Latijns amerika1

Latijns-Amerika 1945-2010

  • Period: to

    VS bemoeienis in Latijns-Amerika

    Door het uitbreken van de Koude Oorlog waren de Verenigde Staten echter bang geworden voor communistische invloeden in Latijns-Amerika, en ze begonnen zich nog meer met hun 'achtertuin' te bemoeien dan voorheen. Net zoals de VS op andere continenten deed, gaven ze in Latijns-Amerika ook steun aan anticommunisten, ook al waren die niet democratisch.
  • Period: to

    Cubaanse revolutie

    Van 1953 tot 1959 was er een revolutie in Cuba. Dit leidde tot de val de dictator Fulgencio Batista en de vestiging van een socialistische staat onder Fidel Castro. De angst voor het communisme in de VS werd nu nog sterker, want Cuba ligt dicht bij de VS.
  • Invasie in de Varkensbaai

    Invasie in de Varkensbaai
    De spanning en angst steeg nog meer in 1961. De VS had alle betrekkingen met Cuba verbroken en een handelsembargo opgelegd. Castro zag hierdoor in de Sovjet-Unie een nieuwe handelspartner. De invasie om Castro ten val te brengen werd in 1961 uitgevoerd. De Amerikanen werden bij Varkensbaai vrijwel onmiddellijk door Castro’s mannen ingerekend. Er kwam geen volksopstand en de Amerikaanse betrokkenheid werd helder aangetoond. Cuba zocht nu ook militaire hulp bij de Sovjet-Unie.
  • Cubacrisis

    Cubacrisis
    De Amerikanen ontdekten dat er een Russische raketbasis in aanbouw was op Cuba. Kennedy besloot tot een blokkade van Cuba. Op dat moment waren er al Russische schepen op weg naar Cuba, de internationale spanning steeg
    Kennedy bleef vastberaden, Moskou zag in dat een oorlog niet de manier was.
    Oplossing: de Sovjet-Unie zou haar raketten op Cuba weghalen, de VS haar raketten in Turkije en zich niet meer met Cuba bemoeien. Fidel Castro bleef zijn bewind decennia volhouden.
  • Staatsgreep Chili

    Staatsgreep Chili
    In verschillende landen kwamen guerrillabewegingen op die het Cubaanse voorbeeld wilden volgen. De VS steunden de anticommunisten in die landen. Zo vonden er in 1973 anticommunistische staatsgreep plaats in Chili. Na een lange periode van onrust tussen het door conservatieve Congres van Chili en de socialistische president Salvador Allende, werd Allende omvergeworpen door de gewapende strijdkrachten en de nationale politie. Met steun van de VS.
  • Staatsgreep in Argentinië

    Staatsgreep in Argentinië
    Argentinië was in de ban van de gewelddadige strijd tussen verschillende stromingen, de president kon hier niet aan doen. Op 24 maart 1976 besloten generaals van de luchtmacht, de marine en het leger onder leiding van Jorge Videla een staatsgreep te plegen en haar af te zetten, met succes. De VS steunde hier ook bij.
  • Period: to

    Burgeroorlog in El-Salvador

    De Amerikaanse overheid steunde achter de schermen het militaire bewind van El Salvador, uit vrees voor een communistisch regime ten tijde van de Koude Oorlog. Het leger en de politie kregen training in de VS en werden voorzien van wapens.
    de burgeroorlog ging door tot ver in de jaren '90. De datum die hier is gegeven is dus niet vast.
  • Sandisten in Nicaragua

    Sandisten in Nicaragua
    In 1979 kwamen in Nicaragua de sandinisten aan de macht. Dit waren marxisten die een socialistische regering vestigden. De VS steunden de gewapende tegenstanders van de sandinisten, de contra’s. 1990 verloren de sandinisten de macht.
  • Period: to

    Economische crisis

    In de jaren 80 raakten de meeste landen in een diepe economische crisis. Landen konden hun schulden niet meer afbetalen, en de inflatie liep in de honderden of soms wel duizenden procenten. De militaire regimes konden zich niet langer handhaven en stortten in, waarmee in het grootste deel van Latijns-Amerika de weg vrij kwam voor wat democratischer regimes.
  • Period: to

    Antiamerikanisme

    Het antiamerikanisme werd opnieuw bevorderd door het beleid van de regering Bush. Er heerste onvrede over het liberale economische beleid van de VS met de regeringen.
    De globalisering had de verschillen tussen arm en rijk aanzienlijk vergroot en daarvan kreeg het Amerikaans imperialisme de schuld.