Χριστιανικά σύμβολα τους πρωτοχριστιανικούς αιώνες

  • 30

    Δράση του Ιησού

  • Period: 30 to 500

    Πρωτοχριστιανικά σύμβολα

  • 50

    Αποστολική Σύνοδος στα Ιεροσόλυμα

  • 150

    Τρόπος και Τόπος τέλεσης της Θείας Ευχαριστίας

    Στην αρχή τουλάχιστον οι χριστιανοί δεν είχαν συγκεκριμένους τόπους λατρείας παρά μαζεύονταν σε ευρύχωρα σπίτια και εκεί έψαλλαν και έκαναν όλες τις ιεροτελεστίες.
  • 200

    Χριστιανικά ιερά σύμβολα και παραστάσεις του πρώιμου Χριστιανισμού

    Χριστιανικά ιερά σύμβολα και παραστάσεις του πρώιμου Χριστιανισμού
    ΧΡ - ιερό μονόγραμμα του Χριστού (Χριστόγραμμα)
    Κατακόμβη της Μήλου
  • 220

    ΙΧΘΥΣ & ΑΡΤΟΣ

    ΙΧΘΥΣ & ΑΡΤΟΣ
    Ευχαριστιακό σύμβολο Κατακόμβη Αγίου Καλλίστου, Ρώμη
    http://tribonio.blogspot.gr/2012/07/blog-post_6291.html
  • 250

    Κατακόμβες

    Από τα μέσα του 2ου μ.Χ. αι. υπήρχε η δυνατότητα για την υπόγεια ταφή των νεκρών χριστιανών στις κατακόμβες, υπόγειους δηλαδή τόπους ταφής νεκρών. Οι κατακόμβες ήταν υπόγειες σήραγγες σε μορφή λαβύρινθου, που μπορούσαν να φτάνουν σε μήκος πολλών χιλιομέτρων.
  • 250

    Πόλη Δούρα-Ευρωπός της Συρίας

    Πόλη Δούρα-Ευρωπός της Συρίας
    Στην αρχή μετέτρεπαν οικίες σε ναούς, όπως βλέπουμε σε ένα πολύ καλά διατηρημένο ιερό που βρήκαν οι αρχαιολόγοι στην πόλη Δούρα-Ευρωπος της Συρίας, που χρονολογείται το 3οαι. Σε αυτό το ναό βρήκαν ένα μεγάλο δωμάτιο, με υπερυψωμένο δάπεδο στην ανατολική πλευρά (που θεωρούν ότι τοποθετούνταν η αγία τράπεζα), ένα διπλανό δωμάτιο με το βαφτιστήριο και τις ανάλογες εγκαταστάσεις ύδρευσης και διακοσμημένο με τοιχογραφίες, και μια αυλή να χωρίζει αυτά τα δύο δωμάτια.
  • 300

    ΙΧΘΥΣ - Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ

    ΙΧΘΥΣ - Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ
    Κατακόμβη Αγ. Δομιτίλλας στη Ρώμη
    Ο Ιχθύς και ο Σταυρός
    Στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, προς αποφυγή της ειδωλολατρικής συνήθειας, δεν παρίσταναν τον Χριστό. Αντί εικόνων του, χρησίμευαν περισσότερο τα σύμβολα που τον αντιπροσώπευαν, όπως το Ι.Χ.Θ.Υ.Σ, που σήμαινε τα αρχικά των λέξεων «Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ», το ψάρι, το παγόνι, ο σταυρός, η άμπελος, το Α και το Ω κ.α.
  • 300

    3oς-4ος αιώνας μ.Χ.

    3oς-4ος αιώνας μ.Χ.
    O Χριστός το Α και το Ω, κατακόμβη Commodilla, Ρώμη
  • 300

    Ο Ορφέας - Χριστός

    Ο Ορφέας - Χριστός
    κατακόμβη Αγίων Μερκελίνου και Πέτρου, Ρώμη 4ος αιώνας
  • 313

    Διάταγμα των Μεδιολάνων

    Νομοθετήθηκε η ανεξιθρησκία στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία .Μετά την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης, η χριστιανική καλλιτεχνική παραγωγή αναπτύχθηκε ελευθέρα, καθώς οι καλλιτέχνες μπορούσαν να πραγματώνουν ανεμπόδιστα τις εμπνεύσεις τους.Ετσι ενώ παρέλαβαν αρχικά τα πρότυπα, τις μορφές και τα θέματά τους από την ελληνορωμαϊκή τέχνη, τα προσάρμοσαν όμως στο πνεύμα της νέας θρησκείας, προσδίδοντάς τους την έννοια και το περιεχόμενο της χριστιανικής διδασκαλίας·
  • 324

    4ος αιώνας - ίδρυση Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

    Οι πρώτες παραστάσεις, με συμβολικό και αλληγορικό χαρακτήρα, αποσκοπούσαν να διδάξουν τη διά του Χριστού σωτηρία. Αρχικά η θεματολογία παρουσίαζε σημαντικές επιδράσεις από την ελληνορωμαϊκή παράδοση· σύντομα, όμως, διαμορφώθηκαν κατεξοχήν χριστιανικά μοτίβα, με αλληγορική σημασία (ιχθύς, καλός ποιμήν κ.ά.).
  • 350

    Ο Χριστός ως καλός ποιμένας

    Ο Χριστός ως καλός ποιμένας
    Κατακόμβη της Αγίας Πρίσκιλλας ,Ρώμη . Βρίσκεται κατά μήκος της Βία Σαλάρια (via Salaria), με είσοδο μπροστά από τη Βίλλα Άντα (Villa Ada), στην Ρώμη.
  • 400

    Παγόνι - Άγιος Γεώργιος - Ροτόντα Θεσσαλονίκης (ψηφιδωτό).

    Παγόνι - Άγιος Γεώργιος - Ροτόντα Θεσσαλονίκης (ψηφιδωτό).
    Άγιος Γεώργιος - Ροτόντα Θεσσαλονίκης (ψηφιδωτό).
    Η Ροτόντα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό το 400μΧ ενώ διακοσμήθηκε περίτεχνα την ίδια περίοδο με μερικά υπέροχα παλαιο-χριστιανικά μωσαϊκά και απεικονίσεις αγίων και μαρτύρων. Read more: http://www.inthessaloniki.com/el/rotonda#ixzz5DKrp3sWS Παγόνι : στις επιτύμβιες απεικονίσεις σύμβολο της Ανάστασης και της Αθανασίας, στα δε Βαπτιστήρια σύμβολο της καθόδου της Θείας Χάριτος στον βαπτιζόμενο.
  • 500

    Η άμπελος

    Η άμπελος
    Παλαιοχριστιανική Βασιλική Ιλισσού Αθήνας, ψηφιδωτό (Βυζαντινό Μουσείο), 5ος αιών.