Λλλλλλλλλλλλλλλλ

Εκχριστιανισμός Ρώσων.

  • 860

    Εκχριστιανισμός Ρώσων/ Παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτόν.

    Εκχριστιανισμός Ρώσων/ Παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτόν.
    Εκχριστιανισμός των Ρώσων είναι η καθιέρωση του χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας του Κράτους των Ρως το 988 μ.Χ. από το Βλαδίμηρο Α', Μέγα Πρίγκιπα του Κιέβου. Αυτό ήταν το σπουδαιότερο επίτευγμά του. Ήδη από τα μέσα του 10ου αι. ο χριστιανισμός ήταν ήδη γνωστός στους Ρώσους, κάποιοι από τους οποίους τον είχαν ήδη ασπαστεί. Προσπάθειες εκχριστιανισμού είχαν πραγματοποιηθεί μετά την πρώτη πολιορκία της Κων/πολης το 860, με την αποστολή επισκόπου στο Κίεβο.
  • 955

    Παράγοντες που συνέβαλαν στον εκχριστιανισμό.

    Παράγοντες που συνέβαλαν στον εκχριστιανισμό.
    Η Όλγα, γιαγιά του Βλαδίμηρου, είχε ασπαστεί τον χριστιανισμό, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον καταστήσει επίσημη θρησκεία του κράτους. Ο Βλαδίμηρος ήταν οπαδός της παλιάς θρησκείας και σύμφωνα με το Χρονικό του Νέστορα, είχε πραγματοποιήσει διωγμούς εναντίον των χριστιανών της Ρωσίας. Ωστόσο, σύντομα αντιλήφθηκε ότι αν δεν ασπαζόταν μια μονοθεϊστική θρησκεία, όπως έκαναν οι Βούλγαροι του Βόλγα και οι Χαζάροι, η Ρωσία θα παρέμενε, ως ειδωλολατρική χώρα, απομονωμένη στο διεθνές στερέωμα.
  • 987

    Η βοήθεια του Βλαδίμηρου στον αυτοκράτορα και το αντάλλαγμα.

    Η βοήθεια του Βλαδίμηρου στον αυτοκράτορα και το αντάλλαγμα.
    Γύρω στο 987, ο βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄ είχε περιέλθει σε πολιτικό αδιέξοδο. Την προηγούμενη χρονιά είχε υποστεί ήττα από τον Σαμουήλ της Βουλγαρίας. Έτσι, ο Βασίλειος Β΄ έστειλε πρεσβεία στο Κίεβο (Σεπτέμβριος 987), όπου συμφωνήθηκε η ενίσχυση του στρατού του με ρωσικά στρατεύματα και η παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τον Βλαδίμηρο στις επιχειρήσεις κατά της Κριμαίας, που o Βάρδας Φωκάς απειλούσε. Ως αντάλλαγμα, ο Βλαδίμηρος θα έπαιρνε το χέρι της αδερφής του αυτοκράτορα, Άννας.
  • 988

    Αποτελέσματα εκχριστιανισμού σε πολιτιστικό τομέα.

    Αποτελέσματα εκχριστιανισμού σε πολιτιστικό τομέα.
    Σε πολιτιστικό επίπεδο, η προσέλευση στον χριστιανισμό οδηγεί στην ανάπτυξη, μέσω της ευεργετικής επαφής με τον υψηλό βυζαντινό πολιτισμό, του γραπτού λόγου και της ρωσικής γραμματείας.
  • 988

    Νίκη αυτοκράτορα Βασιλείου και κατάληψη Χερσώνας με την βοήθεια του Βλαδίμηρου.

    Νίκη αυτοκράτορα Βασιλείου και κατάληψη Χερσώνας με την βοήθεια του Βλαδίμηρου.
    Όμως, ο αυτοκράτορας θα έδινε το χέρι της αδερφής του στον Βλαδίμηρο, υπό την προϋπόθεση ότι ο ίδιος και ο λαός του θα ασπάζονταν τη χριστιανική πίστη. Πράγματι, ο Βλαδίμηρος απέστειλε στον αυτοκράτορα ένα σώμα 6000 Βαραγγών μισθοφόρων, με τη βοήθεια των οποίων ο Βασίλειος νίκησε τον Βάρδα Φωκά. Παράλληλα, οι δυνάμεις του Βλαδίμηρου συνέβαλλαν αποφασιστικά στην κατάληψη της Χερσώνας (πόλη της Κριμαίας) από τους Βυζαντινούς το καλοκαίρι του 988.
  • 988

    Βάπτιση Βλαδίμηρου και Ρώσων & γάμος με την πορφυρογέννητη πριγκίπισσα.

    Βάπτιση Βλαδίμηρου και Ρώσων & γάμος με την πορφυρογέννητη πριγκίπισσα.
    Τον Ιανουάριο του 988 ο Βλαδίμηρος βαπτίστηκε στο Κίεβο, ενώ την άνοιξη του ίδιου έτους επακολούθησε η ομαδική βάπτιση των Ρώσων στα νερά του Δνειπέρου, και, μάλλον το καλοκαίρι, ο γάμος του ηγεμόνα με την Άννα. Ο γάμος με μια πορφυρογέννητη πριγκίπισσα αποτελούσε μια άνευ προηγουμένου αναβάθμιση του κύρους του Βλαδίμηρου. Ήταν η πρώτη φορά που ξένος ηγεμόνας νυμφευόταν πορφυρογέννητη πριγκίπισσα.Τεράστια παραχώρηση σε έναν «βάρβαρο».
  • 988

    Αποτελέσματα εκχριστιανισμού στη θρησκεία & την κοινωνία.

    Αποτελέσματα εκχριστιανισμού στη θρησκεία & την κοινωνία.
    Την υιοθεσία του χριστιανισμού ακολουθεί η μακρά περίοδος θρησκευτικού συγκρητισμού, κατά την οποία η παλιά και η νέα πίστη ουσιαστικά συνυπάρχουν («διπλή πίστη»). Σταδιακά, οι ιδιότητες των παλιών θεοτήτων μεταφέρονται στη νέα θρησκεία (στους αγίους κλπ), ενώ πολλές παγανιστικές δοξασίες και όντα της σλαβικής μυθολογίας (πνεύματα κλπ) επιζούν σχεδόν άθικτα στη λαϊκή παράδοση. Το εθιμικό δίκαιο των ανατολικών Σλάβων συνεχίζει να ρυθμίζει, ως ένα βαθμό, τη λειτουργία της κοινωνίας.
  • Period: 1019 to 1046

    Γιαροσλάβος & κατασκευή καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο.

    Διάδοχος του Βλαδίμηρου υπήρξε ο γιος του Γιαροσλάβος «ο Σοφός» (1019-1054).Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους εδραιώνεται η θέση του χριστιανισμού στη χώρα, ενώ παράλληλα συντελείται μεγάλη πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη. Κατασκευάζεται από βυζαντινούς τεχνίτες κατά το πρότυπο της Αγίας Σοφίας της Κων/πολης, ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο (1037-46), ένα από τα ωραιότερα μνημεία του μεσαιωνικού κόσμου.