Γαλλική Επανάσταση

  • Η άγνοια του βασιλιά.

    2 Οκτωβρίου 1789. Ο βασιλιάς αγνοώντας την θλιβερή κατάσταση που επικρατούσε έξω από το βασίλειο, διοργανώνει χοροεσπερίδα και ποδοπατεί την τρίχρωμη, τωρινή σημαία της Γαλλίας. Ο Μαρά μετά από αυτά τα δύο γεγονότα γίνεται έξαλλος και τα εκδίδει στην εφημερίδα του.
  • Διαμαρτυρία πολιτών και επίθεση σε φρουρούς.

    5 Οκτωβρίου 1789. Οι γυναίκες, οι οποίες είναι γεροδεμένες και οπλισμένες, απαιτούν ψωμί κάνοντας επίθεση στο βασίλειο. Οι υπόλοιποι πολίτες επαναστατούν επίσης επειδή έμαθαν για την διοργάνωση της χοροεσπερίδας. Σκοτώνουν με μανία τους φρουρούς και τοποθετούν τα κεφάλια τους πάνω στα ξίφη τους.
  • Εισβολή γυναικών στο κτήριο.

    6 Οκτωβρίου 1789. Οι γυναίκες μετά από προσπάθειες καταφέρνουν να εισβάλουν στο κτήριο στο οποίο κατοικούσε ο βασιλιάς με την βασίλισσα. Κατευθύνονται με μανία στο δωμάτιο της Μαρίας-Αντουανέτας, η οποία καταφέρνει να ξεφύγει στην αγκαλιά του Λουδοβίκου 16ου. Οι γυναίκες φθάνοντας στο δωμάτιό της μαχαιρώνουν ασταμάτητα το κρεβάτι της και το καταστρέφουν.
  • Φυγή βασιλιά και βασίλισσας.

    21 Ιουνίου 1791. Μετά την μεταφορά του βασιλιά και της βασίλισσας στο Παρίσι, οι ίδιοι αποφασίζουν πως μία καλή λύση θα ήταν να ζητήσουν βοήθεια από γειτονικά κράτη. Γι' αυτόν τον σκοπό, ντύθηκαν υπηρέτες και επιδίωξαν να φθάσουν στα κοντινότερα σύνορα. Για κακή τους τύχη, τους συνέλαβαν και τους επέστρεψαν στο Παρίσι. Από τότε όλοι θεωρούσαν τον βασιλιά προδότη και κανείς δεν του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη.
  • Η εκθρόνιση του βασιλιά.

    10 Αυγούστου 1792. 27.000 περίπου πολίτες κατευθύνονται εξοργισμένοι στην βασιλική φρουρά και σημειώνονται πάνω από 800 θάνατοι σε κάθε πλευρά. Τότε ο Λουδοβίκος ενθρονίζεται.
  • Ο θάνατος του Λουδοβίκου.

    20 Ιανουαρίου 1793. Ο Λουδοβίκος τελικά κρίνεται για όλα όσα έχει διαπράξει τα χρόνια της βασιλείας του και κρίνεται ένοχος. Εκείνη την μέρα ο Λουδοβίκος προσπάθησε να βγάλει λόγο όμως οι φρουροί τον τοποθέτησαν στο σημείο που χρειαζόταν και θανατώθηκε.
  • Θάνατος Μαρά.

    13 Ιουλίου 1793. Ο Μαρά βρίσκεται στο λουτρό του, όπως τις περισσότερες ώρες τις ημέρας, και η Σάρλοτ Κορντέ τον επισκέπτεται ισχυριζόμενη πως έχει μία λίστα από προδότες που επιδιώκουν να λήξουν την επανάσταση με την βοήθεια εξωτερικών δυνάμεων. Ο Μαρά ζητάει την λίστα από την Σάρλοτ υποσχόμενος πως θα τους σκοτώσει την επόμενη κιόλας μέρα. Η γυναίκα του δίνει την λίστα και βγάζοντας ένα μαχαίρι τον σκοτώνει καρφώνοντας τον στο στήθος.
  • Ο λόγος του Ροβεσπιέρο.

    5 Φεβρουαρίου 1794. Ο Ροβεσπιέρο βγάζει έναν λόγο που εκφράζει την φιλοσοφία του: «Η τρομοκρατία χωρίς αρετή είναι καταστροφική αλλά η αρετή χωρίς τρομοκρατία είναι ανίσχυρη».
  • Γιορτή ανώτατου όντος.

    6 Ιουνίου 1794. Ο Ροβεσπιέρο καθιερώνει αυτή την μέρα ως Γιορτή Ανώτατου Όντος, κατά την οποία δεν σκοτώνεται κανείς και γιορτάζουν την θεά της λογικής. Οι χρονολογία και οι μήνες άλλαξαν ξεκινώντας από το 1.
  • Ο θάνατος του Ροβεσπιέρο.

    27 Ιουλίου 1794. Ο Ροβεσπιέρο βγάζοντας έναν λόγο αναφέρει πως υπάρχει μία λίστα ανθρώπων οι οποίοι είναι ύποπτοι και πρέπει να θανατωθούν. Χωρίς να πει τα ονόματα αυτών, ο καθένας θα μπορούσε να είναι σε αυτή τη λίστα με αποτέλεσμα να αποφασίσουν να τον συλλάβουν πριν ανακοινώσει τα ονόματα. Το επόμενο πρωί που κρατήθηκαν στην φυλακή ακούστηκαν πυροβολισμοί και 2 σύντροφοι του είχαν αυτοκτονήσει ενώ ο ίδιος έκανε απόπειρα. Στις 27 Ιουλίου του 1794 ο Ροβεσπιέρο σκοτώθηκε στην γκιλοτίνα.