Eix cronològic EU

By Fafa
  • Unió Internacional Paneuropea

    Unió Internacional Paneuropea
    És el moviment d'unificació europeu més antic. Comença amb la publicació del Manifest Paneuropeu de Richard Coudenhove-Kalergi l'any 1923. Els seus principis bàsics eren: Liberalisme, Cristianisme, Responsabilitat Social i Proeuropeisme.
  • Ricard Coudenhove-Karlegi

    Ricard Coudenhove-Karlegi
    Ricard Coudenhove-Karlegi, va ser un polític i geopolític austríac, va publicar en 1923 el llibre Panaeuropeu i va ser el creador del moviment europeu amb el fi explícit de aconseguir l'unió d'Europa.
    En 1926 , a Viena es va organitzar el Primer Congrés Panaeuropeu.
  • Aristide Briand

    Aristide Briand
    Aristide Briand va ser un polític francès, va pronunciar la Societat de Nacions a l'any 1929, i els principals ideals d'aquesta societat eran: solidaritat, prosperitat econòmica i cooperació política i social. Va ser el elaborador del "Memorando Briand"
  • Bertrand Jouvenel

    Bertrand Jouvenel
    Bertrand Jouvenel va ser un polític francès,reconegut com el major exponent de la filosofia política. També amb la col·laboració de Nicholas Georgescu va iniciar el procés de la economia ecològica.
  • Acord de Munich

    Acord de Munich
    L'acord de Munich va ser aprobat per el Regne Unit, França, Itàlia i Alemania amb el objectiu de poder solucionar la crisi "de los sudetes"
  • Benelux

    Benelux
    Unió Aduanera entre Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg
  • Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer (CECA)

    Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer (CECA)
    Creada pel tractat de París (1951). En forma part RFA, Bèlgica, França, Itàlia, Luxemburg i Països Baixos.
  • Conferéncia a Messina

    Conferéncia a Messina
    La Conferència de Messina va tenir lloc l'1 fins 3 juny 1955 a la ciutat italiana de Messina, Sicília. La conferència dels ministres d'Exteriors dels sis països membres de la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer (CECA), portaria a la creació de la Comunitat Econòmica Europea el 1958.
  • Creació de la CEE

    Creació de la CEE
    La Comunitat Econòmica Europea (CEE) és una organització internacional creada pel tractat de Roma del 1957 amb la finalitat de crear unes tarifes i mercats comuns, elaborar una política conjunta per a l'agricultura, per al moviment de mà d'obra i els transports i fundar institucions comunes per al desenvolupament econòmic. Els estats partíceps van ser Bèlgica, França, Països Baixos, la República Federal d'Alemanya, Itàlia i Luxemburg.
  • Benelux passa a ser Tractat de la Unió Económica del Benelux

    Benelux passa a ser Tractat de la Unió Económica del Benelux
    Ja no només és una unió aduanera, sinò que també econòmica
  • Conveni europeu de l'associació del lliure comerç

    Conveni europeu de l'associació del lliure comerç
    És un bloc comercial creat el 4 de gener de 1960 per la Convenció d'Estocolm com a alternativa a la Comunitat Econòmica Europea (1957) i pels països Àustria, Dinamarca, Regne Unit, Noruega, Portugal, Suècia i Suïssa.
  • Creació del Fons Europeu de la Orientació y la Garantia Agrícola

    Aquest fons tenia com a objectiu finançar la CEE, també va establir la prohibició de monopolis, algunes comuns de transports, i la concesion d'alguns privilegis comercials als territoris colonials dels estats membres
  • Tractat de Brusel·les

    Tractat de Brusel·les
    Mitjançant aquest tractat s'uneixen les estructures de les tres comunitats Europees: La Comunitat Europea del Carbó i l'Acer (CECA), la Comunitat Econòmica Europea (CEE) i la Comunitat Europea de l'Energia Atòmica (CEEA, Euratom). D'aquesta manera, es crea una única Comissió Europea i un únic Consell.
  • Gran Bretanya, Irlanda i Dinamarca s'incorporen a la CEE

    Gran Bretanya, Irlanda i Dinamarca s'incorporen a la CEE
  • Primeres eleccions al Parlament Europeu

    Primeres eleccions al Parlament Europeu
    Les eleccions europees de 1979 van ser eleccions parlamentàries celebrades entre el 7 i 10 de Juny a través de tots els estats membres de la CEE. Eren les primeres eleccions europees per ser celebrades, permetent als ciutadans elegir 410 parlamentaris del parlament europeu.
  • Grécia s'incorpora a la CEE

    Grécia s'incorpora a la CEE
  • Espanya i Portugal s'incorporen a la CEE

    Espanya i Portugal s'incorporen a la CEE
  • Acta Única Europea

    Acta Única Europea
    L'Acta Única Europea (AUE) revisa els Tractats de Roma per reactivar la integració europea i per completar la realització del mercat interior. Canvia les regles de les institucions europees i amplia les competències comunitàries, en particular en el camp de la investigació i el desenvolupament, el medi ambient i la política exterior comuna.
  • Áustria, Finlandia i Suècia s'incorporen a la CEE

    Áustria, Finlandia i Suècia s'incorporen a la CEE
  • Es signa el tractat de Maastricht

    Es signa el tractat de Maastricht
    -Reconeixement d'una ciutadania europea.
    -Creació de la Unió monetària i econòmica. (Euro)
    -Es declarà la cohesió econòmica i social dels estats membres com un objectiu de la unió. Sorgeixen els anomenats Fons de Cohesió.
    -Promou la cooperació en temes de formació, investigació, transport i medi ambient.
    -Es dota de més competències al Parlament Europeu. Es reforma la Comissió Europea, es crea el Comitè de les Regions i s'estableix la futura creació del Banc Central Europeu.
  • Robert Schuman

    Robert Schuman
    Robert Schuman va ser un polític francès i dos cops ministre de França. Es considerat com el "pare d'Europa" per la creació de les comunitats d'Europa, que van ser tres organitzacions internacionals per enfortir l'economia dels països que hi formaven part.
  • Convenció de Schengen

    Convenció de Schengen
    Els Acords de Schengen van ser signats el 1985 i 1990 a Schengen per diversos països de la Unió Europea per suprimir de forma progressiva els controls fronterers. L'objectiu és garantir la lliure circulació de béns, serveis, capitals, treballadors i viatgers.
  • Agenda 2000

    Agenda 2000
    El projecte d'Agenda 2000, presentada l'any 1997 per la Comissió Europea, sota el lema: «Agenda 2000: Per una Unió més forta i més àmplia». El mencionat projecte va partir de la sol·licitud dels estats membres per a la creació de dictàmens sobre les noves candidatures de països per a la seva adhesió a la Unió Europea, i la seva repercussió financera.
  • Tractat d'Amsterdam

    Tractat d'Amsterdam
    El Tractat d'Amsterdam és un acord signat el 2 d'octubre de 1997, suposa una revisió i entrada en vigor d'una nova normativa legal de la Unió Europea després de revisar el Tractat de Maastricht signat l'any 1992. Aquest tractat va entrar en vigor l'1 de maig de 1999 després d'haver estat ratificat per tots els estats membres de la Unió.
  • Tractat de Niça

    Tractat de Niça
    El propòsit primari del Tractat de Niça va ser reformar l'estructura institucional per a afrontar l'ampliació de la Unió Europea, una tasca que hauria d'haver portat a terme el Tractat d'Amsterdam, que no obstant això no va poder resoldre en gairebé cap punt.
  • Noves incorporacions a la UE

    Noves incorporacions a la UE
    S'uneixen Eslovaquia, Eslovenia, Estonia, Hungría, Letonia, Lituania, Polónia, República Txeca, Xipre i Malta.
  • Romania i Bulgària s'incorporen

    Romania i Bulgària s'incorporen
  • Tractat de Lisboa

    Tractat de Lisboa
    Aquest tractat va ser signat pel Consell de la Unió el 13 de desembre de 2007, aconseguint per a la Unió Europea (UE) tenir una personalitat jurídica per a signar acords internacionals a nivell comunitari.