300px nikos kazantzakis

Καζαντζάκης Νίκος (1883-1957)

  • Γέννηση

    Γέννηση
    στο Ηράκλειο της Κρήτης
  • Εγκύκλια μόρφωση

    Εγκύκλια μόρφωση
    Στο Ηράκλειο έλαβε τη στοιχειώδη μόρφωση κι έπειτα το 1897 γράφτηκε στη Γαλλική Εμπορική Σχολή του Τίμιου Σταυρού στη Νάξο, όπου διδάχθηκε τη γαλλική και την ιταλική γλώσσα και ήρθε σε μία πρώτη επαφή με τον δυτικό πολιτισμό. Το 1899 επέστρεψε στο Ηράκλειο και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του.
  • Σπουδές

    Σπουδές
    Το φθινόπωρο του 1902, ο Καζαντζάκης πηγαίνει στην Αθήνα για σπουδές στη Νομική Σχολή. Το Δεκέμβριο του 1905, παίρνει με άριστα το δίπλωμα του διδάκτορος της Νομικής.
  • Γάμος με τη Γαλάτεια

    Γάμος με τη Γαλάτεια
    Το 1910 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και το 1911 παντρεύτηκε τη Γαλάτεια Αλεξίου. Kερδίζει το ψωμί του μεταφράζοντας από τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Aγγλικά και τα Aρχαία Eλληνικά.
  • Στους Βαλκανικούς

    Στους Βαλκανικούς
    Mε το ξέσπασμα του πρώτου Bαλκανικού Πολέμου κατατάσσεται στο στρατό ως εθελοντής και διορίζεται στο ιδιαίτερο γραφείο του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Bενιζέλου.
    Μετά τη λήξη του πολέμου συγγράφει παιδικά βιβλία σε συνεργασία με τη Γαλάτεια, για να εξασφαλίσει τα προς το ζην.
  • Επιχειρηματικές κινήσεις

    Επιχειρηματικές κινήσεις
    Το 1915 σχεδίασαν με τον Ι. Σκορδίλη να κατεβάσουν ξυλεία από το Άγιον Όρος. Η αποτυχημένη αυτή εμπειρία, μαζί με μία άλλη παρόμοια, το 1917, όπου με έναν εργάτη, τον Γιώργη Ζορμπά, προσπαθούν να εκμεταλλευθούν ένα λιγνιτωρυχείο.[23] στην Πραστοβά της Μάνης, μεταμορφώθηκαν πολύ αργότερα στο μυθιστόρημα Bίος και Πολιτεία του Aλέξη Zορμπά.
  • Period: to

    Ταξίδια

    1918-1919: Ταξιδεύει στην Ελβετία και στη Ρωσία ως ανώτατος κρατικός υπάλληλος για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Καυκάσου.
    1921-1924: βρίσκεται ανάμεσα Γερμανίας, Ελλάδας, Βιέννης, Βερολίνου και Ιταλίας.
  • Period: to

    Ταξίδια (συνέχεια)

    1925 - 1929: Επιχειρεί τρία ταξίδια στη Ρωσία
    1932 - 1933: Πολύμηνο ταξίδι στην Ισπανία.
    1935: Ταξίδι στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Επιστρέφοντας αγοράζει γη στην Αίγινα και αρχίζει να φτιάχνει το πρώτο του μόνιμο σπίτι.
    1936: Παρακολουθεί ως ανταποκριτής της εφημερίδας "Καθημερινή" τον εμφύλιο πόλεμο στην Ισπανία.
    1939: Με πρόσκληση του Βρετανικού Συμβουλίου πηγαίνει στην Αγγλία, όπου ζει τους πρώτους μήνες του Β' Π.Π.
    1940: Επιστρέφει στην Ελλάδα και ζει στην Αίγινα την Κατοχή.
  • Γνωριμία με την Ελένη - Διαζύγιο από την Γαλάτεια

    Γνωριμία με την Ελένη - Διαζύγιο από την Γαλάτεια
    Γνωρίζει και συνδέεται με την Ελένη Σαμίου.
    Ως ανταποκριτής της αθηναϊκής εφημερίδας "Ελεύθερος Λόγος", ταξιδεύει σε Pωσία, Παλαιστίνη, Kύπρο, Iσπανία, Pώμη (για συνέντευξη με το Mουσολίνι), Aίγυπτο και Σινά.
    Στο μεταξύ (1926) παίρνει διαζύγιο από τη Γαλάτεια, η οποία συνεχίζει τη καριέρα της με το επώνυμο Kαζαντζάκη και μετά το νέο της γάμο.
  • Τελευταία χρόνια

    Τελευταία χρόνια
    Χάνει την όραση από το δεξί μάτι εξαιτίας μιας σοβαρής μόλυνσης. Υπέφερε ήδη από εκζέματα στο πρόσωπο.
  • Το τέλος

    Το τέλος
    Ταξιδεύει στην Κίνα και για να επιστρέψει αεροπορικώς μέσω Iαπωνίας, αναγκάζεται να εμβολιαστεί στην Kαντόνα (Κίνα). Eνώ πετάει, το εμβόλιο παρουσιάζει οίδημα και το χέρι του παθαίνει γάγγραινα. Tον πηγαίνουν για θεραπεία στο νοσοκομείο του Freiburg της Γερμανίας. H κρίση περνάει, αλλά μια επιδημία ασιατικής γρίπης τον εξαντλεί γρήγορα και πεθαίνει στις 26 Οκτωβρίου 1957. Η κηδεία του γίνεται στις 5 Νοεμβρίου, στο κατάμεστο από κόσμο Ηράκλειο. Ενταφιάζεται στον προμαχώνα Μαρτινέγκο.