L'origen de la vida

  • 10,000 BCE

    Creacionisme o Creació Divina

    Es creu que la terra va ser creada fa 10.000 anys per Déu. És tracta d'una teoria totalment contraria a l’evolucionisme que es basa en la visió del món a través de la Bíblia, concretament en el Gènesi. No creu que l’ésser humà i altres espècies hagin evolucionat sinó que considera que els éssers humans sempre van ser d’una forma (com Déu els va crear) i encara que s’hagin adaptat al medi ambient de diferents formes, mai s’han transformat completament.
  • Period: 10,000 BCE to

    Origen de la vida

  • 350 BCE

    Generació Espontànea

    Una vida brollada del no-res a partir de les circumstàncies biològiques o químiques: per exemple, la manera en què els cucs apareixien per si sols en els cossos dels organismes que han estat en procés de descomposició.
  • Experiment de Redi

    Redi va demostrar que els insectes no neixen per generació espontània. El seu experiment de 1668 mostrant l'absència de cucs en un pot tancat on s'havia deixat carn podrint-se clavar un cop dur a la teoria de la generació espontània. En les seves investigacions va usar àmpliament la dissecció i l'observació amb el microscopi.
  • Teoria cel·lular

    Abans d'aparèixer les primeres formes de vida, hi va haver un llarg procés d'evolució química que va tenir el seu origen en la formació de les primeres cèl·lules. Avui sabem que d'aquestes primitives formes cel·lulars n'han derivat els organismes més complexos.
  • Experiment de Pasteur

    Louis Pasteur va realitzar una sèrie d'experiments que van provar definitivament que també els microbis s'originaven a partir d'altres microorganismes.
  • Teoria de Oparin-Haldane

    La vida va sorgir a poc a poc a partir de molècules inorgàniques: primer, es van formar "unitats estructurals" com aminoàcids i després es van combinar per donar pas a polímers complexos.
  • Teoria de la Síntesi Abiòtica

    Els investigadors que van proposar aquesta teoria van ser el científic rus Alexander Oparin i el bioquímic britànic John Haldane. Cada un d'aquests científics, investigant pel seu compte, van arribar a la mateixa hipòtesi: que l'origen de la vida a la Terra provenia de compostos orgànics i minerals (matèria no viva) que existien prèviament en l'atmosfera primitiva.
  • Experiment de Miller i Urey.

    Els bioquímics Stanley Miller i Harold Urey van dur a terme un experiment que mostrava que diversos components orgànics es podien formar de manera espontània si es simulaven les condicions de la l'atmosfera de la Terra. Aquest experiment ajuda a soportar la teoria que la primera forma de vida de que es va formar de manera espontània mitjançant reaccions químiques. No obstant això, encara hi ha molts científics que no estan convençuts.
  • Joan Oró i la síntesi de la Adenina

    A partir d'àcid cianhídric (un derivat del cianur que havia aparegut en abundància en l'experiment de Miller), amoníac i aigua, amb el que va demostrar la possibilitat de l'aparició espontània de nucleòtids a la Terra primitiva.
  • Hipòtesi del ARN

    La hipòtesi del món d'ARN és un dels principals candidats a l'abiogénesis. Proposa que la vida a la Terra va sorgir a partir de la versàtil activitat de les molècules d'ARN, desenvolupant posteriorment una membrana cel·lular al seu voltant i convertint-se així en la primera cèl·lula procariota
  • Teoria Endosimbiòtica

    Aquesta teoria planteja essencialment que alguns dels orgànuls de les cèl·lules eucariotes (totes les cèl·lules excepte les bacterianes), en particular les mitocòndries i els plastidis, van ser en el seu moment organismes procariotes de vida lliure (bacteris).