1900-talet till nutid

  • Period: to

    1900

  • 1903 Första flygplanet

    Bröderna Wright flyger på det första flygplanet, flygplan gjorde vägen till att man skapade spanarplan mest under första världskriget, under andra världskriget var bombplan mycket mer aktuellt och hade en stor roll i vem som vann vad, med strategisk betydelse.
    Anledningen till att bröderna ville flyga var en Idealistisk förklaring, idealogin om att få flyga fritt i världen som en fågel. Sen början av den moderna människan har vi viljat flyga. antagligen också lite materialistiskt för pengar dock
  • 1905 Albert Einstein Redovisar sin Teori om Relativitet

    Vilket revolutioniserade studier om Fysik och Astronomi. Detta ledde även till att man senare kunde utveckla kärnkraft/atombomber, med hjälp av hans teori att förstå hur olika kemiska material reagerar.
    Orsaker till att Einstein ville få reda på hur det stod till var en ren Ideologisk orsak, han ville ändra på hur världen såg allting, för han förstod att det inte var som man tidigare tänkt. Det ledde till att atombomber användes under andra världskriget, och även att kärnfysik blev en grej.
  • 1908 Henry Ford utvecklar T-Modelen

    Vilket skapar samhällen där allting blir mycket mer effektivare, att resa tar inte längre hysteriskt lång tid, skapar även en mycket större behov i världen av olja, vilket senare blir anledningar till många krig, även idag.
    Anledning till skapning av denna var materalistisk, för att Ford företaget skulle bli störst och bäst. Men inte bara byggd på Materialistiska tankar, utan även idealistiska, precis som med Flygplan har människor alltid velat effektivisera resevägar.
  • 1912 Kinesiska riket faller och blir en Republik

    Efter flera tusen år som rike faller det kinesiska imperiumet till sist.
    1911 Qing dynastin var styrd av en manchu minoritet, de ville testa demokrati, för att lätta på problemen i landet, men demokratin blev korrupt och detta ledde till Xinhai Revolutionen som störtade Qing dynastin. Orsaker till att detta hände var att kineserna inte ville handla med västervärlden, och att 1895 anföll Storbritanien, och korruptionen när de försökte bilda en demokrati.
    (Strukturproblem)
  • 1914 Första världskriget bryter ut Skotten i Sarajevo

    Aktör Ärkehertige Frans Ferdinand av Österrike blir mördad av Gavrilo Princip i Sarajevo, anledning till detta var att Herzegovina och Bosnien var styrt av Österrike-Ungern och folket blev inte så bra behandlade, jämfört med Österrikare, de ville ha tillbacks ett eget land. (Strukturproblem)
    Följden blev första världskriget då Österrike startade krig med Serbien efter att Frans Ferdinand dog, Tyskland kom in på Österrikes sida, och på Serbernas sida Ryssland. Jag valde (Aktör och Struktur.)
  • 1915 Armeniska folkmordet av Ottomanska riket

    Var ett folkmord som ska ha mördat 1.5 miljoner armenier.
    Orsaker var att de var en religiös minoritet, de var kristna, i ett rike styrt av majoritet Sunni muslimer, hitler hämtade inspiration från detta tillfällen, för ideén var döda ursprungliga befolkningen som inte tyckte som de i styret ville, för att sedan flytta in befolkning med ''rätt'' tro och bakgrund.
    Detta var ett Idealistiskt problem för de kristna sågs som mindre värda, av den nationalistiska rörelsen Ungturkarna.
  • 1917 Ryska revolutionen inleds, efter att Det Ryska riket störtas.

    Störtandet var främst av ''det tredje ståndet'' i ryssland arbetarna och de inte av adeln. Orsaker var ekonomiska problem, och den politiska krisen kring kungafamiljen. Protester restes upp för att folket svälte medans det fanns bra mat kvar i kungapalatset, ganska likt starten på Franska revolutionen. Orättvishet för ''The common man'', och en fallande ekonomisk situation.
    Detta ledde till Sovjet unionens bildande, under Lenin.
    (Strukturproblem)
  • 1927 Stalin blir diktator för Sovjet unionen.

    Under Stalins herravälde medföljde en diktatur med mord av politiska motståndare, total kontroll över riket, han ska ha mördat minst 20 miljoner personer under sitt herravälde. Han ledde Sovjetunionen som stormakt.
    Efter att lenin dog blev det kamp över vem som skulle styra det kommunistiska partiet, mellan Stalin och Trotsky, efter att Trotsky förlorade, blev han till sist mördad av Stalin.
    Detta var Aktörperspektiv
  • 1933 Hitler blir diktator över Tyskland

    Vilket leder till systematiska mordet av 6 miljoner judar, världens största krig i världshistorien efter att han anfallit Polen 1939.
    Orsaker till att morden på judarna hände var att Nazismen hade fått rot i landet, efter förlusten under andra världskriget längtade det tyska folket på att få uteruppsta som bästa landet och folket genom askan, därför inledde Hitler nationalism, med en fokus på att allt var judarnas fel, till exempel att det var de som dödade jesus.
    (Idealogisk anledning)