Norge og 2.verdenskrig

  • Krigen bryter ut

    Krigen bryter ut
    Andre verdenskrig brøt ut i Europa i 1939 da Tyskland invaderte Polen. I desember samme året fikk Vidkun Quisling, føreren for Nasjonal Samling i Norge, møte Adolf Hitler i Berlin. Dette møtet hadde sammenheng med angrepet på Norge som skulle komme fra tyskerne. Tyskerne ville blant annet ha baser i Norge slik at deres krigsskip lettere kunne nå ut i Atlanterhavet.
  • Tyskerne agriper Norge

    Tyskerne agriper Norge
    Da 2.verdenskrig brøt ut i 1939 erklærte Norge seg nøytrale, men 9.april 1940 ble vi angrepet av tyske soldater. Tyskerne ankom en rekke norske byer, men i Oslo ble operasjonen kraftig forsinket ettersom det tyske krigsskipet Blücher ble sunket. Kong Haakon og regjeringen nektet å overgi seg, men etter et par måneder hadde tyskerne erobret hele landet og vi skulle stå under tysk okkupasjon helt frem til 1945. Under den tyske okkupasjonen ble Norge styrt av den tyske nazisten Josef Terboven.
  • Administrasjonsrådet dannes

    Administrasjonsrådet dannes
    15.april 1940 gikk norske og tyske myndigheter sammen for å danne det som kalles "Administrasjonsrådet". Det skulle ta seg av forvaltningene i de okkuperte områdene. Dette rådet satt frem til 25.september samme år. Hitler var misfornøyd med utviklingen i Norge og sendte derfor Josef Terboven til landet og det var han som oppløste dette rådet og heller innførte sine kommissariske statsråder.
  • Kongen og regjeringen drar til London

    Kongen og regjeringen drar til London
    Tidlig om morgenen 9.april 1940 kom tyskerne til Norge med en plan om å ta den norske kongefamilien og regjeringen til fange. De måtte derfor flykte til London og ledet motstanden fra sitt eksil der. De ble værende i Storbritannia frem til landet var frigjort og den allierte okkupasjonen var avsluttet i 1945
  • Kapitulasjonsavtalen

    Kapitulasjonsavtalen
    Kapitulasjonsavtalen mellom de norske og de tyske styrkene ble undertegnet 10.juni i Trondheim. Denne avtalen dekket kapitulasjonen av de norske styrkene i Norge. Det var da den norske kongefamilien og regjeringen flyktet til London for å fortsette sin kamp i eksil. De fortsatte sin kamp for de allierte i hovedsak gjennom bidrag fra den norske handelsflåten..
  • Tungtvanssaksjonen

    Tungtvanssaksjonen
    Dette var en serie militære sabotasjeaksjoner mot Norsk Hydros anlegg på Rjukan under andre verdenskrig. Aksjonene ble utført av de allierte for å hindre tyskerne i å få tilgang til tungtvann som ble brukt i atomforskning og eventuell produksjon av atomvåpen. Operasjon Gunnerside ledet av Joachim Rønneberg klarte sabotørene å ta seg frem til anlegget i februar og gjennomføre en eksplosjon som ødela den dyrebare væsken.
  • Nedbrenning av Finnmark

    Nedbrenning av Finnmark
    Tvangsevakueringen og nedbrenningen av Finnmark fant sted mellom oktober 1944 og Mai 1945. Denne raseringen var det de tyske okkupasjonsstyrkene som stod bak på og det skjedde på direkte ordre fra Adolf Hitler.
  • Tyskland kapitulerer

    Tyskland kapitulerer
    Adolf Hitler tok sitt eget liv 30.april 1945. Den nye Rikspresidenten Karl Dönitz ba øverstekommanderende i Norge om å overgi seg. 8.mai 1945 var dagen da tyske militære styrker kapitulerte etter de helt siden 1940 hadde okkupert landet i 5 år.
  • Frigjøringsdagen

    Frigjøringsdagen
    Etter at de tyske styrkene i Norge kapitulerte ble landet okkupert av de allierte (britiske og amerikanske) styrker frem til 7.juni 1945. Datoen regnes også som de alliertes seiersdag i Europa da den tyske hæren overga seg, krigen i Europa var over.
  • Quisling henrettes

    Quisling henrettes
    Vidkun Quisling ble arrestert 9.mai 1945 og stilt for retten det samme året. Han ble blant annet tiltalt for samarbeid med tyske styrker om angrepet på Norge, deportasjon av jøder til tyske konsentrasjonsleirer og medvirkning til dra på norske motstandsmenn.10.september blir han kjent skyldig i landsforræderi og dømmes til døden ved skyting. Han ble henrettet den 24. oktober 1945.