστήρια να είναι στη Κων/πολη. Στη Θεσ/νίκη διαμορφώνεται η λεγόμενη Μακεδονική Σχολή (τεχνοτροπία) με εκπρόσωπο τον Μανουήλ Πανσέληνο. (ζωηρά χρώματα, φυσικές κινήσεις, ρεαλισμός)
 • 1450

  Κρητική Σχολή

  Κρητική Σχολή
  Η άλλη σχολή ξεκίνησε από την Κων/πολη και διαμορφώθηκε στην Κρήτη τον 16ο αιώνα με κυριότερο εκπρόσωπο τον Θεοφάνη από την Κρήτη. (ασκητικά πρόσωπα, συγκρατημένα, αυστηρά, αλλά συνάμα υποβλητικά και ευγενικά)
 • Η αγιογραφία μετά την Άλωση

  Η αγιογραφία μετά την Άλωση
  Όπως ήταν φυσικό η Άλωση της Κων/πολης έφερε στασιμότητα και στην αγιογραφία. Ωστόσο σιγά σιγά παρατηρείται μια κινητικότητα που φτάνει στην ακμή της στα τέλη του 19ου αρχές 20ου αιώνα με τον Φώτη Κόντογλου, ο οποίος έχει σημαντικότατη συμβολή στη βυζαντινή εικονογραφία