Αρχείο λήψης

Αμερικανική Επανάσταση

  • Η λήξη του Επταετούς πολέμου

    Η λήξη του Επταετούς πολέμου
    Η λήξη του Επταετούς πολέμου με την υπογραφή της συνθήκης του Παρισιού, σύμφωνα με την οποία μεταξύ άλλων παραχωρούνται στην Αγγλία,ο Καναδάς κι η Λουιζιάνα. Η Αγγλία κατείχε στη Βόρεια Αμερική 13 αποικίες.
    Βιντεάκι:https://www.youtube.com/watch?v=wGyuf4u5t74
  • Το κίνημα του Τσαγιού

    Το κίνημα του Τσαγιού
    Η εταιρεία αποφάσισε να πουλήσει το τσάι σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις συνηθισμένες,με σκοπό να χτυπήσει και τη λαθρεμπορία και τους ανεξάρτητους εμπόρους.Σ’ όλα τα λιμάνια οι πράκτορες της εταιρείας αναγκάστηκαν να παραιτηθούν έκτος απο της Βοστώνης που αρνήθηκαν και ετοιμάστηκαν να ξεφορτώσουν αγνοώντας τις αντιδράσεις.Την νύχτα της 16ης Δεκεμβρίου του 1773 μια ομάδα αντρών με αρχηγό τον Σάμιουελ Άνταμς,ανέβηκε σε τρία βρετανικά πλοία και άδειασε το φορτίο τους στα νερά του λιμανιού.
  • Η συγκέντρωση των αντιπροσώπων στη Φιλαδέλφεια

    Η συγκέντρωση των αντιπροσώπων στη Φιλαδέλφεια
    Οι αντιπρόσωποι των δεκατριών αποικιών συγκεντρώθηκαν στη Φιλαδέλφεια και απέστειλαν στον βασιλιά της Αγγλίας μια διακήρυξη δικαιωμάτων. Ενώ, ωστόσο, η πλειονότητα των αντιπροσώπων έδειχνε συμφιλίωση, ο Άγγλος βασιλιάς Γεώργιος Γ 'επέλεξε την ένοπλη σύγκρουση.
  • Μάχη : Λέξινγκτον-Κόνκορντ

    Μάχη : Λέξινγκτον-Κόνκορντ
    Όταν αγγλικές δυνάμεις στάλθηκαν για να πάρουν στρατιωτικό υλικό από την πόλη Κόνκορντ της Μασαχουσέτης στις 19 Απριλίου 1775, συνάντησαν αντίσταση από την πολιτοφυλακή της Μασαχουσέτης στο Λέξινγκτον και έπειτα στο Κόνκορντ. Οι Αμερικανοί κατάφεραν να σταματήσουν τους Άγγλους και να τους αναγκάσουν να γυρίσουν πίσω στη Βοστόνη έχοντας βαριές απώλειες. Η σύγκρουση είχε αρχίσει.
  • Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας

    Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας
    Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας ήταν η ιδρυτική διακήρυξη ανεξαρτητοποίησης δεκατριών Πολιτειών της Αμερικής από την αποικιοκρατία των Βρετανών ωστόσο δεν ανάγγειλε απλώς την γέννηση ενός νέου έθνους,αλλά διατύπωνε και μια φιλοσοφία για την ανθρώπινη ελευθερία που απετέλεσε μια δυναμική συνιστώσα ολοκλήρου του δυτικού κόσμου.Συντάχθηκε από τους Τόμας Τζέφερσον και Βενιαμίν Φραγκλίνο ενώ ψηφίστηκε από τη Συνδιάσκεψη της Φιλαδέλφειας στις 4 Ιουλίου του 1776.
  • Η Συνθήκη των Βερσαλλιών

    Η Συνθήκη των Βερσαλλιών
    Η συνθήκη των Βερσαλλιών, είναι η συνθήκη ειρήνης, η οποία τερμάτισε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, δημιουργώντας όμως το έδαφος για να ακολουθήσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος λόγω των τεράστιων οικονομικών αποζημιώσεων που απαιτήθηκαν από τους Γερμανούς.Ο πιο σημαντικός όρος της συμφωνίας, ήταν η αποδοχή για την Γερμανία της ευθύνης του πολέμου και η πληρωμή αποζημίωσης στις συμμαχικές δυνάμεις για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο.
  • Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών

    Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών
    Το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής γράφτηκε το Καλοκαίρι του 1787 στη Φιλαδέλφεια και αποτελεί τον θεμελιώδη νόμο του ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης των ΗΠΑ καθώς και ένα ιστορικό έγγραφο για τον Δυτικό κόσμο. Είναι το παλιότερο γραπτό σύνταγμα ενός έθνους το οποίο ισχύει ακόμη και καθορίζει τα βασικά όργανα διακυβέρνησης, τις δικαιοδοσίες τους και τα βασικά δικαιώματα των πολιτών.
  • Συντακτικό Κογκρέσο

    Συντακτικό Κογκρέσο
    Μετά την Ανεξαρτησία άρχισαν οι ζυμώσεις για τη δομή του νέου κράτους.Το Συντακτικό Κογκρέσο του 1787 στη Φιλαδέλφεια κατάφερε να συγκεράσει δύο αντίθετες τάσεις:
    Την διατήρηση της αυτονομίας των πολιτειών και την ισχυρή κεντρική εξουσία αλλά κατάφερε επιπλέον και τη ψήφιση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών το 1787 (που ισχύει ως σήμερα)
  • Γεώργιος Ουάσινγκτον

    Γεώργιος Ουάσινγκτον
    Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ή Γεώργιος Ουάσιγκτον , ήταν ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1789-1797), διοικητής του Γενικού Επιτελείου του Ηπειρωτικού Στρατού κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης και ένας από τους ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Προήδρευσε της συνέλευσης που συνέταξε το Σύνταγμα, το οποίο αντικατέστησε τα άρθρα της Συνομοσπονδίας και καθόρισε τη θέση του Προέδρου.
  • Η Διακήρυξη των δικαιωμάτων του πολίτη

    Η Διακήρυξη των δικαιωμάτων του πολίτη
  • Συνθήκη της Γάνδης

    Συνθήκη της Γάνδης
    Συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε στη Γάνδη του Βελγίου, στις 24 Δεκεμβρίου 1814, μεταξύ ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας, με την οποία τερματίστηκε ο Αγγλο-αμερικανικός πόλεμος της περιόδου 1812-14. Προέβλεπε την απόδοση και από τις δύο πλευρές των κατακτημένων περιοχών, την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών κατά των αυτοχθόνων και τη λήψη αποφασιστικών μέτρων κατά του δουλεμπορίου. Η συνθήκη, ωστόσο, δεν έδωσε λύση στις διαφορές μεταξύ των δύο κρατών και την ακολούθησαν η σύναψη εμπορικής συμφωνίας.
  • Δόγμα Μονρόε

    Δόγμα Μονρόε
    Το Δόγμα Μονρόε αποτελεί μια πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με τον αποικισμό και η οποία εισήχθη στις 2 Δεκεμβρίου του 1823. Ανέφερε ότι περαιτέρω προσπάθειες των ευρωπαϊκών εθνών να αποικίσουν ή να αναμειχθούν στα πολιτικά πράγματα των κρατών της Βόρειας ή Νότιας Αμερικής θα μπορούσε να θεωρηθεί επιθετική ενέργεια, που απαιτεί παρέμβαση των ΗΠΑ.