1800-talet

  • Amerikanska revolutionen (demokratiseringen)

    sent 1700-tal. ledde till en begränsad demokrati för män. kvinnor och slavar var fortfarande uteslutna från politik. dock ett genombrott för folkstyret.
  • Jordbruksrevolutionen (industrialiseringen)

    skedde i england. jordbruksmarker organiserades ihop till större enheter för att få det effektivare. man hade svårt att få jobb med bra lön på landsbygden, vilket ledde till att folk flyttade till städer (urbanisering), och man började jobba i fabriker som växte fram. (1800)
    städerna växer, större och fler fabriker pga mycket arbetskraft, pengar och naturtillgångar (järn, malm, kol). de rika inser att om de investerar i fabrikerna blir de rikare, investerar först i textil.
  • Franska revolutionen (demokratiseringen)

    folket reser sig mot kungens enväldiga styre. dom vill ha mer att säga till om. dom är även trötta på att inte ha något att säga till om.
    revolutionen dör ut men idéerna lever kvar.
  • Haitiska revolutionen (imperialismen)

    slavuppror, ledde till att haiti blev självständigt. drevs fram av att fransmännensom koloniserade haiti behandlade människorna där fruktansvärt. europa koloniserade olika världsdelar och tog deras rikedomar, så europeerna blev framgångsrika och de andra fattiga.
  • 1809-års regenringsform i sverige

    ny grundlag i sverige där kungen inte längre kunde ha all makt. nu skulle landet styras av kungen och riksdagen. fortfarande inte demokrati men ett steg närmare.
  • Jordbruksrevolutionen fortsättning (industrialiseringen)

    (västeuropa). fler länder hakar på industrialiseringen, sprider sig till t.ex preussen, belgien och frankrike. england är dock långt långt före i utvecklingen. städerna blir större och skitigare och tätare pga industrialiseringen blev industrikapitalisterna väldigt rika medans industriarbetarna fick det mycket sämre. detta gjorde att andra personer kom in i politiska frågor och politik.
  • Nationalismen får genomslag i Europa (imperialismen)

    norge och sverige styrdes tillsammans innan, men tyckte att land med samma språk, religion och kultur skulle styras tillsammans. sverige o norge var sammanbundna i en union 1814-1905. men mot slutet av 1800-talet så bestämde länderna tillsammans att de borde vara självständiga.
  • Folkrörelsernas uppkomst (demokratiseringen)

    1850-1900. under andra halvan av 1800 talet börjar människor organisera sig i olika rörelser som blev mäktiga -arbetsrörelsen
    -väckelserörelsen
    -kvinnorörelsen
    -nykterhetsrörelsen
  • Indien blir engelska imperiets pärla (imperialismen)

    england hade handelskolonier i indien innan. man hade innan låtit indien sköta sin politik själv, men nu tar engelsmännen över och bygger järnvägar, fabriker, armen m.m. de tar alltså över administrationen.
  • Ståndsriksdagen avskaffas (demokratiseringen)

    riksdagen som tidigare byggt på de fyra stånden ersätts med en två-kammarriksdag där ledamötena väljs. fortfarande ingen allmän rösträtt.
  • Sverige börjar industrialiseras (industrialiseringen)

    sverige börjar utvecklas till ett industriland, sent. men när det väl har börjat går det fort, för vi har tillgångarna som t.ex skog, järn och malm. vi har också uppfinningar som kullager.
  • Berlinkongressen (imperialismen)

    stormakterna england, tyskland, och frankrike började konkurera om delar i afrika dom koloniserat. men otto von bismarek bjöd in de olika länderna för att lösa det.
  • Europa balanserar mellan sociala reformer och revolution (industrialiseringen)

    sekelskiftet mellan 18-1900 talet. de rika fabriksägarna vill tjäna så mycket pengar som möjligt, men förstår att arbetarna inte kan behandlas hur som helst, fabriksägarna börjar bli överdrivet mäktiga. det blir revolution i ryssland (1917) och allmän rösträtt i sverige (1921)
  • Storstrejken (demokratiseringen)

    blev nedslagen av arbetsgivarna, men de börjar inse hur mäktiga arbetarna blivit. går med på gradvisa reformer.
  • Allmän rösträtt i Sverige (demokratiseringen)

    1921 blev det allmän rösträtt i sverige.