Fyr på stranden Pontus

  • Fyren på stranden

    Fyren på stranden
    Den första fyren stod på stranden. Den syndes dåligt och om det regnar och blåser så slocknar den. Den första fyren var en brasa.
  • Stentorn utan tak

    Stentorn utan tak
    Grynge gamla ensfyrar där fartygen går i enslinjen när man anlöper en hamn. Vedeldar tänds på både den yttre (lägre) och den inre (högre) fyren och när man går i farleden skall man se ljuset från den inre exakt ovanför ljuset från den yttre.
  • Sterntorn med tak

    Sterntorn med tak
    Polheimers temporära fyr på Östergarnsholm utanför Gotland från 1849. I denna fyr gör man upp en ved- eller koleld överst. Askan faller ner och tas ut genom det stora hålet längst ner. För att få en bättre eld finns några mindre öppningar under eldstaden. Beroende på olika vindriktningar så blåser vinden in genom olika öppningar under elden. Vinddraget blåser upp mot elden så att den brinner bättre.
  • vippfyr

    vippfyr
    I ena änden av en vipparm som var fäst överst på en förankrad lodrätt ställning hängde en fyrgryta av järn i vilken man eldade. I den andra änden av vipparmen var en tyngd fäst som motvikt. Armen fälldes ner när man fyllde på kol och tände elden varefter den vippades upp så att elden kom högre och kunde ses på längre håll.
  • Fresnel-lins, Vinga fyr

    Fresnel-lins, Vinga fyr
    Fyrljuskaraktär
    Det är naturligtvis nödvändigt för sjöfarande att veta sin position, speciellt under mörker, när de närmar sig en kust och skall angöra en hamn. Då alla fyrar i begynnelsen var enkla eldar och därför såg likadana ut i mörkret kunde man inte skilja dem åt. Det fanns inga blinkanordningar eller färgade glas som gjorde att man kunde känna igen en fyr och skilja den från en annan. År 1840 påbörjades konstruktionen av Vinga fyr i Göteborgs skärgård.
  • Modern fyrteknik

    Modern fyrteknik
    Moderna linser är nu gjutna i akrylplast som både släpper igenom mer ljus och bryter ljuset bättre än de gamla glaslinserna. Då akryllinser är maskintillverkade är de även mer exakta och anpassade till moderna elektriska lampor med små glödtrådar. Skillnaden i effektivitet är därför relativt stor och kostnadsbesparingarna vid tillverkning är mycket stora.
    Den första fyren med elektriskt ljus i landet uppfördes i Helsingborg 1923. I slutet av 1900-talet.