15 skalkottas 0033 m 641x1024

Νικος Σκαλκώτας

By Matina8
  • Γέννηση

    Ο Νίκος Σκαλκώτας γεννήθηκε στη Χαλκίδα στις 8 Μαρτίου 1904. Καταγόταν από την Τήνο και προερχόταν από οικογένεια μουσικών με το επίθετο Σκαλκώτος. Από την ηλικία των πέντε ετών άρχισε να μαθαίνει βιολί με τον θείο του και το 1910 η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα για να του προσφέρει την ευκαιρία πληρέστερης μουσικής μόρφωσης. Γράφτηκε στο Ωδείο Αθηνών και το 1918 αποφοίτησε με την ανώτατη διάκριση («Χρυσό Μετάλλιο») για την ερμηνεία του στο «Κοντσέρτο για βιολί» του Μπετόβεν.
  • Μαθητεία κοντά στο μεγάλο δάσκαλο Arnold Shoenberg (1921 - 1931)

    Μαθητεία κοντά στο μεγάλο δάσκαλο Arnold Shoenberg (1921 - 1931)
    Γύρω από τον Άρνολντ Σένμπεργκ αναπτύχθηκε το κυριότερο ίσως ιστορικά ρεύμα μουσικής πρωτοπορίας του 20ού αιώνα, η σχολή των συνθετών της ατονικής και δωδεκάφθογγης σύνθεσης, μαθητών και φίλων του Σένμπεργκ ("Β' Σχολή της Βιέννης"). Όσο ζούσε στο Βερολίνο έγραψε πάνω από 70 έργα, τα περισσότερα από τα οποία χάθηκαν. Παρά την εκτίμηση που έτρεφε στον Σένμπεργκ, δεν ακολούθησε τυφλά το δωδεκαφθογγικό σύστημα του δασκάλου του, αλλά ανέπτυξε μια δική του απόλυτα πρωτότυπη παραλλαγή.
  • Period: to

    Arnold Schoenberg

    Γύρω από τον Άρνολντ Σένμπεργκ αναπτύχθηκε το κυριότερο ίσως ιστορικά ρεύμα μουσικής πρωτοπορίας του 20ού αιώνα, η σχολή των συνθετών της ατονικής και δωδεκάφθογγης σύνθεσης, μαθητών και φίλων του Σένμπεργκ ("Β' Σχολή της Βιέννης"). Όσο ζούσε στο Βερολίνο έγραψε πάνω από 70 έργα, τα περισσότερα από τα οποία χάθηκαν. Παρά την εκτίμηση που έτρεφε στον Σένμπεργκ, δεν ακολούθησε τυφλά το δωδεκαφθογγικό σύστημα του δασκάλου του, αλλά ανέπτυξε μια δική του απόλυτα πρωτότυπη παραλλαγή.
  • Period: to

    1η περίοδος του έργου του

    Περιλαμβάνει και την εποχή που ο Σκαλκώτας βρισκόταν στη Γερμανία. Εκείνη τη περίοδο, κυριαρχεί στα έργα του αυστηρός δωδεκαφθογγισμός. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, όπως οι "36 Ελληνικοί Χοροί" που δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο.
    Χαρακτηριστικά έργα της 1ης Περιόδου:
    Οκτέτο (1931)
    Πιάνο Τρίο (1936)
    Συμφωνική Σουίτα Νο.1 (1929)
  • Ζωή στην Ελλάδα

    Τον Μάιο του 1933 επέστρεψε στην Ελλάδα, τον ίδιο ακριβώς μήνα που ο δάσκαλός του Άρνολντ Σένμπεργκ έπαιρνε τον δρόμο της εξορίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μη αντέχοντας την καταπίεση των Ναζί. Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην πατρίδα αντιμετώπισε τον φθόνο και την καχυποψία του μουσικού κυκλώματος (Φιλοκτήτης Οικονομίδης, Μανώλης Καλομοίρης, Δημήτρης Μητρόπουλος, Σπύρος Φαραντάτος), παρότι ήταν γνωστή η αξία του.
  • Δύσκολη ζωή στην Ελλάδα

    Στα μουσικά πράγματα της χώρας κυριαρχούσαν άνθρωποι συντηρητικών αντιλήψεων, που σχετίζονταν με τη λεγόμενη «Εθνική Σχολή» και δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να κατανοήσουν τις νέες μουσικές προτάσεις του Σκαλκώτα. Ο μουσικολόγος και βιογράφος του Σκαλκώτα Γ. Γ. Παπαϊωάννου αποκαλεί τη συμπεριφορά τους απέναντι στον Σκαλκώτα «μεγάλη συμπαιγνία» και πιστεύει ότι το πληθωρικό του ταλέντο θα τους επισκίαζε και θα τους εξοστράκιζε από τις «καρέκλες» τους.
  • Η πιο παραγωγική περίοδος και η απομόνωση (1935 -1945)

    Η πιο παραγωγική περίοδος και η απομόνωση (1935 -1945)
    Όλες οι πόρτες ήταν κλειστές για τον Σκαλκώτα. Για να ζήσει καταδέχεται να παίξει βιολί σε ένα από τα τελευταία αναλόγια της Κρατικής Ορχήστρας και αργότερα στις Ορχήστρες της Λυρικής και της Ραδιοφωνίας, παρά την αναμφισβήτητη αξία του ως βιολονίστα. Ως αντίδοτο, άρχισε να συνθέτει πυρετωδώς: Από το 1935 και ως το 1945 είχε γράψει πάνω 100 έργα. Κλεισμένος στον δικό του κόσμο και αποκομμένος εντελώς από τις ευρωπαϊκές τάσεις ανέπτυξε ένα δικό του, εντελώς προσωπικό ύφος.
  • Period: to

    2η περίοδος του έργου του

    Ο Σκαλκώτας δημιουργεί έργα μεγάλης διαρκείας και συλλογές συντομότερων έργων. Τα έργα εκείνης της εποχής είναι πιο επικά, με ηρωικώτερη διάθεση.
    Χαρακτηριστικά έργα της 2ης Περιόδου: Κονσέρτο για Πιάνο και δέκα Πνευστά Όργανα (1939)
    Η Επιστροφή του Οδυσσέα (1942)
    32 Κομμάτια για Πιάνο (1940)
  • Προσωπική ζωή - οικογένεια

    Προσωπική ζωή - οικογένεια
    Το 1946 παντρεύτηκε την πιανίστρια Μαρία Παγκαλή κι ένα χρόνο αργότερα ήρθε στη ζωή ο γιος τους Αλέκος, που διακρίθηκε ως ζωγράφος. Ακολούθησε μια νέα περίοδος δημιουργικής σιωπής, αλλά από το 1949 άρχισε να συνθέτει με τους παλιούς του ρυθμούς νέα έργα και να ενορχηστρώνει παλιότερα. Δύο ημέρες μετά το θάνατό του (1949) γεννήθηκε ο δεύτερος γιος του, Νίκος, γνωστός ως πρωταθλητής Ελλάδας στο σκάκι.
  • Period: to

    3η περίοδος του έργου του

    Η τελευταία περίοδος πριν πεθάνει. Δημιουργεί έργα με δραματικότερη και σκυθρωπή διάθεση. Εκείνη τη περίοδο, εμφανίζονται και έργα εξ' ολοκλήρου τονικά και αρμονικά. Χαρακτηριστικά έργα της 3ης Περίοδου: Η Θάλασσα (λαϊκό μπαλέτο) (1948-49)
    Ελληνικός Χορός σε Ντο Ελάσσονα (1949)
    Κονσερτίνο για Πιάνο (1948-49)
  • Period: to

    Το υφος και η πρωτοπορία του έργου του

    • Χαρακτηριστική η ιδιάζουσα στυλιστική ευρύτητα του έργου του.
    • Ιδιαίτερη είναι η προσωπική, εξελιγμένη δωδεκάφθογγη μέθοδος που διαμόρφωσε ο Σκαλκώτας, η οποία διαφέρει από την ορθόδοξη μέθοδο του Σένμπεργκ και των άλλων συνθετών του κύκλου του.
    • Είναι ο πρώτος χρονολογικά συνθέτης, που συνέθεσε δωδεκάφθογγο κοντσέρτο (το Πρώτο Κοντσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα, το 1931).
    • Σε ορισμένα του έργα εμφανίζεται δημιουργός μουσικων μορφών χωρίς ιστορικό προηγούμενο.
  • Θάνατος και αναγνώριση

    Πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου 1949 από επιπλοκές που προκάλεσε η αμελημένη περισφιγμένη κήλη του.Ο Σκαλκώτας πέθανε τελείως άγνωστος και όσο ζούσε δεν άκουσε κανένα από τα έργα του να παίζεται, εκτός από ελάχιστες εκτελέσεις των 36 Ελληνικών Χορών. Ο Σκαλκώτας ανακαλύφθηκε ως συνθέτης μετά το θάνατό του, χάρη στην πρωτοβουλία φίλων του (Γ.Γ. Παπαϊωάννου, Γιώργος Χατζηνίκος κ.ά.), που ίδρυσαν την «Εταιρεία Φίλων Σκαλκώτα» για να διαφυλάξουν και να διαδώσουν το έργο του (170 έργα).