Kollektiv og identitet i europeisk middelalder

By mcsigg
  • Period: 507 to 511

    Den saliske lov #frankernes lovbok

    Er den første nedskrevne lovsamlingen basert på frankernes sedvanerett. Et av de mest kjente prinsippene i den saliske lov er at kvinner ikke kunne arve verken kongekrone eller trone. Ved senere middelalderstrider om kongetronen (typ. hundreårskrigen) ble den saliske lov brukt som argument for at kun arvtakere i direkte mannslinje hadde arverett. Ut fra dette argumentet hadde altså verken døtre etter konger, eller deres mannlige arvinger rett til tronen.
  • Period: 1030 to 1130

    Tidlig middelalder (Norge)

    Start: Olav (den hellige) Haraldssons død på Stiklestad
    Slutt: Starten på borgerkrigstiden i Norge
  • Period: 1050 to 1350

    Europeisk høymiddelalder

  • 1054

    Det store skisma

    Det store skisma er, ifølge wikipedia, betegnelsen på splittelsen i den kristne kriken. Altså, da kirken ble offisielt delt inn i den katolske kirke (i vest, med Paven i Roma som overhode) og den ortodokse kirke (i øst, med patriarken i Konstantinopel som overhode).
  • Period: 1075 to 1122

    Investiturstriden

    Var en konflikt om hvorvidt det var paven eller verdslige fyrster (typ. konger) som hadde retten til å utnevne kirkelige embetsmenn (særlig biskoper) De mest kjente motpartene var pave Gregor 7 og den tysk-romerske keiseren Henrik 4.
  • Period: 1095 to 1291

    Korstogstiden

    I løpet av 1100- og 1200-tallet var det totalt mellom syv og ni store korstog som hadde som mål å spre katolsk kristendom og bekjempe muslimer, hedninger og kjettere. Hovedsakelig handlet striden om kontroll over ''Det hellige land'' (Jerusalem), men det ble også utkjempet korstog mot de muslimske maurerne i Spania. Kjente korsfarere er:
    - Sigurd Jorsalfare (norsk konge)
    - Rikard Løvehjerte
    - Tempelridderordenen Tempelriddernes største motstander var: Saladin
  • Period: 1130 to 1350

    Norsk høymiddelalder

    Start: Starten på borgerkrigstiden (mellom norske kongsemner)
    Slutt: Svartedaudens herjinger
  • Period: 1130 to 1240

    Borgerkrigstiden i Norge

    Var en periode med krig mellom norske kongsemner. Den blir gjerne delt inn i tre faser. Første fase: sporadisk strid mellom kongsemner
    Andre fase: omfattende kamper mellom kongsemner
    Tredje fase: birkebeinerne nedkjempet utfordrerne til tronen Hehe, kan nesten kalles for ''den norske hundreårskrigen'' ^.^
  • Period: 1309 to 1377

    Avignon-pavedømmet

    Ifølge wikipedia er Avignon-pavedømmet den epoken i historien da Den katolske kirke hadde sete i Avignon, i Frankrike (i stedet for i Vatikanet i Roma).
  • Period: 1337 to 1453

    Hundreårskrigen

    Hundreårskrigen var en serie med konflikter og strid mellom England og Frankrike. Ifølge wikipediaartikkelen ''hundreårskrigen'' handlet krigen om kontrollen over den franske tronen, som var blitt ledig ettersom den siste kongen fra kongehuset Capet var dødd ut. Partene som kjempet om tronen, med sine utvalgte kongsemner og potensielle arvinger, var adelsslekten Valois (en yngre, agnatisk fransk gren av huset Capet) og kongehuset Plantagenet (som styrte i England og deler av dagens Frankrike).
  • Period: 1350 to 1537

    Norsk senmiddelader

    Start: Svartedaudens herjinger i 1349-1350
    Slutt: Den lutherske reformasjonens gjennomslag i Norge
  • Period: 1350 to 1517

    Europeisk senmiddelalder

    Start: Svartedaudens herjinger
    Slutt: Luthers 95 teser ble spikret på kirkedøren i Wittenberg
  • Period: 1455 to 1487

    Rosekrigene

    Handler om borgerkrigen om den engelske tronen, mellom husene York og Lancaster.